Mióta főzök
A „Csokoládé” rendezőjének filmje egy tökéletes gasztronómiai ízbomba, melynek fontos összetevői közül nem hiányozhatnak az illatos fűszerek, a színes alapanyagok, a szenvedéllyel fűtött jelenetek, és az ízletes kulináris élmények. A Steven Spielberg és Oprah Winfrey producerek irányítása alatt készült alkotást egy csipetnyi India és egy nagykanál francia báj, és a csodálatos Helen Mirren játéka teszi 2014 nyarának egyik legínycsiklandóbb filmjévé.
Ars poetica a konyhában
„ - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?
- Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.”
A Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő, Madam Mallory (Helen Mirren), irányításával. Az egyszerű ételek is kifinomult fogássá változnak a keze alatt, amivel vendégeit teljesen megbabonázza. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló. És ez most az egzotikus Indiából érkezik.
Egyik napról a másikra toppan be a csendes francia városkába a Kaddam család, akik nem kisebb tervvel állnak elő, mint hogy megnyitják indiai éttermüket szemben a francia gasztrocsodával. Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. Az eddig rozmaringtól és bazsalikomtól illatozó környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül. Megkezdődik a rivalizálás, míg nem a Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbűvölő séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek: a két teljesen eltérő kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a bájos városkát is. És ez még Madame Mallory világát is felkavarja. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden csínjára, és közben ő maga is megnyílik az új ízekre és az élet új csodáira. Mert kell az a kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú ízeket… (x)