Amarántliszt

Amarántliszt

Leírás

Az amaránt növény magjából nyert liszt. Az amarántlisztet kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Közép-Amerika népei már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Ez a növény szemtanúja volt az Azték és Inka briodalmak felvirágzásának és hanyatlásának. A kontinens felfedezése előtt az őslakosoknak a kukorica és bab mellett a harmadik alapvető táplálékforrás az amaránt volt. Amerika felfedezését követően a keresztény Európából érkezők számára az amaránt barbár vallási rituálék eszközének számított, ezért még a termesztését is büntették. Az 1970-es években fedezték fel újra ezt a páratlanul magas beltartalmi értékű "gabonát". (Bár növénytanilag nem a gabonákhoz tartozik, de a hasonló felhasználási lehetőségek miatt gyakorta illetik ezzel a névvel.) A gabonákkal ellenben az amarántnak sokkal több fehérjét tartalmaz, és jelentős a magnézium, vas, és kálcium tartalma is. Kiváló mikroelem-forrás. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk; puffasztott állapotban pedig a reggeli joghurtba keverve fogyaszthatjuk.

Mikor vegyem

Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Jellemzően a bio-élelmiszerboltok polcain, bio-minőségben találkozhatunk vele.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolhatjuk.

100g Amarántliszt

fehérjetartalom

13.56 g

zsírtartalom

5.922 g

szénhidráttartalom

65.25 g

víztartalom

11.29 g

gramm amarántliszt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

557 mg

Magnézium

248 mg

Kalcium

159 mg

Vas

7.61 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.591 g

Kolin

69.8 mg

C vitamin

4.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.457 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.56 g

Zsír

telített zsírsav

1.459 g

egyszeresen telített zsírsav

1.685 g

többszörösen telített zsírsav

2.778 g

ásványi anyagok

Kalcium

159 mg

Vas

7.61 mg

Magnézium

248 mg

Foszfor

557 mg

Nátrium

4 mg

Cink

2.87 mg

Réz

0.525 mg

Mangán

3.333 mg

Szelén

18.7 µg

szénhidrát

rost

6.7 g

cukor

1.69 g

víz

11.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.116 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.923 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.457 mg

Folát

82 µg

Kolin

69.8 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

28 µg

E vitamin

1.19 mg

C vitamin

4.2 mg

B6 vitamin

0.591 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!