Éjfekete adatai

Rólam

Jelenleg (úgy 5 éve) a keleti konyha szerelmese vagyok. Nemrég költöztem be saját kis lakásomba, szóval minden percét kihasználom, mikor főzni tudok. Azt mondják a tulajdonosról minden kiderül, ha megnézik a lakását. Hát kíváncsi lennék a benyomásokra az én "éléskamrámat" illetően. :D Megszámolni sem tudom már, hány evőpálcika sorakozik a polcon, a szakácskönyveimről nem is beszélve. De ha hozzávesszük, hogy egy saját kézzel festett anime (japán rajzfilm) karakter figyel a szekrény ajtajáról, akkor már sejthettek valamit.

Hobbik

olvasás, főzés, minden ami japán

Saját weboldalam

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Mióta főzök

Hogy mióta főzök? Nem tanított igazán senki, szóval nehéz lenne megmondani a pontos idejét. Egyszer csak észrevettem, hogy megszólít a piacon a csábos paradicsom, felém integet a kicsattanóan zöld petrezselyem, és édes illatával hívogat a sárgadinnye. (Különösképpen nem érdekelte, hogy nem szeretem.) Szóval, egyik napról a másikra álltam neki főzni. Aztán jött az egyetemi Vacsora Klub (Nem összekeverendő a Vacsora Csatával!), ahol már hatod magamra főztem majdnem minden harmadik héten. És bár az egyetemi időszaknak már pár éve vége, főzési szokásaimat azóta sem adtam fel. Ha tehetem, mindig hívok valakit, akivel el lehet költeni egy csöndes, kellemes vagy egy beszélgetős, borgőzős vacsorát. Szeretek főzni, szeretek a főzésről írni, és mindenek felett szeretek másoknak főzni. Azt a pillanatot ugyanis nem lehet felülmúlni, mikor a meghívottak hirtelen elcsöndesednek az első falat után. Valószínűleg tapasztaltátok már ezt ti is.

A hely, ahol főzök

Ahogy már a bemutatkozásban is írtam. Nem rég költöztem új, 44 m2-es kis lakásomba, ahol azonnal teret hódított magának a japán és régiségek iránti imádatom. Szóval a pirosra festett konyha, ahol összerittyentem a fogásokat, szintén nem mentes a keleti hatásoktól. A polcokon kínai és japán teáskészletek (győri lomipiac) a falon japán filmes plakátok, az egyméter hosszú szekrényajtón egy festett japán rajzfilmkarakter díszeleg. A rengeteg evőpálcikámat pedig már említettem valahol.

Ars poetica a konyhában

Haditudósítás a konyhából (részlet) Az ajtóban állva végignéztem a hadseregen. Szedett-vedett egy társaság volt, de munka utáni vacsorára azért megteszi. Jobbra tőlem már felsorakoztak a tojások, dülöngélve és gurgulázva, de, elfoglalták helyüket a előkészítőpult bal oldalán. Majd következett a vaj. Hatalmas szögletes alakja úgy olvadozott a megnyitott gáz hőjétől, mint egy testes maffiózó, mikor adócsaláson kapja a rendőrség. Tőle pár centire fehérjedús csatát vívtak egymással a tengeri herkentyűk. A lázongás kiváltó oka a pulton heverő érzéki fokhagymagerezd volt, amiből csak egy darab maradt, miután elfelejtettem belőle utánpótlást rendelni. És ha én voltam a hirtelen összeverbuvált hadi egység parancsnoka, akkor a mosogatóból mindenki fölé magasodó, szép szál póréhagyma, rövidre nyírt gyökérzetével akár az alezredesi rangot is képviselhette volna. De nem tette, mert édes íze, szerénysége és jó vezetői képesítése megkövetelte tőle, hogy példát mutatva, ő legyen az első felaprított hozzávaló. [...] Ars poetica: A főzés EGYIK legszebb pillanata a piacra járás.

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.