Muffin után egy lépéssel – cupcake

E heti gasztrobloggerünk, a Kajapiazongora háziasszonya megmutatja nekünk a nagy titkot, hogy mi is az a cupcake. Ha pedig megvan az ismeretség, jöhet a barátság, elkészítjük!

Cupcake vagy muffin

Először is vegyük át, mi is a különbség a cupcake és a muffin között. A cupcake az egy cake, azaz egy torta. Bír mindazon jellemzőkkel, amivel egy torta, csak éppen nem többszeletes, hanem egyszemélyes. Általában van tölteléke, máz borítja és ízlés szerint dekorálni is szokták. Általában nem tartalmaz olajat, nem úgy, mint a muffin, ami lehet sós vagy édes, olyan mint egy süti, egyszerre sül, nem kell töltögetni és díszes dekorációkkal sem szokták ellátni, és több esetben alkalmas a fagyasztásra is.

Hozzávalók

  • 120 g étcsoki
  • 80 g vaj
  • 60 g barnacukor
  • 4 tojás szétválasztva
  • 50 g liszt

A csokikrémhez

  • 60 g étcsoki
  • 60 g tejszín

A töltelékhez

  • 150 g meggy
  • 10 g cukor
  • 2 ek víz
  • ½ kk keményítő

Elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és félretesszük kicsit hűlni. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a csokit és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
  2. 8 papírkapszlit megtöltünk a tésztával, és 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
  3. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, ha a cukor is elolvadt, a meggy is jól átforrósodott, hozzáadjuk a keményítőt, amit egy kávéskanálnyi vízzel csomómentesre keverünk, további ½ percig forraljuk, kevergetés közben.
  4. A csokikrémhez a tejszínt mikróban felforraljuk, és a csokit belekeverjük, majd alaposan lehűtjük.
  5. A megsült cupcake-ket középen egy késsel kis gúla formában kivágjuk, ide töltjük a kihűlt meggyet A majdnem kihűlt csokit pedig rákanalazzuk. Ha megdermedt a csoki, tálalás előtt nyomjunk rá tejszínhabot és tegyünk a közepébe egy meggyet.

Kajapiazongora blogja

Kajapiazongora a Facebookon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek