Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (6)
35 recept
beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:

   Hozzászólások (6)

   A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

   pataygyz
   Zoli / pataygyz Thu, 2013-05-30 13:33

   Kedves Tímea!
   Légy szíves a nagymamád " sült kacsa knédlivel és párolt lila káposztával " receptjét feltenni, ami a sejtésem szerint hagyományos sváb étel lehet.
   Köszönöm: Zoli

   Tmea
   Tmea / Tmea Fri, 2013-05-31 08:54

   Kedves Zoli!
   Az az igazság, hogy a nagymamám már sajnos meghalt évekkel ezelőtt, így az ő receptjét nem áll módomban feltenni. Én kikísérletezhetném, de ennek az ételnek az elkészítése elég sok időt vesz igénybe, így nekem ezt a kísérletezést jelen élethelyzetemben nem áll módomban végigcsinálni. Igazság szerint bátorságom sincs hozzá, meg aztán a kacsa is igen drága mulatság, és sajnos most ezt sem engedhetem meg magamnak. De megígérem, hogy amint lesz alkalmam elkészíteni, és olyan finomra - vagy legalábbis hasonlóra - fog sikerülni, mint a nagymamámé volt, akkor fel fogom tenni.
   Ez egyébként felvidéki étel, oda valósi volt a nagymamám és a nagypapám is. :-)
   Szeretettel
   Tímea

   pataygyz
   Zoli / pataygyz Fri, 2013-05-31 11:33

   kedves Tímea!
   Köszönöm a válaszodat és megértelek. A kíváncsiság a sejthetően tradicionális étel miatt furdalja az oldalamat. Érdekelnek a régi ételek és az elkészítésük. A receptjeimben láthatod, hogy régi sütő- főző eszközöket szívesen használok az ételek elkészítéséhez. Néhány tradicionális, Nagykőrös környékén elterjedt feldolgozási módot is feltettem, de a kísérletezgetés sem áll távol tőlem. A feleségem családja is felvidékről származott. A családom viszont több száz évre visszamenőleg tősgyökeres nagykőrösi. Így keverednek a hagyományos speciális ételek, mint a sztrapacska, vagy a pacalpörkölt.
   Remélem, egyszer azért csak fenn lesz az a felvidéki recepted.
   További jó recepteket és sok sikert kívánok:
   Zoli

   Tmea
   Tmea / Tmea Fri, 2013-05-31 12:50

   Kedves Zoli!
   A nagymamám a knédlit hagyományos knédlifőzővel készítette. (Tudod az a pöttyös kinyitható, virágalakú zseniális eszköz.) Elméletileg tudom...:-) Azt mondta, hogy egy sima fehérkenyér tésztát kell gyúrni, keleszteni, csak kisebb cipókat kell formálni, mint a kenyérnél, és nem sütni, hanem gőzölni kell. Úgy, hogy ezeket a cipókat kiolajozott - zsírozott - formákra kell ráhelyezni, fel kell hajtani a formák széleit, amelyeket ő fehér cérnával alakított a kellő formára. Bele kell helyezni a formákat egy nagyobb lábasba, amelynek az aljára teszünk egy kevés vizet, annyit, hogy a formák alja ne érjen bele, le kell takarni, és kigőzölni. Ha készen van fel kell szépen szeletelni, és a formán hagyva tálalni. Tálaláskor mindenki vesz egy szeletet a knédliből és meglocsolja a kacsa kisült zsírjával. Ennyi a knédli.
   A sült kacsához egy egész kacsát szét kell darabolni, és a hájával együtt tepsiben megsütni. Nagymamám tett a darabkák közé egy fej vöröshagymát is elnegyedelve, és még egy kis bőrös hájat is, valamint vett még külön combokat is. Kell alá önteni egy kevéske vizet. Letakarni, és amikor már jó puha, akkor levenni róla a fóliát, és ropogósra sütni. A lilakáposztából hagyományos módon párolt káposztát kell készíteni. Fel kell csíkozni vékonyra, kevés zsírra odatenni párolódni, sózni, cukrozni, ecetezni, köménymagozni ízlés szerint. Ilyen párolt káposztát már sokszor készítettem más húsokhoz, mennyiségeket nem tudok mondani, mert mindig addig adtam hozzá felváltva a fűszereket a káposztához, amíg olyan nem lett az íze, mint amit mama készített. Szóval knédli, rá a kacsazsír, mellé a sült kacsa és a káposzta. Embertelen...soha nem lehet megunni...
   Minden jót és sok finomságot! :-)
   Tímea

   Tmea
   Tmea / Tmea Fri, 2013-05-31 08:39

   Kedves Ildi!
   Nagyon szépen köszönöm, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de a hálózat csapdájában fennakadva valahogy nem értesültem erről a hsz-ről! :-)
   Sok szeretettel
   Tímea