Dietetikus szakértőink karácsonyi menüsorai

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megkértem dietetikus szerző kollégáimat, hogy meséljék el nekünk, náluk mi kerül az ünnepi asztalra.

Dietetikus kollégáimmal az idei évben is igyekeztünk olvasóink számára hiteles, közérthető táplálkozási tanácsokat, tippeket adni az egészséges étrendi és a fogyókúra területén. Így Karácsony előtt megkértem őket, hogy mondják el nekünk, náluk milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

Dula Gabriella

"A karácsonyi menü már a nagy nap előtt hetekkel 'megsül' a fejemben. Mostanra természetessé vált a családnak is, hogy minden évben valami más, kicsit újszerű, korábban még sosem próbált étellel rukkolok elő.

Idén a borlevest próbálom ki. Fehérborból fog készülni némi narancshéjjal ízesítve és mazsolával gazdagítva. A főfogás süllő lesz Gundel módra, hosszú ideje vágyam, hogy elkészíthessem ez a fogást. Nem csak egészséges a spenót miatt, hanem igazán ünnepi díszt adnak neki a köretként tálalt, habzsákkal formált burgonyakoszorúk.

Idén a desszert kitalálásán gondolkodtam legtöbbet. Túl akartam kicsit lépni a szokásos mákos-gesztenyés sütiken. Sokat keresgéltem, mikor engem talált meg a napokban egy igen finom étcsokoládé töltelékeként a tuile. Azonnal rabul ejtett ennek a francia édességnek a ropogóssága. Egyszerű, mégis különleges ízű!

Hasonló örömteli, izgalmas készülődést kívánok Nektek is!"

Csernus Anna

"Nálunk idén svéd gombasaláta lesz, libaleves, sült lazac zöldbabbal, aszalt szilvás sertésszűz sült kelbimbóval és édesburgonyával, a hagyományos ételek közül pedig töltött káposzta készül.

Desszertnek mézeskalács, rougelach, mézes-krémes, mascarponés málnás kehely és gesztenye mousse rumos meggyel."

Szabó Alexandra

"A karácsonyi menühöz mindig választunk olyan ételt, amely halból vagy tenger gyümölcseiből készül. Idén az előétel lesz ilyen fogás: majonézes ráksaláta mandarinnal. A főétel lilahagymás-vörösboros-libamell sütőben sült burgonya-, paszternák, és sütőtökkockákkal. A desszert karácsonyi meggyes trifle lesz.

Természetesen idén is sütünk bejglit (mákosat és diósat mindenképpen) és lesz mézeskalács is."

Szandra receptajánlója:

Szálka Brigitta

"A karácsonyi menük tervezésénél nálam fontos szempont, hogy ne legyen túl időigényes, jól előkészíthető ételekből álljon, mindenki szeresse és természetesen egészséges alapanyagokból készüljön. A 24.-i ételsor összeállításánál tudatosan az egyszerűségre törekszem, ennél fogva az elmúlt években sikerült elérnem, hogy az este nagyobb részét a családdal töltöm, és csak a kisebbik felét a konyhában.

Évek óta tartom magam a szentestére vonatkozó saját hármas szabályomhoz, mely szerint három étellel készülök: egy halétellel, egy tartalmas salátával és egyféle desszerttel. Ráadás-desszert persze lehetséges az adventi kekszek maradékából. Igen jó helyzetben vagyok, mert nálunk a hal apukám jóvoltából – konyhakészen kapott balatoni fogast jelent. Idén grillezett fogasfilét fogok készíteni tormás céklasalátával. A salátához a céklát alufóliában megsütöm, majd vékony csíkokra vágom, ugyanezt teszem az almával és a zellerrel. Az így elkészített salátát tormás-joghurtos öntettel megöntözöm. A család diétás igényeinek megfelelően tejmentes változatban is elkészítem, joghurt helyett rizskrémmel. A másik kötelező elem a mákos guba, amiből hogy garantáltan legyen maradék, nagyobb mennyiséget készítek. Mi a hidegen fogyasztott változatot szeretjük, vaníliaöntettel. Teljes őrlésű kiflivel készítem, a mákos rész pedig sok reszelt almát tartalmaz, így kevéssé kell édesíteni. Hogy különbözzék a karácsonyi mákos guba az év többi gubájától, narancshéjat és aszalt áfonyát is teszek bele. Ez is családbarát étel, hiszen akár előző nap is előkészíthetjük, hűtőben, lefóliázva összeérnek a karácsonyi ízek.

Fontosnak tartom, hogy az ünnepek hangulatát és fényét tovább emeljük néhány számunkra kedves vagy különleges nyersanyaggal. Ennek jegyében a karácsony körüli napokban egész biztosan fogok birsalmás csirkemellet készíteni az idén először termő birsalmafánk gyümölcseivel. Közkívánatra fűszeres almás lila káposztával (ehhez az ízesítést a fahéj, a köménymag, a római kömény, a balzsamecet adja) és párolt gerslivel. A zöldsalátákat a falunkban termelt és készített hidegen sajtolt mandulaolajjal csepegtetem."

Brigitta receptajánlója:

Gyányi Ditta

"Én most éppen költözés előtt árok, sok év után visszaköltözöm Békésből Budapestre. Ezért most én is kerülöm a kombinált, bonyolult ételeket. 24-én Tárkonyos csirkeraguleves lesz, második fogásként fűszeres kéregben sült oldalas, burgonyás zöldséges ágyon, desszertnek pedig egy igazi kényeztetést: narancsos tiramisut készítek."

Az én ünnepi menüsorom

Brigittához hasonlóan nálam is fontos, hogy - bár imádok a konyhában tenni-venni-, a 24-i ezer tennivaló között ne stresszeljem még magamat órákon át a konyhapult fölött. 24-én ebédre úgy döntöttem bevállalom a halászlét, bár Szegeden élő nővérem elég kritikus e téren. Az alaplevet elkészítem szerintem előző nap, és akkor aznap már csak a friss halat kell belefőzni. Vacsorára, szintén az egyszerűség jegyében raclette lesz, hiszen ehhez a sült sajtos ételhez csak az alapanyagokat kell előkészíteni és helyen, igazi családi közös sütésként fogyasztjuk el a vacsorát. Ezt nálunk a fiúk is nagyon élvezik.

Ünnepi desszertként Annához hasonlóan én is valami gesztenyés-csokis-narancsos mousseban gondolkozom.

Karácsony első napján nagyszülőkhöz megyünk, ahol a hagyományos karácsonyi menüt esszük végig, így én nem készítek pl. töltött káposztát.

Karácsony második napján általában már eléggé megcsappan a család étvágya, így ilyenkor vagy a nagyszülőktől hozott maradékokból csipegetünk vagy valami egyszerű étel készül, pl. leves, saláta. Már leszoktam arról, hogy erre a napra bármilyen komolyabb menüt tervezzek, mert úgyis mindenki csak a hasát fogva fanyalog a legfinomabbnak ígérkező ételre is.

Családi közkívánatra készül még az ünnepek környékén aranygaluska és eszünk disznótorost is, a még fellelhető étvágyunk függvényében.

Süteményként biztosan elkészül édesanyám világbajnok zserbója, illetve a tavalyi, életem első bejglisütési sikerein felbuzdulva mákos és diós bejgli is. Sőt, lehet, hogy megpróbálok egy gesztenyéset is, saját örömömre, mivel nekem az a kedvencem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!