r
Nosalty Logó

Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 238 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 66 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    496.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    883 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    3100 micro
  • β-karotin
    8215 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1106 micro
Összesen 238 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1984.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    916 mg
  • Nátrium
    402 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1117.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3534 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    843 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    12402 micro
  • β-karotin
    32861 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    4424 micro
Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    857 micro
  • β-karotin
    2271 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 66 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A vajgaluskához

Elkészítés

A leveshez

  1. A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
  2. 1 evőkanál zsíron vagy napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, alaposan elkeverjük. Ha szükséges, adjunk hozzá egy nagyon kevés vizet, hogy ne égjen meg a fűszerpaprika. Ezután dobjuk rá a répákat és a gombát is. Adjuk hozzá a fűszereket: sót, borsot, majorannát, babérlevelet.
  3. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, vagy amennyi levet szeretnénk a gombaleveshez. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. A kész gombalevest be is habarhatjuk tejföllel (1 kis tejfölt kikeverjük 1 púpozott evőkanál liszttel, belemerünk egy kanállal a léből, és csomómentesre keverjük), de mivel én utólag szeretem hozzáadni a tejfölt, ezért csak a tálaláskor a leves tetejére teszek annyit, amennyit kívánok, majd friss, apróra vágott petrezselyemmel szórom meg.

A vajgaluskához

  1. Ha megfőttek a zöldségek, készülhet a vajgaluska: szobahőmérsékletű vajat és a tojást keverjük össze (a legjobb egy kézi robotgéppel, de egy villával is csinálhatjuk). Adjuk a lisztet és a sót a tojásos, vajas elegyhez, majd gyúrjuk össze.
  2. A vajgaluska alapját egy kanál segítségével szaggassuk bele közvetlenül a levesbe, pár perc alatt (maximum 5 perc) meg is főnek a levesben.
  • Receptkönyvben: 403
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 132
  • Össznézettség: 42769
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával
Hering András 167 recept

Habár napjainkban, ha a gomba leveshez való felhasználásáról van szó elsőként egy sűrű, tejszínes krémlevesre gondolunk, nagy hiba elfeledni azt a klasszikust, mely a gombától, zöldségektől, jó minőségű fűszerpaprikától és a galuskától vagy csipetkétől lesz tartalmas és felejthetetlenül finom. Nem, a magyaros gombalevesnek semmi köze a régi menzákról megismert gyenge utánzatnak, éppen ezért itt az ideje, hogy leporoljuk és felfrissítsük ezt a régi nagy kedvencet, amit már nagyanyáink is szívvel-lélekkel készítettek el nekünk, ha beköszöntött a gombaszezon.

Hozzávalók

A leveshez

A vajgaluskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek