Rólam
Körülbelül 10 éve derült ki nálam az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma (PCOs). Addig nem ritkán heti négyszer is megettem alkalmanként több szelet tortát, mindenféle fehérlisztes ételt, üdítőket, chipset, és a nassolást arra is használtam, hogy ne kelljen éreznem a rossz érzéseket.
Egy évig nem volt ciklusom egyáltalán, a harmadik nőgyógyász, akihez véletlenül kerültem a korábbiakkal ellentétben életmódváltást javasolt, aminek részeként elhagytama fehér cukrot, fehér lisztet, szénhidrátcsökkentett diétába kezdtem, és a korábbi sportolást kiegészítettem hormontornával. Ezek nemcsak a ciklusomat segítették rendezni, és a sok cisztát eltüntetni, hanem fogyáshoz és tudatosabb, egészségesebb életmódhoz vezettek.
Eleinte csak a hozzáadott cukrot hagytam el, sokáig nagy mennyiségben ettem friss gyümölcsöt, és csináltam a banánnal, aszalt gyümölcsökkel ízesített ilyen-olyan mindenmentes sütiket, de ugyanúgy nassoltam, csak mást.
Aztán nagyon zavarni kezdett, hogy annyit jár az evésen a fejem, főleg, hogy mikor mit fogok sütni. Fokozatosan egyre kevesebb édeset ettem, illetve már jó ideje kísérletezni kezdtem azzal, hogy milyen egészségesebb alternatívával helyettesíthetném a répacukrot, eritrit, xilit, sucralose, méz is volt a listán, azóta már megismertem a hátrányaikat, és a stevia és a gyümölcsök (és úgy általában az édes ételek) mennyiségének csökkentése mellett tettem le a voksom. Ami nem azt jelenti, hogy nem eszek édeset :D
A másik, ami időközben fontos lett, hogy lehetőleg adalékanyagmentesek legyenek az ételek. Mindezek összességében nemcsak magam, hanem a család miatt is fontosak lettek nekem (időközben lettek gyerekeink).
A receptjeim hozzáadott cukortól mentesek, gluténmentesek, a tejtermékkel nincs problémánk, de mire kiderült, hogy a gluténnal és a fruktózzal viszont van, addigra mögöttünk volt egy hosszabb, tejfehérjementes időszak is, aminek következtében zabtejet használok olyan esetben is, ahol nem lenne nekünk muszáj. A többi tejtermék viszont szerepelni fog a receptek egy részében.
Időszakos böjtölést is csinálok lájtosabb verzióban (11:00 és 19:00 között eszek), és napi 120-150 gramm között van a szénhidrátbevitelem. Szeretnék a receptjeimmel azoknak segítenik, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint amivel én és a családom. A receptjeim szívesen fejlesztem tovább, örülök, ha kipróbáljátok, módosítjátok, tippeket adtok.
Hobbik
A fő hobbijaim egyike egyben a hivatásom, ami a karriertanácsadás, azon belül is a rugalmas munkát keresők a szívügyem. A másik terület a grafika és user interface design, amiben kiélhetem a kreativitásom.
Az egészségtudatos életmódon túl nagyon érdekel a zene, szeretek énekelni, amatőr szinten játszom többféle hangszeren, régebben írtam dalokat.