Padlizsán

A jellemzően lila padlizsán nem a gyerekek kedvenc alapanyaga, és nem is a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, de érdemes vele kísérleteznünk. Ne csak krémeket kreáljunk belőle, számtalan módon felhasználhatjuk, tehát nyissunk új megoldások és receptek felé, készítsünk minél többféle padlizsános ételkülönlegességet!
Sok olyan tulajdonsága van a (rendszertanilag gyümölcsnek minősülő!) padlizsánnak, amiért érdemes beépítenünk az étrendünkbe: jelentős a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma, kiváló kalcium- és káliumforrás, karbantartja az emésztő- és a keringési rendszert, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, vérképző és vizelethajtó hatása van, ráadásul magas az élelmirost-tartalma is. Diétázóknak, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel alacsony az energia- és szénhidráttartalma.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A padlizsánt tojásgyümölcsként vagy török paradicsomként is nevezik, eredetileg Dél-Kelet Ázsiából származó növényzöldség, héja sima és fényes, alakja gömbölyded vagy tojásalakú. Több változata is létezik: színe lehet lila, sárga, fehér vagy zöld is.
Sokféleképpen felhasználhatjuk a padlizsánt: süthetjük, tölthetjük, grillezhetjük, használhatjuk tésztaalapként, készíthetünk belőle rakott ételeket, salátát, krémet, de akár még édesen is fogyaszthatjuk. Nyersen semmiképp ne együk meg, mert a benne levő szolanin vegyület mérgező lehet, ha nagyobb mennyiségben visszük be a szervezetünkbe.
Fűszerezzük gazdagon, ízesítsük borssal, csomborral, bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, friss petrezselyemmel, római köménnyel, korianderrel vagy akár curryvel.
Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle, így hát csapjunk bele a padlizsános őrületbe, és készítsünk egy isteni kókuszos padlizsáncurryt, szicíliai padlizsánragut, padlizsánkrémes tésztát, sültparadicsom-szószban főtt padlizsángnocchit, török padlizsánsalátát vagy egy klasszikus vinettát.
Még több padlizsános receptért görgess lejjebb!
Egész évben beszerezhető szinte bármelyik zöldségesnél, piaci árusnál vagy hipermarketben, de késő tavasztól őszig vásárolhatjuk meg a legízletesebb és legfrissebb darabokat. A vásárlásnál érdemes pár tippet megfogadnunk: válasszunk a méretéhez képest nehezebb darabokat, és ügyeljünk arra, hogy fényes héjú, élénkzöld kocsányú padlizsánok kerüljenek a kosarunkba! A puhább, ráncosabb héjúakat kerüljük, mert ezeknek sokkal keserűbb az íze.
A hűtőszekrényünk alsó rekeszében pár napig eláll, viszont fontos, hogy csak akkor mossuk meg, ha fel is használjuk utána egyből!
fehérjetartalom
0.98 g
zsírtartalom
0.126 g
szénhidráttartalom
5.88 g
víztartalom
92.3 g
Foszfor
24 mg
Magnézium
14 mg
Kalcium
9 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.084 g
Kolin
6.9 mg
C vitamin
2.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.649 mg
fehérje
0.98 g
Zsír
telített zsírsav
0.034 g
egyszeresen telített zsírsav
0.016 g
többszörösen telített zsírsav
0.076 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
0.23 mg
Magnézium
14 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.16 mg
Réz
0.081 mg
Mangán
0.232 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
3 g
cukor
3.53 g
víz
92.3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.039 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.037 mg
Niacin - B3 vitamin
0.649 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.281 mg
Folát
22 µg
Kolin
6.9 mg
Béta-karotin
14 µg
Lutein+zeaxantin
36 µg
E vitamin
0.3 mg
K vitamin
3.5 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
2.2 mg
B6 vitamin
0.084 g
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
NosaltyNe edd meg ezt a napraforgómagot, mert szalmonellával fertőzött lehet – komoly egészségügyi kockázatot jelent!
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...