Lencse

Lencse

Leírás

Lapos, korong alakú száraz hüvelyes, színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. A lencse fehérjében, rostokban és vasban gazdag, a vegetáriánus étrend egyik fontos eleme: gabonanövényekkel párosítva kiegyensúlyozottá teszi a fehérjebevitelt. Kalóriatartalma igen magas(350kcal/100 g), laktat, a fogyókúrás étrendbe nem kifejezetten illeszthető be. A fogyasztása cukorbetegek számára ajánlott, ugyanis csak lassan növeli a vércukorszintet. A lencséből készíthetünk főzeléket, levest, salátát és köretet. Az összes lencsefajta közül a legelitebbnek a Puy lencse számít, mely kisebb és gömbölyűbb szemű, mint a hagyományos fajták, színe zöldesszürke és enyhén borsos ízű. A puffadás és bélgázképződés megelőzésére megelőzhetjük a már a XVI. században megfogalmazott tanácsot, miszerint az első forrás után öntsük le a lencséről a vizet, és csak a második főzővizet fűszerezzük; bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben megfőzve a legfinomabb. A lencsét - nem csak, amikor lencsefőzeléket csinálunk - főzhetjük együtt vöröshagymával. A főzeléket, lehetőleg híg, kevés liszttel készülő rántással sűrítsük, a kifőtt lencse eleve sűríti a főzőlevet, majd tejföllel és mustárral tehetjük pikánssá. Igen jól illik a lencséhez a füstölt hús íze és főzőleve. A lencsét ezért szokták a húsvéti sonka levében főzni. A közel keleten fokhagymával és olívaolajjal szokták elkészíteni. Köretként előnyös rizzsel vagy más hüvelyes zöldségekkel feltálalni. Ilyenkor nem csak esztétikus, de kedvező élettani hatásként a felvehető fehérjék is nagyobb arányban szívódnak fel, és csaknem valamennyi szükséges aminosavra szert tehetünk. Pusztán arra kell figyelni, hogy a lencse főzési ideje eltér, ezért a rizstől külön főzzük, vagy legalább 30 perccel később tegyük bele a főzővízbe. Egyelőre kevesen ismerik, de a búzához hasonlóan csíráztatott lencse is értékes és ízletes táplálék salátákhoz, párolt zöldségek mellé, húsételek köreteként. A lencsét Ázsia több országában megőrlik, és lisztet készítenek belőle, amiből a kenyértésztába is kevernek. A gyarmattartó Anglia is átvette a lencseliszt használatát. A burgonyakroketthez hasonló étel, köret készülhet belőle. Gyógynövényként is ismert. A középkori Európában az ecettel kevert pürés állagú lencsét golyva és különböző bőrbetegségek ellen vetették be külsőleg alkalmazva. Használják még pótkávénak is. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Nedvességtől és fénytől védve egy évig eltartható.

100g Lencse

fehérjetartalom

24.63 g

zsírtartalom

0.873 g

szénhidráttartalom

63.35 g

víztartalom

8.26 g

gramm lencse?

Top ásványi anyagok

Foszfor

281 mg

Magnézium

47 mg

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.54 g

Kolin

96.4 mg

C vitamin

4.5 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24.63 g

Zsír

telített zsírsav

0.154 g

egyszeresen telített zsírsav

0.193 g

többszörösen telített zsírsav

0.526 g

ásványi anyagok

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Magnézium

47 mg

Foszfor

281 mg

Nátrium

6 mg

Cink

3.27 mg

Réz

0.754 mg

Mangán

1.393 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

10.7 g

cukor

2.03 g

víz

8.26 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.873 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.211 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.14 mg

Folát

479 µg

Kolin

96.4 mg

Béta-karotin

23 µg

E vitamin

0.49 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.54 g

336 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!