r
Nosalty Logó

Zöldborsóleves Lizinka konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lizinka_
Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

Összesen 241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

Összesen 962 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

Összesen 38 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    548.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    411 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    225 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1264 micro
  • β-karotin
    4079 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3875 micro
Összesen 241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1842.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.9 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    2194.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1646 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    289 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    899 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    308 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    5056 micro
  • β-karotin
    16318 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    15501 micro
Összesen 962 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    74.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    204 micro
  • β-karotin
    658 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    626 micro
Összesen 38 kcal

Hozzávalók

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

Elkészítés

leveshez

  1. A zöldborsót kifejtjük. Az ép, egészséges, mélyzöld színű hüvelyeket félretesszük egy tálba. A zöldségeket, újkrumplit megtisztítjuk és felkarikázzuk, illetve daraboljuk.
  2. Petrezselyemről leszedjük a levélkéket. Finomra vágjuk, a szárát egy fehér cérnával szorosan összekötjük.
  3. Egy fazékba odatesszük a kiválogatott borsóhéjakat főni. Rövid ideig szabad csak forralni, addig, amíg a víz szép zöld színű nem lesz. Ha sokáig forr, elveszti édes ízét.
  4. Utána egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a borsóhéjakat a vízből. Ezután beletesszük a borsót, zöldségeket főni, és utána dobjuk az összekötözött petrezselyemszárakat is.
  5. Sóval, cukorral ízesítjük. Puhulásig főzzük.

rántáshoz

  1. Az olajat felhevítjük. Beletesszük a lisztet. A rántásnak nem szabad megbarnulnia, csak gyöngyözzön egy kicsit a lisztes olaj! "Vékony" rántást kell készíteni.
  2. Levesszük az edényt a tűzről, és egy jó csipet vágott petrezselymet teszünk bele. Ezzel lehűtjük a rántást. Összekeverjük, és ezután beletesszük a pirospaprikát. Elkeverjük, és felengedjük ízlésünknek megfelelő hideg vízzel.
  3. A rántásos vizet beleöntjük a fazékba.
  4. Miután összeforrt, beletesszük a maradék vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta. Az összekötözött szárakat eltávolítjuk.
  5. Ha szükséges, még sózzuk és cukrozzuk a levest!

grízgaluskához

  1. Reggel rögtön a galuska elkészítésével indítunk!
  2. A tojáshoz keverjük a sót, borsot és a búzadarát.
  3. Letakarva hűtőbe tesszük. Legalább 3 órát kell dagadnia a gríznek.
  4. A vizet felforraljuk és sózzuk (vagy leveskockát teszünk bele). Amikor gyöngyözően forrni kezd, akkor szaggatjuk bele a galuskákat. Nem szabad lobogó vízbe szaggatni, mert szétesik!!
  5. A galuskákat tálalásig benne hagyjuk a vízben. A levest kimerjük a tányérokba, beletesszük a galuskákat, és így kínáljuk.
  • Elkészítettem: 99 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8502
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 31.

Ajánló

A grízgaluska főzővizébe lehet tenni egy leveskockát. Én így készítem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zöldborsóleves Lizinka konyhájából
Lizinka_ 591 recept

Ettem már finom borsólevest sok helyen: iskolai menzán, anyósoméknál, étteremben, vendégségben. Mind - mind nagyon ízlett, de egyik sem múlta felül ezt a családi örökségként megőrzött leves receptet!  Az elkészítési módját édesanyámtól tanultam, ő meg az én drága nagyikámtól.

Hozzávalók

leveshez

rántáshoz

grízgaluskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!