Muffin után egy lépéssel – cupcake

E heti gasztrobloggerünk, a Kajapiazongora háziasszonya megmutatja nekünk a nagy titkot, hogy mi is az a cupcake. Ha pedig megvan az ismeretség, jöhet a barátság, elkészítjük!

Cupcake vagy muffin

Először is vegyük át, mi is a különbség a cupcake és a muffin között. A cupcake az egy cake, azaz egy torta. Bír mindazon jellemzőkkel, amivel egy torta, csak éppen nem többszeletes, hanem egyszemélyes. Általában van tölteléke, máz borítja és ízlés szerint dekorálni is szokták. Általában nem tartalmaz olajat, nem úgy, mint a muffin, ami lehet sós vagy édes, olyan mint egy süti, egyszerre sül, nem kell töltögetni és díszes dekorációkkal sem szokták ellátni, és több esetben alkalmas a fagyasztásra is.

Hozzávalók

  • 120 g étcsoki
  • 80 g vaj
  • 60 g barnacukor
  • 4 tojás szétválasztva
  • 50 g liszt

A csokikrémhez

  • 60 g étcsoki
  • 60 g tejszín

A töltelékhez

  • 150 g meggy
  • 10 g cukor
  • 2 ek víz
  • ½ kk keményítő

Elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és félretesszük kicsit hűlni. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a csokit és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
  2. 8 papírkapszlit megtöltünk a tésztával, és 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
  3. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, ha a cukor is elolvadt, a meggy is jól átforrósodott, hozzáadjuk a keményítőt, amit egy kávéskanálnyi vízzel csomómentesre keverünk, további ½ percig forraljuk, kevergetés közben.
  4. A csokikrémhez a tejszínt mikróban felforraljuk, és a csokit belekeverjük, majd alaposan lehűtjük.
  5. A megsült cupcake-ket középen egy késsel kis gúla formában kivágjuk, ide töltjük a kihűlt meggyet A majdnem kihűlt csokit pedig rákanalazzuk. Ha megdermedt a csoki, tálalás előtt nyomjunk rá tejszínhabot és tegyünk a közepébe egy meggyet.

Kajapiazongora blogja

Kajapiazongora a Facebookon

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...