Süti, ami nem hizlal

E heti gasztrobloggerünk tematikája az egészséges süti. Blogján is igyekszik karcsúsító fogásokkal megörvendeztetni az olvasóit. Most egy túrós-citromos sütit hozott nektek!

Sokan gondolják úgy, hogy amikor diétába kezdenek vagy az egészségtudatosabb táplálkozás mellett döntenek, egyúttal az édességektől, süteményektől is elbúcsúzhatnak. Ez szerencsére nincs így: kis módosítással, néhány hozzávaló cseréjével sokféle sütemény válik a diétába – mértékkel – beilleszthetővé. Évek óta foglalkozom ilyen sütemények kikísérletezésével, ezek közül mutatnék be egy könnyű, habos, túrós-citromos szeletet.  Azért esett erre a sütire a választásom, mivel amellett, hogy cukrot és hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a túrótöltelék miatt a fehérjetartalma is magas, ami diéta alatt szintén fontos szempont. Ezenkívül a többféle réteg ellenére egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Az édesítéshez nem írtam konkrét hozzávalót, csak a helyettesítendő cukor mennyiségét – mivel én mesterséges édesítőszert (ciklamát és szacharin alapú) használok, zárójelben odaírtam, hogy ebből mennyi került a süteménybe. (A különböző édesítőknél általában megadják, hogy mekkora mennyiségű cukrot helyettesít, ez alapján lehet kiszámolni, mennyit kell felhasználni belőle.) A xilittel például egyszerű a helyzet, a cukorral egyezik az édesítőereje, tehát ugyanakkora mennyiségre van belőle szükség (aki kevésbé édesszájú, tehet nyugodtan kevesebbet).Xilit használata esetén viszont a recept végén megadott tápértékadatoknál valamivel magasabb értékeket kapunk. Aszpartám alapú édesítőszert süteményekhez ne használjunk, mivel hő hatására elbomlik, megszűnik az édesítő ereje.

A galériáért kattints a képre! >>

A piskótához:

  • 80 g zabpehelyliszt (én mákdarálón ledarált zabpelyhet használok)
  • 4 tojás
  • 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 édesítőtabletta, porrá törve)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • pár csepp citromlé
  • késhegynyi szódabikarbóna (vagy 1 kk. sütőpor)

A túrókrémhez:

  • 500 g zsírszegény (vagy sovány) túró
  • 1 ek. joghurt vagy kefir (ha krémes állagú a túró, nem szükséges)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • egy citrom leve
  • csipetnyi őrölt vanília (vagy egy tk. vaníliás xilit, esetleg vaníliaaroma)
  • 100-120 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta porrá törve)
  • 1 ek. zabkorpa (vagy teljes kiőrlésű búzadara) (azért kell, hogy szebben megálljon a krém szeleteléskor, de elhagyható. Ebben az esetben 1 tk. zabpehelylisztet keverjünk a krémhez.)

A főzött krémhez:

  • 2 dl sovány tej
  • 2 enyhén púpozott ek. zabpehelyliszt
  • 1 kk. őrölt vanília (vagy 1 csapott ek. vaníliás xilit)
  • 20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta)

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 2 púpozott ek. tejszínes vagy vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
  • csipet só
  • 1 tk. citromlé
  • édesítő ízlés szerint (én kb. egy evőkanálnyi folyékony édesítőt tettem hozzá)

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A zabpehelylisztet a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük. A tojássárgájákat az édesítővel és a citromhéjjal kihabosítjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük. A tojássárgájás habhoz óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a zabpehelylisztes keveréket. Ha xilittel készítjük, a tojássárgájákat a xilit egyharmadával verjük fel, a maradék kétharmadot a fehérjehabhoz adjuk (amikor már majdnem kemény a hab, és a xilit hozzáadása után habosítjuk tovább). Szilikonos sütőpapírral (ez fontos, a sima sütőpapírra sajnos rátapad) kibélelt, gáztepsinél kisebb tepsibe öntjük (én egy 20x35 cm-es tepsiben sütöttem), egyenletesen elkenjük, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mögött hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg hűl, elkészítjük a kétféle krémet: a túrókrémhez a hozzávalókat elkeverjük és botmixerrel krémesítjük. Ennek hiányában a túrót villával áttörjük és a többi összetevővel elkeverjük – viszont így darabosabb, kevésbé krémes lesz az állaga.
  3. A főzött krémhez a hideg tejben elkeverjük a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett pudingos állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.
  4. A piskótát (függőlegesen) kettévágjuk, az egyik felén eloszlatjuk a túrós tölteléket (a legkönnyebb a kezünkkel), majd ráfordítjuk a másik piskótalapot. Azért jobb, ha megfordítva tesszük rá, mert ezáltal a teteje egyenletesebb lesz.  A tetején eloszlatjuk a főzött krémet.
  5. A három tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habosítani kezdjük, amikor már majdnem kész, adjuk hozzá az édesítőt. Kemény habbá verjük, majd a pudingport óvatosan hozzáforgatjuk (azért fontos a pudingpor/keményítő, mert különben teljesen összeesne a hab – alapesetben a hozzáadott cukor miatt tartja meg az alakját sütés után, ezt szükséges helyettesíteni valamivel). 140-150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük – lehetőleg csak felső sütéssel – kb. 15 percet szárítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Ha sütés közben egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót, távozni tud a gőz, és keményebbre tud sülni a hab – ez esetben kb. 20 percig szárítsuk. Résnyire nyitva hagyott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni. Az egész adag (12 nagyobb kocka) sütiben: Kcal: 1286 Szénhidrát: 103 g  Fehérje: 131 g  Zsír: 48 g. Egy nagyobb kocka süteményben: Kcal:107  Szénhidrát: 8,5 g  Fehérje: 11 g  Zsír: 4 g

Betti, a Fittsütik bloggere a NoSaltyn

Fittsütik blog

Fittsütik a Facebookon

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

macca66
macca66 cs, 2013-10-03 19:25

Szia Betti!
Remélem használod még ezt a NoSalty-s fiókot,
ugyanis nem tudlak más elérhetőségen elérni.
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan kaphatok meghívót a blogodra, ugyanis eddig
rendszeres olvasód voltam, de most "csak meghívott felhasználók olvashatják".
Előre is köszi:
Angi

Tia222
Tia222 sze, 2013-10-09 21:40

Szia!
Én kaptam korábban meghívót, de ma már sajnos egyáltalán nem elérhető az oldal. :(
És itt sem találom Betti receptjeit, nem tudom mi történhetett, de nagyon szomorú vagyok, mivel nem mentettem el ezeket a recepteket, pedig fantasztikusak voltak...

macca66
macca66 p, 2013-11-15 21:20

Szia! Megtaláltam néhány receptet -ezek szerint mégis lementettem néhányat- ha gondolod, szívesen átküldöm őket!

olykorzsuzsi
olykorzsuzsi szo, 2013-11-16 23:01

Kedves macca!

Szeretném elkérni azt a néhány Bettis receptet, mert én sem mentettem őket, sajnos, és nagyon hiányzik az az oldal. Mi történhetett? e-mailem: sebestyen.zsuzska@gmail.com, köszönöm előre is! :)

petra
Petra / petra cs, 2013-02-14 13:53

Kedves Jvaleria,
Köszönjük, hogy jelezted, intézkedünk!
S. Pápa Petra

sokara
sokara p, 2013-02-01 12:57

Kedves Hozzászólók!

Lehet menteni, csak kicsit macerásan!

Ki kell jelölni a szöveget, nyomtatás, kijelölt terület nyomtatása!

Ehhez a nyomtatók közé le kell tölteni a PDF Creator-t! Ingyenes!!!

Így Pdf-ként lehet menteni a szöveget!

szgaben57
szgaben57 p, 2013-02-01 01:24

Csatlakozom az előttem szólóhoz! Hogyan menthetem el? Köszönöm!

Betti_18
Betti_18 sze, 2013-01-30 15:20

Kedves Henrietta és anyuka54!
Tudtommal az ilyen formában megjelent recepteket a NoSalty-s receptkönyvbe sajnos nem lehet menteni - én a Firefox (vagy akármilyen böngésző :) ) könyvjelzői közé szoktam felvenni őket.

anyuka54
anyuka54 k, 2013-01-29 19:30

Nagyon tetszik a recept,szeretném menteni.Hogy tehetem meg?
Köszi:anyuka54