Pljeskavica Újvidékről recept

Pljeskavica Újvidékről
Pljeskavica Újvidékről
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása szerint egyes vidékeken még plusz szamárhús is kerül bele, de mivel elég humoros ember az illető, soha nem voltam biztos benne...Ha valaki tud erről valamit, szívesen veszem! Általában kerti partykon igen nagy előszeretettel és sikerrel sütött receptünk ez. Most is egy ilyen nap alkalmával került terítékre.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ajánlunk köretnek hozzá szerb krumplisalátát, sült paprikát, vagy ajvárt, kockára vágott lilahagymát utóbbi esetben, előző esetben karikára vágottat, illik mellé a pita, vagy szabad tűzön sütött lepényke is. Mindenféle saláta is finom hozzá, és a sült krumpli is szükség esetén.
pH besorolás: erősen savasít

receptjellemzők

konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

plieszkavica, pjeskavica, pljeskavica
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat a felhasználás előtti napon a sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
  2. Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
  3. A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 15 cm átmérőjű, és 2-3 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
  4. Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük - ez a legjobb választás, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 7-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.

statisztika

beküldve:
nézettség: 52 503
elküldve: 10
receptkönyben: 460
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (22)

Andrasimari
Andrasimarip, 2014-05-02 07:40

Én is Újvidéken élek és gyakran grillezünk, szeretjük a pljeskavicát. Ha magam készítem (akkor legalább tudom, mi van benne), minden darabot két fólia, sütőpapír stb. közé teszek és sodrófával nyújtom, hogy egyforma vastagságú legyen, ami azért fontos, mert akkor egyenletesen sül. Nem kell sok szódabikarbóna, mert akkor felpuffad, tehát legyünk óvatosak ennek hozzáadásakor. Elméletileg három féle húsból készül, node leggyakrabban csak a sertés és marhahús kerül bele. Éppen tegnap sütöttem, nagyon finom volt. A grillrácsot jó átdörzsölni sütés előtt szalonnával, akkor kevésbé ragad oda a sütnivaló hús. Kicsit várni kell, hogy a hús egyik oldala átsüljön, akkor könnyebb átfordítani a másik felére. Az itteni szokások szerint apróra vágott hagymával fogyasztjuk, de tehetünk hozzá paradicsom szeleteket sőt finom darabos feta túrót, nagyon finom. Ezt a salátát "sop salátá"-nak nevezik.

KaszMar
KaszMarh, 2013-05-27 18:31

Szia! Az esetleg nem tudod, hogy amit kint az IGAZI szerb (pitás) Pleskóban lehet kapni, mi van még benne azt tudom, hogy van a hús, a pita, paradicsom, vékony csíkokra vágott édes káposztából egy kevés, uborka, esetleg savanyú uborka(választható opció volt), eszméletlen mennyiségű apróra vágott hagyma, meg amit nem tudtam, hogy mi az, és a pultos csaj angolra fordítva sajt krémnek hívta, meg volt még egy valami ami a legjobban a Mi, körözöttünkhöz hasonlított, hogy ezek pontosabban mik, és honnan lehet esetleg beszerezni, vagy ha esetleg ezeknek az elkészítését is tudod akkor szerintem örömmel fogadná mindenki! :) :) Előre is köszönöm a választ!!

kisszamoca2
kisszamoca2p, 2013-07-05 08:33

Szió! A hétvégén volt szerencsém ilyen finomságot enni,mennyei volt! Kínáltak hozzá ajvárt (paprikakrém),a kőrözötthöz hasonlító krémet (urnabesz,feta sajt krém) , hagymasalátát,fejes salit,kígyó ubit és paradicsomot.Megettem,és kidőltem,hazáig csak szuszogtam a kocsiban.:)

rozsa1958
rozsa1958p, 2013-03-08 21:22

Amikor megsütöttem sok lé lett és felfújódtak a pogácsák.Alufóliával letakart grillrácson sütöttem, és odaragadt a fólára.Túl puha volt az állaga alig tudtam megforditani.Talán sok szódabikarbónát tettem bele?Vagy igy normális?

Andrasimari
Andrasimarip, 2014-05-02 07:52

Felesleges a grillrácsra fóliát tenni, inkább át kell dörzsölni a rácsot szalonnával a sütés előtt. Kell szódabikarbóna, de nem sok, mert akkor túlságosan felpuffad. Én a szódabikarbónát egy kis vízben oldom fel (az ajánlott mennyiségre kb fél dl, a gyúrás közben adogatom a húshoz). Nagyon fontos többször átgyúrni és sokáig pihentetni. Sütés előtt 2 fólia, sütőpapír stb. közé teszem a tenyeremen kinyújtott darabokat, majd gyúrófával egyenletes vastagságóra nyújtom. Igy szépen, egyformán sül át, nem úgy, hogy a szélei megsülnek, a közepe meg világos marad. Amikor az egyik oldala átsült, akkor könnyebb átfordítani. Ha sokszor forgatjuk, nem marad benne a szaft és száraz lesz. (Újvidéken élek, gyakran sütöm és legtöbbször magam készítem).

