Grenadírmars, azaz krumplis tészta recept

Grenadírmars, azaz krumplis tészta
Grenadírmars, azaz krumplis tészta
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nyugat-Dunántúlon sokan grenadírmarsnak hívják a krumplis tésztát, amely elnevezés az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének gránátosaitól ered, akik az alacsony költségvetés miatt gyakran fogyasztották ezt az egytálételt. És bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, a krumplis tészta a mai napig olcsó, egyszerű és finom fogás, amit nem csak kényszerből fogyasztunk. 

hozzávalók / 4 adag

  • 5 db burgonya
  • 0.5 ek napraforgó olaj
  • 25 dkg fodros kocka tészta
  • ízlés szerint
  • 2 ek mangalica zsír
  • 1 közepes db reszelt vöröshagyma
  • bors ízlés szerint
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 4 ek tejföl
  • 4 közepes db csemegeuborka

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gránátos kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát egy kis lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha késznek ítéljük, tegyük jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját.
  2. Egy közepes lábosban vizet forralunk, sózzuk, hozzáadunk egy kevés olajat, majd 10 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből pedig félrerakunk egy keveset.
  3. A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk (ha darabosabban szeretjük, használjunk krumplitörőt).
  4. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mangalica zsírt, majd rádobjuk a finomra reszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Mérsékeljük a lángot, és megszórjuk fűszerpaprikával.
  5. Hozzáadjuk az átnyomott burgonyát, ráöntünk 1,5-2 deci főzővizet, sózzuk-borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Ha nem érezzük elég paprikásnak, szórjuk meg még egy kanállal.
  6. Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és összeforgatjuk a krumplis pürével. Pár percet sütjük az egészet, az alját oda is piríthatjuk egy kicsit.
  7. Tejföllel és csemegeuborkával tálaljuk.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 192
össznézettség: 4 272
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
628 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

437