#

Harmathy Ildikó

  • receptjei: 313
  • regisztrált: 2008.09.03

Harmathy Ildikó adatai

Saját weboldalam

http://liliomkert.lapunk.hu/

Mióta főzök

Azt hiszem, mindig főztem. Amióta az eszemet tudom, biztosan. Volt egy nagyanyám, aki egész életében "csak" háziasszony volt, egy ember mellett - a nagyapám -, aki borzasztóan szeretett enni és NAGYON megadta a módját. Nagyanyám mellett kezdtem a főzés tudományának elsajátítását. Aztán volt egy panzióm Kapolcs mellett, úgy hívták: Anna Malom. Ott a vendégeknek főztem, de mielőtt hozzákezdtem, alapos előtanulmányokat folytattam: elolvastam annyi szakácskönyvet, amennyihez hozzáfértem. A kiválasztott ételeket sok variációban addig próbálgattam, míg a - szerintem - legtökéletesebb megoldáshoz jutottam. Azaz: megalkottam a saját szájízemet, kinyitott a panzió és főztem (később már főzettem) a vendégeknek. A Káli Art Inn főnökeként megint csak főztem/főzettem a vendégeknek. A Kávéház a Vörös Lóhoz volt a következő állomás, Diszelben, a Látványtár mellett. Gyönyörű arculatát és az étlap borítóját Szűts Miklós tervezte, a kávéházi fotók illusztrálják a Békebeli Vendéglátásról írott megemlékezést a Liliomkert honlapján: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1143479 A Liliomkert a piacom - azt hiszem, az egyetlen ember vagyok az országban, akinek saját piaca van. Helyi alapanyagok, helyi ízek, vidám együttlét. Ahogy a boldog békeidőkben volt! Még a piacról: http://nosalty.blog.hu/2008/05/06/csokallo_fokhagyma A kép a piacon készült, kedves barátaim között az ujjamat eszem éppen .. Indokolatlan - rengeteg finomságot lehet kapni! (A képet Kende János készítette - azért ilyen jó!)

A hely, ahol főzök

A liliomkerti konyhám a legmókásabb konyha a világon, fényképe a Liliomkert honlapján látható: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=903564 A honlap a piacon nyomtatott formában megjelenő hetilap anyagát tartalmazza: Liliomkert - hetilap hölgyeknek - uraink szebb mindennapjaiért A legelső szám legelső oldala a weboldal beköszöntője, sajnos még ma is mélyen aktuális, habár már az V. évfolyamnál tart a lap, és hetedik évadját éli a piac. Minden vasárnap délelőtt ott vagyunk! A weboldal fotógalériája őrzi a szép pillanatokat http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=galeria A lap és a weboldal sokmindenről szól. Receptek is - persze -, de nem csak az. Ahogyan a háztartás sem kizárólag receptekből áll :) Az a terv, hogy a Liliomkertben lesz majd egy kávéház, amely a piaci termelők nyersanyagaiból egész héten át finom ételekkel kényezteti a népeket. Remélem, azt írja majd róla valaki .... nagyobb, jobb hírverést biztosít a tájnak, mint egy hajórakomány turista prospektus - amiként Gundel Károlyról írta a New York Times egykoron. Tervek nélkül nincs jövő, nem igaz?  

Ars poetica a konyhában

Manapság nincs sok ideje a dolgozó nőnek a főzésre. Meg kell találni a módját - a felszerelést, a nyersanyagot, a receptet -, hogy gyorsan is jót főzhessünk. Gyorsan lehet főzni, igénytelenül nem érdemes! Ünnepi alkalmakkor pedig adjuk meg a módját! Akkor TÉNYLEG tegyünk ki magunkért! Szánjuk rá az időt, főzzünk különlegeset, tálaljuk szépen, fogyasszuk el szépen - kedvesen elbeszélgetve, ráérősen. Élvezzük az ízeket, a szép környezetet, a kellemes társaságot! Olyankor legalább!

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!