Datolya

Datolya

Leírás

A datolya (Phoenix dactylifera) az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. A Bibliában is fellelhető a gyümölcs. Észak-Afrikában, Spanyolországban, a Közel-Keleten, Ausztráliában és Kaliforniában termesztik jellemzően. A datolya 4-5 cm hosszú, színe frissen lehet zöld, sárgabarna vagy mély barna, puhasága és az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő. A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása cukorbetegnek nem javasolt. A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes, frissen vagy aszalt formában juthatunk hozzá. Nagyon jó lekvár alapanyag. Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tartva több hónapig eláll.

100g Datolya

fehérjetartalom

2.45 g

zsírtartalom

0.087 g

szénhidráttartalom

75.03 g

víztartalom

20.53 g

gramm datolya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

62 mg

Magnézium

43 mg

Kalcium

39 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.165 g

Kolin

6.3 mg

Niacin - B3 vitamin

1.274 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.589 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.45 g

Zsír

telített zsírsav

0.032 g

egyszeresen telített zsírsav

0.036 g

többszörösen telített zsírsav

0.019 g

ásványi anyagok

Kalcium

39 mg

Vas

1.02 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

62 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.29 mg

Réz

0.206 mg

Mangán

0.262 mg

Szelén

3 µg

szénhidrát

rost

8 g

cukor

63.35 g

víz

20.53 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.052 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.066 mg

Niacin - B3 vitamin

1.274 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.589 mg

Folát

19 µg

Kolin

6.3 mg

Béta-karotin

6 µg

Lutein+zeaxantin

75 µg

E vitamin

0.05 mg

K vitamin

2.7 µg

C vitamin

0.4 mg

B6 vitamin

0.165 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!