Nagyot drágul a hús és a kenyér - mutatjuk, miért

Több száz forinttal is drágulhatnak egyes húsok szeptembertől. A kenyér esetében 10 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Idén kevesebb gabona termett Európában, ennek következményeként pedig drágul a liszt és a kenyér is. Szakértők előrejelzése szerint az elmúlt néhány év legalacsonyabb gabona készleteire lehet számítani a világban 2018-ban - írja a Népszava. Magyarországona 2017-es 5,2 millió tonna helyett 4,82 millió tonnagabonát takarítottak be, így biztos a drágulás.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogypontosan mennyivel nő a liszt ára, mert a malmok csak 2-3 hónapra elegendő gabonát tudnak egyszerre felvásárolni. Később ezért újabb emelkedésre lehet számítani.

A napilap szerinta kenyér fajtájától függően kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni ősztől, ha sikerül az iparági szereplőknek megállapodnia az áremelésről. A lap az sem tartja kizártnak, hogy a drágulás miatt tovább csökken a kenyérfogyasztás Magyarországon.

Sajnos, a gabona drágulása a húsiparra is kihat. A takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják lenyelni, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat - mondtaMenczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára.

Elsősorban a sertéshús kerülhet többe, de más húskészítményeket is érinthet a drágulás. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mennyivel lesz magasabb a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal – kilogrammonként 100-180 forinttal– emelkedik, akkor ennek hatására a húskészítmények, főleg a minőségi (prémium) termékek akár több száz forinttal is drágábbak lehetnek.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek