r
Nosalty Logó

Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
sanyinagyi
Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 975 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 3904 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 119 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.1 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2691.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    828 mg
  • Nátrium
    1432 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    517.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1810 micro
  • Lut-zea
    716 micro
Összesen 975 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    300.5 g

Zsír

  • Összesen
    176.4 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    1020 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10764.5 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    390 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    555 mg
  • Foszfor
    3311 mg
  • Nátrium
    5729 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    269.4 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    2070.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    920 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    844 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    8399 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    7238 micro
  • Lut-zea
    2864 micro
Összesen 3904 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    327.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    220 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst a hártyáitól "megszabadítjuk", megmossuk, és baconba csomagoljuk.
  2. Gyenge páclét készítünk a felsorolt alapanyagokból akként, hogy a répát és zellert lereszeljük, a petrezselymet összevágjuk. Ebbe a páclébe helyezzük a húst, csak annyi vizet használva, hogy éppen ellepje azt. Páclében hűvös helyen hagyjuk kb. 36 órára.
  3. Az elkészítés napján a húst a léből kiemeljük, minden oldaláról azt felitatjuk, és kevés forrósított olajba 3-3 percre beleforgatjuk, csak annyira, hogy "fehér" legyen.
  4. Ezek után kiemelve az olajból kb. 1,5 órán át pároljuk. (Célszerű ilyenkor készíteni a csontleves alaplét, ami fölött jó ízűre párolódik.)
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük egy lábasban a mártást a pácléből, amihez adunk pár percre langyos vízbe áztatott szárított gombát, és alaposan összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Ízesítjük kedvenc leveskockánkkal, majd kb. 0,5l-ig hagyjuk forrás közben elpárologni a levet, ekkor ketchuppel beállítjuk a mártás ízét, végül mártás sűrűségűre besűrítjük.
  6. Elkészítjük a burgonyapürét, kis tejjel és vajjal fellazítva habosra keverjük.
  7. A kellően megpuhult húst felszeletelve burgonyapürével és vörösáfonyadzsemmel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2610
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
sanyinagyi 4 recept

Felvidéki nagymamámnál ettem először ebből az ételből. Bár azidőben elég olcsó volt náluk a rizs, szinte mindenhez krumplit fogyasztottak. A vörösáfonyadzsem sem bolti volt, hanem saját kezűleg eltett, kimondottan vad- és marhahúsokhoz való kiegészítő köret. Ennek megvolt az a sajátságos fanyar-édes íze, amit teljesen nekem sem sikerült még elérnem. Persze a nálunk kapható aszalt áfonyából nem is lehet. Az Alacsony-Tátrában a nálunk ismert  feketeáfonya érése után 3-4 héttel később érik a vörösáfonya. (Ha igény van rá, a saját vörösáfonyadzsem receptemet  egy alkalommal szívesen közreadom.) Aki a vörös húst kedveli jobban, készítheti marhahúsból is. Az áfonyadzsem ahhoz is illik. Könnyű, fiatal, száraz vörösbort ajánlok hozzá.

Hozzávalók

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!