Pljeskavica Újvidékről recept

Pljeskavica Újvidékről
Pljeskavica Újvidékről
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása szerint egyes vidékeken még plusz szamárhús is kerül bele, de mivel elég humoros ember az illető, soha nem voltam biztos benne...Ha valaki tud erről valamit, szívesen veszem! Általában kerti partykon igen nagy előszeretettel és sikerrel sütött receptünk ez. Most is egy ilyen nap alkalmával került terítékre.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ajánlunk köretnek hozzá szerb krumplisalátát, sült paprikát, vagy ajvárt, kockára vágott lilahagymát utóbbi esetben, előző esetben karikára vágottat, illik mellé a pita, vagy szabad tűzön sütött lepényke is. Mindenféle saláta is finom hozzá, és a sült krumpli is szükség esetén.
pH besorolás: erősen savasít

receptjellemzők

konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

plieszkavica, pjeskavica, pljeskavica

elkészítés

  1. A húsokat a felhasználás előtti napon a sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
  2. Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
  3. A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 15 cm átmérőjű, és 2-3 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
  4. Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük - ez a legjobb választás, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 7-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.

statisztika

beküldve:
nézettség: 47 146
elküldve: 9
receptkönyben: 383
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (19)

KaszMar
KaszMarh, 2013-05-27 18:31

Szia! Az esetleg nem tudod, hogy amit kint az IGAZI szerb (pitás) Pleskóban lehet kapni, mi van még benne azt tudom, hogy van a hús, a pita, paradicsom, vékony csíkokra vágott édes káposztából egy kevés, uborka, esetleg savanyú uborka(választható opció volt), eszméletlen mennyiségű apróra vágott hagyma, meg amit nem tudtam, hogy mi az, és a pultos csaj angolra fordítva sajt krémnek hívta, meg volt még egy valami ami a legjobban a Mi, körözöttünkhöz hasonlított, hogy ezek pontosabban mik, és honnan lehet esetleg beszerezni, vagy ha esetleg ezeknek az elkészítését is tudod akkor szerintem örömmel fogadná mindenki! :) :) Előre is köszönöm a választ!!

kisszamoca2
kisszamoca2p, 2013-07-05 08:33

Szió! A hétvégén volt szerencsém ilyen finomságot enni,mennyei volt! Kínáltak hozzá ajvárt (paprikakrém),a kőrözötthöz hasonlító krémet (urnabesz,feta sajt krém) , hagymasalátát,fejes salit,kígyó ubit és paradicsomot.Megettem,és kidőltem,hazáig csak szuszogtam a kocsiban.:)

rozsa1958
rozsa1958p, 2013-03-08 21:22

Amikor megsütöttem sok lé lett és felfújódtak a pogácsák.Alufóliával letakart grillrácson sütöttem, és odaragadt a fólára.Túl puha volt az állaga alig tudtam megforditani.Talán sok szódabikarbónát tettem bele?Vagy igy normális?

szurosp
szurospv, 2013-03-24 02:31

Kedves Rozsa!
Megmondom őszintén, nem tudom mi lehetett az oka, én még így nem jártam vele...ha több szódabikarbóna került bele, mint kellett volna, hát lehet, az csinál ilyet...olajos kézzel formázzuk a húspogácsákat - és akár a fóliát is megkenheted kis olajjal - így nem kellene leragadnia...a sok lé, hát...ezt nem tapasztaltam még...elnézést, hogy nincs rá ötletem...
Azért ne add fel, tegyél még kísérletet, mert isteni finom! :)
A legjobbakat : Mrs Smith

szurosp
szurospv, 2012-09-16 19:46

Kedves Nosalty csapat! Nagyon köszönjük! :)
A legjobbakat!
Mr&Mrs Smith

Jerry
Jerryszo, 2012-09-15 22:25

koszi a receptet ,de nincs lehetoségem szabadban elkésziteni. tepsiben sutobe sutve ?lehetséges?

szurosp
szurospv, 2012-09-16 19:45

Kedves Jerry!
Én sütőben még nem készítettem, de szerintem lehet. Amit viszont már sikerrel próbáltam, a tűzhelyen grillserpenyőben, vagy sima serpenyőben megsütni. Finom volt úgy is. :)
A legjobbakat: Mrs Smith