szurosp
szurospv, 2013-03-24 02:31

Kedves Rozsa!
Megmondom őszintén, nem tudom mi lehetett az oka, én még így nem jártam vele...ha több szódabikarbóna került bele, mint kellett volna, hát lehet, az csinál ilyet...olajos kézzel formázzuk a húspogácsákat - és akár a fóliát is megkenheted kis olajjal - így nem kellene leragadnia...a sok lé, hát...ezt nem tapasztaltam még...elnézést, hogy nincs rá ötletem...
Azért ne add fel, tegyél még kísérletet, mert isteni finom! :)
A legjobbakat : Mrs Smith

szurosp
szurospv, 2012-09-16 19:46

Kedves Nosalty csapat! Nagyon köszönjük! :)
A legjobbakat!
Mr&Mrs Smith

Jerry
Jerryszo, 2012-09-15 22:25

koszi a receptet ,de nincs lehetoségem szabadban elkésziteni. tepsiben sutobe sutve ?lehetséges?

szurosp
szurospv, 2012-09-16 19:45

Kedves Jerry!
Én sütőben még nem készítettem, de szerintem lehet. Amit viszont már sikerrel próbáltam, a tűzhelyen grillserpenyőben, vagy sima serpenyőben megsütni. Finom volt úgy is. :)
A legjobbakat: Mrs Smith

Dixy
Dixyp, 2011-04-15 00:22

éljenek a hazai ízek, nekem legalábbis hazai, mindig olyan honvágyam támad, ha a jó kis Pljeszkóra gondolok :D köszi a receptet, óriási!

szurosp
szurospv, 2011-05-08 23:42

Kedves Dixy! :)) Nagyon szívesen, örülök, hogy szerezhetünk néhány boldog pillanatot!:) A legjobbakat: Mrs Smith

szakacsszilvi
szakacsszilvics, 2011-03-17 16:13

szia, szeretném megkérdezni, hogy a fenti mennyiségű húsból hány pogácsa készíthető?

szurosp
szurospp, 2011-03-18 00:01

Kedves Szakacsszilvi! Hűha, ezzel egy kicsit megfogtál, mert egy kerti bulira készítettük, és nem nagyon számoltuk. De ha kb 7-10 dkg-os húspogácsát veszünk alapul, akkor a mennyiség alapján kb 30-35 jön ki, plusz-mínusz 3 db. Ez attól függ, mekkorák a húspogácsák. Elnézést, hogy nem tudok pontosabbat, remélem nem nagy gond! A legjobbakat: Mrs Smith

Yehudit9026
Yehudit9026k, 2010-11-02 09:32

Megkérdeztem apukámat, és ő azt mondta hogy a szamárhús igenis finom,és jó, és talán még pljeskavicába is teszik, mivel boszniában a muszlim vallású emberek nem ehetnek sertéshúst, és valamivel ugye helyettesiteni kell.Igy elképzelhető hogy esetleg szamárhússal helyettesitik.

szurosp
szurospk, 2010-11-02 21:45

Nagyon aranyos vagy Yehudit, hogy így utánajártál a dolognak, igazán köszönöm!:))) Gondolom érdekes adalék azoknak, akik szeretik az eredeti recepteket, mint én is! Köszönöm még egyszer! Mrs Smith

Yehudit9026
Yehudit9026v, 2010-10-31 19:45

Hűűha...én szerbiai születésű vagyok, de ilyen bizarr dolgot hogy szamárhús van benne,még nem hallottam.Énis nagy pljeskavica rajongó vagyok, de igazán csak a szabadban sütött verziót szeretem, úgy az igazi!
Üdv. Judit

Andrasimari
Andrasimarip, 2014-05-02 08:03

Kedves Yehudit9026, szerintem mindig el lehet térni az alaprecepttől, Újvidéken élek és a háborús időkben, amikor kissé nehéz volt hétvégén húst beszerezni, vendégeim voltak. Jobb hiányában, lóhúsból készítettem, dobtam bele 2 tojást és olyan finom lett, hogy mindenki "odavolt". Tehát aki akar, tehet bele szamárhúst is, de nem jellemző. Én a bárányhúst is kihagyom, sertés és marhahósból készítem. Legjobb kétszer átdarálni a húst.

szurosp
szurosph, 2010-11-01 23:30

Kedves Yehudit9026! :DDD Mondom, hogy humorral bőven megáldott emberről van szó a sztoriban... s mmivel mindezt faarccal volt képes előadni, nem tudom mi az igazságalapja a dolognak... Nyitott kérdés!:DDD Én is természetesen szabadtűzön sütve szeretem a legjobban, de ha máshogy nem megy, akkor otthon grillen is megoldom. Tudod, ha ló nincs, szamár is jó....:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
szurosph, 2010-09-20 15:38

Kedves Csepregi Dóra! Nagyon örülünk, hogy ízlett, és tetszik a recept!:) Ha a pitára gondolsz, azt így szoktam én is készíteni: http://www.nosalty.hu/pita_4_recept_22366 csak szabadtűzön sütöm, ha van rá lehetőségem. Remélem, tudtam segíteni! A legjobbakat: Mrs Smith

Csepregi Dóra
Csepregi Dórah, 2010-09-20 11:22

Szia.Tegnap jöttem haza szebiábol Apatinból,És aznap megkostoltuk ezt az ételt nagyon izlett.Nagyon jó recept, azt szeretném megkérdezni h a tésztát hogy kell megcsinálni?
Válaszod előre is köszönöm.
Üdv. Dóra

541