r
Nosalty Logó

Virslis fejtett bableves sonkával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gonoszka1
Virslis fejtett bableves sonkával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 1424 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 5703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Összesen 75 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    68.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5387.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    796 mg
  • Nátrium
    3425 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    1250 micro
  • β-karotin
    3483 micro
  • β-crypt
    126 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 1424 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    312 g

Zsír

  • Összesen
    272.4 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21551.3 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    3034 mg
  • Vas
    78 mg
  • Magnézium
    1218 mg
  • Foszfor
    3185 mg
  • Nátrium
    13701 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    503.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    3081.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2045 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2166 micro
  • Kolin:
    568 mg
  • Retinol - A vitamin:
    654 micro
  • α-karotin
    4999 micro
  • β-karotin
    13931 micro
  • β-crypt
    502 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2174 micro
Összesen 5703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 75 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  2. Másnap átmossuk, leszűrjük. Ha a sonka főzőlevét használjuk, akkor abba beletesszük a babot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, a zeller levelével együtt. A zöldségeket tetszés szerinti nagyságra vágjuk. (Én a zellert nem vágom fel, és a répákat is csak félbe, mert nem eszik mindenki mindent.) Beletesszük a bab mellé.
  4. A fokhagymát is megtisztítjuk, és belereszeljük a babhoz.
  5. A virslit megmossuk, felkarikázzuk, és a babhoz adjuk. Ha nem a sonka főzőlevével készítjük, akkor a füstölt húst is megmosva a babhoz adjuk.
  6. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. (Én 6 literes lábosba szoktam főzni.)
  7. Ha felforrt a levesünk, kicsire vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bab puhulásáig főzzük. (Ezt az időt elég nehéz meghatározni, mert a bab öregségétől, és minőségétől is függ a főzési idő. A lényeg, hogy a bab puha legyen.)
  8. Közben elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasba tesszük az olajat, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Ha színt kapott, beletesszük a pirospaprikát, a tűzről rögtön lehúzzuk, elkeverjük, és hideg vízzel bőven felengedjük. Csomómentesre keverjük.
  9. A csipetkét is begyúrjuk. A liszthez adjuk a tojást, kicsit megsózzuk. Rugalmas, aránylag kemény tésztát gyúrunk belőle.
  10. Ha a bab megpuhult, hőkiegyenlítéssel berántjuk, és belecsipkedjük a csipetkét. (Én nagyobb csipetkéket csinálok, mert mi úgy szeretjük, hogy bele lehet harapni, de természetesen a csipetke mérete ízléstől függ.) A csipetkével még 2-3 percig forraljuk kevergetve. Ha a füstölt hússal együtt főztük, akkor kivesszük, és szeletekre, kockára vágjuk. Ha kell megsózzuk, és belecsavarjuk egy citrom levét.
  11. Melegen tálaljuk, tejföllel meglocsolva.
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 4379
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Virslis fejtett bableves sonkával
Gonoszka1 428 recept

Ez a húsvéti "kötelező" leves, amikor a sonkafőzés idején a legtöbb háztartásban elkészül, kinek-kinek az ízlése szerint ez a finom leves. Mi így készítjük, és szeretjük, a Nagyitól tanultam. Bár én annyit módosítottam rajta, hogy a Nagyi ecetet használt, én pedig citromot csavarok bele, mert szerintem a citrom leve nem annyira "karcos". A bab áztatási idejét nem írtam be az előkészületi időnél, mert lehet akár 10-24 óra.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek