r
Nosalty Logó

Pulykasült gesztenyemártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pulykasült gesztenyemártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 1221 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 4890 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 146 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.1 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    351 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2219.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    962 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    516 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    201 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 1221 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    364.3 g

Zsír

  • Összesen
    286.1 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8878 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    424 mg
  • Kálcium
    561 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    3496 mg
  • Nátrium
    3849 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2064 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    79 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    218 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    765 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 4890 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Elkészítés

A pulykasülthöz

  1. A megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk.
  2. A pulykamellet kicsit bevágjuk, hogy egy szép nagy szeletet kapjunk, amelyet majd könnyen feltekerhetünk. A kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát.
  3. Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával, és bedörzsöljük kakukkfűvel.
  4. A pulykamellet felgöngyöljük, szalonnába tekerjük, és végül szorosan megkötjük, hogy sülés közben ne essen szét.
  5. Egy nagyobb fedeles vaslábast vagy más sütőben használható edényt kivajazunk. A másik fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, a hagymát megpucoljuk, és nyolcfelé vágjuk, az almákat negyedeljük, és kivágjuk a magházát.
  6. A húsokat az edénybe fektetjük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat, és öntünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat kisebb darabokra vágjuk, és a hús közé tesszük.
  7. A pulykahúst lefedve 180 fokon 40-50 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a húsokat, és további 20-30 percet lefedve sütjük. Majd további 20 percet fedő nélkül sütjük, hogy szép piros színt kapjon a hús, de közben szafttal locsolgatjuk, nehogy kiszáradjon. Miután megsült, 15 perc pihentetés után a pulykamellről levágjuk a kötöző madzagot, és vékonyan felszeleteljük.
  8. Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá szaftot vagy vizet.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 100 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 321
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 57793
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 19.

Ajánló

A pulykasültet gesztenyemártással, burgonypürével, vele sült fokhagymgerezdekkel és szilvabefőttel tálalhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek régen, mint karácsonykor fogyasztott ételnek mágikus jelentősége volt. Az alma és a fokhagyma védte az egészséget. Általában az alma az egység, az egészség, a szerelem és a szépség szimbóluma volt. A karácsonyi almát még sokféle jövendölésre is használták, pl. amikor a gazda elvágott egy almát, ha magot is vágott, a következő esztendőben rossz idő, ha a magok épek maradtak, jó idő volt várható. Az almáról egy dolgot bizton állíthatunk, igen jó ízesítője a pulykasültnek. :) A sült készítéséről további képek itt találhatók.

Hozzávalók

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!