Fehér spárga

Fehér spárga

Leírás

Fehér spárga – receptek, leírás, tippek

A spárga (latin nevén Asparagus Officinalis) az egyik legértékesebb zöldségfélék között van számon tartva. Földalatti, megvastagodott, csíraszerű hajtását, azaz sípját használjuk étkezési célokra. Megannyi receptben megállja a helyét, ne csak zöld társát fogyasszuk, nyissunk az elegánsabb fehér fajta felé is!

A fehér spárgát az irodalomban régóta afrodiziákumnak, szexuális serkentőnek tartják, és nem csak alakja miatt: a népi hiedelmek szerint aki sok spárgát fogyaszt, annak sok a szeretője. A 20. század elejéig gyakorlatilag csak a főúri kertekben volt megtalálható, elegáns, királyi eledelként tartották számon. Nagyüzemben az 1920-as években kezdték termeszteni. Késő tavasz, főleg május a szezonja.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fehér spárga?

Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenhol népszerű növényt először a 16. század környékén említik írásos formában, spárgafű néven. Érdekesség, hogy az egyiptomiak májbetegségekre, az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, a görögök veseműködést serkentő növényként fogyasztották. Fehér, lila és zöld fajtával is találkozhatunk.

A spárga gazdag emészthető rostban, továbbá ásványi anyagai (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint vitamintartalma miatt is igen egészséges. Találunk benne E-, B1-, B2-, B6-, C-, A-, K- vitamint, niacint, folsavat és pantoténsavat is. Több mint 90%-a víz. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre, sőt vértisztító hatással is bír.

Hogyan vásároljuk?

Fontos, hogy a spárga csak teljesen frissen jó, szezonjában a piacokon, zöldségeseknél és szupermarketekben is megtaláljuk. Ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss, bátran megvehetjük.

Hogyan készítsük el a fehér spárgát?

Ha friss spárgához jutunk, érdemes minél gyorsabban felhasználni, nem ajánlatos tartogatni, mert hamar megszottyad, és elveszti ress, roppanós, zsenge mivoltát.

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig érdemes meghámozni - ehhez használjunk egy késes hámozót. A spárga héja annál vékonyabb, minél fiatalabb és frissebb a növény. Bár néha nehézkes lehet minden szálas héjdarabkától megfosztani, érdemes nem kihagyni ezt a lépést, hogy az esetleges fás ízélményt elkerüljük, és lágy, krémes spárgát fogyaszthassunk hőkezelés után.

A spárgát szokás blansírozni is:

ehhez forraljunk enyhén sós vizet, majd a spárgát tegyük a forrásban lévő vízbe, és főzzük kb. 5 percig. Nem kell puhára főzni, maradjon ress, roppanós. Ezután tegyük át őket jeges vízbe pár percre, és hagyjuk hűlni őket. Szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le a sípokat, és tegyük őket egy tiszta és száraz konyharuhára száradni. Ezután következhet többek közt a spárga panírozása, bundázása.

Mi készülhet a fehér spárgából?

Igen sokrétűen elkészíthetjük a fehér spárgát: elegáns ételekben is találkozhatunk vele, mint például sós lében átpárolva-főzve hollandi mártással vagy buggyantott tojással, lehet belőle krémleves, illik hozzá a bacon, de készíthetünk spárgarakottast is, sőt, meg is süthetjük sütőben vagy serpenyőben, vajon, köretként vagy magában. Különleges salátákban is megállja helyét, például gombával, adhatunk neki parmezánbundát, illik egy elegánsabb omletthez is, de zöldséges, húsos levesekben is finom. A klasszikus rántott spárgát is kóstoljuk meg, de akár spárgakrémhez is felhasználhatjuk. Göngyölhetjük sonkába, és csinos sós pitét is süthetünk belőle.

Még több fehér spárgás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Április végétől júniusig tart szezonja, de jóformán egész évben beszerezhető, igaz, eléggé borsos áron.

hogyan tároljam

Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.

100g Fehér spárga

fehérjetartalom

2.2 g

zsírtartalom

0.09 g

szénhidráttartalom

3.88 g

víztartalom

93.22 g

gramm fehér spárga?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Kalcium

24 mg

Magnézium

14 mg

Vas

2.14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.091 g

Kolin

16 mg

C vitamin

5.6 mg

E vitamin

1.13 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.14 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.54 mg

Réz

0.189 mg

Mangán

0.158 mg

Szelén

2.3 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.88 g

víz

93.22 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.143 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.141 mg

Niacin - B3 vitamin

0.978 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.274 mg

Folát

52 µg

Kolin

16 mg

Alfa-karotin

9 µg

Béta-karotin

449 µg

Lutein+zeaxantin

710 µg

E vitamin

1.13 mg

K vitamin

41.6 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

5.6 mg

B6 vitamin

0.091 g

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek