Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borsóleves csirkeszárnnyal

Borsóleves csirkeszárnnyal
Borsóleves csirkeszárnnyal
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hiába van fent rengeteg borsóleves, az, amit én szeretek eddig, hiányzott!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez

  1. A csirkeszárnyakat megmossuk, és a két végét egymásba fonjuk. Így sokkal gusztusosabb és kevesebb helyet foglal az edényben.
  2. A szárnyakat lábosba tesszük, és felöntjük 1-1,5 liter hideg vízzel, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
  3. Közben megpucoljuk a zöldségeket (a vöröshagyma, a koktélparadicsom és a borsó kivételével), és egyforma méretűre feldaraboljuk az összeset.
  4. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a babérlevelet és az egész borsot, valamint a zöldségeket. Addig pirítjuk, amíg el nem kezdjük érezni az illatát.
  5. Ha a csirkeszárny főzővize felforrt, akkor leszedjük a tetejéről a habot, és hozzáadjuk a pirított zöldségeket, a paradicsomot és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózzuk, hozzáadjuk a szardellapasztát, és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Fontos, hogy ne forraljuk, mert akkor nem lesz szép áttetsző a leves.
  6. Addig főzzük, amíg a zöldségek fogkemények nem lesznek, ne főzzük szét!
  7. Hozzáadjuk a zöldborsót, és további 10 percig főzzük, hogy megpuhuljon.
  8. Egy utolsó ellenőrző kóstolás, és ha szükséges, sózzuk, illetve ha nem lett volna elég édes a zöldborsó, akkor kevés cukrot is adunk hozzá.
  9. A tányérba szedett levest, friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

A csipetkéhez

  1. A tojást a sóval felverjük, és fokozatosan annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható állagú tésztát kapjunk.
  2. Lisztezett kézzel elkezdjük csipkedni, két ujjal kissé megformázzuk, majd lisztezett tálcára vagy vágódeszkára rakjuk. A csipetkéket érdemes néha átforgatni a lisztben, hogy ne ragadjanak össze.
  3. Az elkészült levesbe dobjuk a csipetkéket, és addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 124
össznézettség: 38 826
elküldve: 9
receptkönyvben: 479
elkészítve: 53/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
296 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zsenge borsóleves, csirkés zöldborsóleves

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csanna
Csanna / csanna Tue, 2014-09-09 23:29

Na elkészült a remekmű, habár kis csalással. Sajnos az üzletben, ahol bevásároltam szardellapasztát nem adtak, úgyhogy íz híján kénytelen voltam leveskockával megtoldani a receptet. Sajnos annyira siettem, hogy amint a borsó készre főtt, el is kezdtük a levest (ami egyébként nagyon finom lett), és csak 2-3. kanál után tűnt fel, hogy a csipetkét kifelejtettem... na így jártam, legalább van indok, hogy a héten másodjára is főzzek borsólevest :)

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Mon, 2014-06-23 08:55

Kedves ízHUSZÁR!
Ami ritkán fordul velem elő, szó szerint követtem a receptedet, nem döbbentem meg a szardellapasztán (máskor is fogom használni, köszönöm az ötletet), babérlevelet is gyakran rakok a legkülönfélébb kajákba. A leves nagyon FINOM! Kíváncsi vagyok, ma mit szól az 1 éves unokám hozzá. Remélem, neki is fog ízleni.
Szép napot
Pogácsa

hajni.szekely83
hajni.szekely83 Fri, 2014-06-20 15:29

Kedves ízHUSZÁR! Elkészítettem a levest, igaz szardellapaszta nélkül illetve rendes paradicsommal, nagyon finom lett! köszönöm a receptet, azt hiszem rendszeresen elkészítem majd. :-)

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-06-17 09:06

A fokhagymát a többi zöldséggel együtt lepirítom, a vöröshagymát pedig egészben teszem bele a levesbe a paradicsomokkal együtt. Kiegészítettem a receptet, hogy egyértelműbb legyen!

Köszönöm,
ízHUSZÁR

kiscsibe21
kiscsibe21 Mon, 2014-06-16 23:06

Azt hun a rántás? :D........akkor lenne klasszikus.Amúgy biztos fincsi lehet........

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-06-17 09:03

Nos igen, az valóban hiányzik belőle, de kérdezem én: miért tennék bele lisztes rántást, ha az egésznek az a lényege, hogy friss, zsenge zöldségekből készítem? Egyébként meg a csipetkével együtt némi liszt is kerül bele, szóval tényleg felesleges berántani!

ízHUSZÁR

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2014-06-17 11:21

Kedves ízHuszár!
Valóban zavaró a cím. A klasszikus eredetileg, elsőrangút, kíválót jelent. Itt az oldalon a "klasszikus" megjelölés szerintem azt takarja, hogy anyáink, nagyanyáink régen mit, hogyan főztek. A Te zöldborsó levesed valószínűleg finom, nem vitatom. De kétlem, hogy bárki nagyija koktélparadicsomot, szardellapasztát és babérlevelet használt a borsólevesbe. A klasszikus friss zöldborsólevest valóban nem rántották be, hanem a friss zöldségeket (zöldborsót, új sárgarépát,új fehérrépát, újkrumplit feldarabolva) kevés zsírban(!) párolták, míg egy kis levet ereszt, majd meghintették kevés liszttel, 1-2 perc pirítás. Pirospaprika, só, víz, egész hagyma. A csipetke pedig a bónusz:) Neked módodban áll átírni a címet, remélem elnézed nekem a tanácsomat, legyen ennek a kíváló receptnek valami más, frappáns neve. Üdvözlettel: Gabi

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-06-17 11:29

Kedves Gabi,

A klasszikus jelöléssel inkább az ízére utaltam, mintsem az elkészítés módjára. Valóban nem teljesen úgy készítettem, ahogy édesanyám. Például itt jön be az említett koktélparadicsom: sokkal édesebb és intenzívebb íze van, mint a rendesnek, ezért cseréltem le. Hasonló indokok szólnak a szardellapaszta mellett is ésatöbbi. De egyetértek veled és valóban félrevezető lehet a cím és mivel módomban áll, már javítottam is! :)

Szép napot,
ízHUSZÁR

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2014-06-17 11:56

Kedves ízHuszár,
köszönöm, hogy megfogadtad a tanácsomat:) Példa értékű a rugalmasságod! És akkor még egy kis nosztalgia.....az én Nagyim, lisztes kézzel célirányosan és villámgyorsan csipkedte bele a csipetkét a levesbe. Én hozzá képest egy lassított felvétel vagyok:))
Kívánok Neked nagyon sok pozitív visszajelzést a receptedhez! Üdvözlettel: Gabi

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-06-17 12:09

Bizony, ezt még nekem is gyakorolnom kell, úgyhogy én először inkább lisztezett tálcára csipkedtem és utána egyszerre a levesbe.

Szép napot,
ízHUSZÁR

toth marta
toth marta Fri, 2014-10-17 19:52

miért kell bele a szardellapaszta,és a babérlevél?különleges ízt ad neki? még igy én nem hallottam! amúgy jól néz ki,én is elfogom igy késziteni!

359
csirkeszárny 5 db
olívaolaj 3 ek
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
karalábé 1 kis db
babérlevél 2 db
fokhagyma 2 gerezd
fekete bors 5 szem
vöröshagyma 1 kis db
koktélparadicsom 3 db
zöldborsó 35 dkg
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
szardellapaszta 2 g
víz 1.5 l
tojás 1 db
1 kávéskanál
finomliszt 13 dkg