Dixy
Dixyp, 2011-04-15 00:22

éljenek a hazai ízek, nekem legalábbis hazai, mindig olyan honvágyam támad, ha a jó kis Pljeszkóra gondolok :D köszi a receptet, óriási!

szurosp
szurospv, 2011-05-08 23:42

Kedves Dixy! :)) Nagyon szívesen, örülök, hogy szerezhetünk néhány boldog pillanatot!:) A legjobbakat: Mrs Smith

szakacsszilvi
szakacsszilvics, 2011-03-17 16:13

szia, szeretném megkérdezni, hogy a fenti mennyiségű húsból hány pogácsa készíthető?

szurosp
szurospp, 2011-03-18 00:01

Kedves Szakacsszilvi! Hűha, ezzel egy kicsit megfogtál, mert egy kerti bulira készítettük, és nem nagyon számoltuk. De ha kb 7-10 dkg-os húspogácsát veszünk alapul, akkor a mennyiség alapján kb 30-35 jön ki, plusz-mínusz 3 db. Ez attól függ, mekkorák a húspogácsák. Elnézést, hogy nem tudok pontosabbat, remélem nem nagy gond! A legjobbakat: Mrs Smith

Yehudit9026
Yehudit9026k, 2010-11-02 09:32

Megkérdeztem apukámat, és ő azt mondta hogy a szamárhús igenis finom,és jó, és talán még pljeskavicába is teszik, mivel boszniában a muszlim vallású emberek nem ehetnek sertéshúst, és valamivel ugye helyettesiteni kell.Igy elképzelhető hogy esetleg szamárhússal helyettesitik.

szurosp
szurospk, 2010-11-02 21:45

Nagyon aranyos vagy Yehudit, hogy így utánajártál a dolognak, igazán köszönöm!:))) Gondolom érdekes adalék azoknak, akik szeretik az eredeti recepteket, mint én is! Köszönöm még egyszer! Mrs Smith

Yehudit9026
Yehudit9026v, 2010-10-31 19:45

Hűűha...én szerbiai születésű vagyok, de ilyen bizarr dolgot hogy szamárhús van benne,még nem hallottam.Énis nagy pljeskavica rajongó vagyok, de igazán csak a szabadban sütött verziót szeretem, úgy az igazi!
Üdv. Judit

szurosp
szurosph, 2010-11-01 23:30

Kedves Yehudit9026! :DDD Mondom, hogy humorral bőven megáldott emberről van szó a sztoriban... s mmivel mindezt faarccal volt képes előadni, nem tudom mi az igazságalapja a dolognak... Nyitott kérdés!:DDD Én is természetesen szabadtűzön sütve szeretem a legjobban, de ha máshogy nem megy, akkor otthon grillen is megoldom. Tudod, ha ló nincs, szamár is jó....:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
szurosph, 2010-09-20 15:38

Kedves Csepregi Dóra! Nagyon örülünk, hogy ízlett, és tetszik a recept!:) Ha a pitára gondolsz, azt így szoktam én is készíteni: http://www.nosalty.hu/pita_4_recept_22366 csak szabadtűzön sütöm, ha van rá lehetőségem. Remélem, tudtam segíteni! A legjobbakat: Mrs Smith

Csepregi Dóra
Csepregi Dórah, 2010-09-20 11:22

Szia.Tegnap jöttem haza szebiábol Apatinból,És aznap megkostoltuk ezt az ételt nagyon izlett.Nagyon jó recept, azt szeretném megkérdezni h a tésztát hogy kell megcsinálni?
Válaszod előre is köszönöm.
Üdv. Dóra

Legfrissebb cikkek

Régi étkezési szokások a nagyhétről
Régi étkezési szokások a nagyhétről
A húsvét reggeli menüt mindenki ismeri. Az viszont, hogy régen mit ettek ünnep előtt és hogyan készültek a húsvétra, már kevésbé egyértelmű. Tartsatok velünk és megmutatjuk!
Az akadálymentes kalácssütésért
Az akadálymentes kalácssütésért
A jó ünnepi kalács ismérve, hogy légiesen puha és könnyed. Ennek megvalósítása azonban nem egy magától értetődő folyamat, segítségünkkel azonban minden akadály leküzdhető!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Ha nem akarsz kicsúszni az időből, lassan neki kellene állnod a tojásfestésnek. Vagy ha annak még nem is, legalább találd ki a technikát, amit alkalmazol majd. Segítünk!
539