Szőlőlevél

Szőlőlevél

Leírás

A szőlőnek nem csak a termését, de levelét is gyakran felhasználják a konyhában. A szőlőlevélnek rendkívül különleges, pikáns íze van, a töltött szőlőlevél komoly hagyományokkal bír a mediterrán konyhában, illetve számos országban, így például a közel-keleti országok nagy részében, a Balkánon vagy a Kaukázusban is rendkívül közkedvelt étel. A töltött szőlőlevélnek (dolma) számos variációja létezik, a szőlőlevelet tölthetjük hússal, zöldségekkel, rizzsel vagy akár olajos magvakkal is. A szőlőlevelet leginkább tavasszal érdemes felhasználni, amikor a levelek még frissek és zsengék, nyáron már szívósabb az erezete. A szőlőleveleket megtölthetjük nyersen, vagy le is forrázhatjuk a töltés előtt. A forrázás eredményeként a szőlőlevelek puhák és jól formázhatók lesznek, azonban fényességüket, szép színüket is elveszítik. Számos helyen használnak szőlőlevelet a kovászos uborka készítésénél is.

Mikor vegyem

A tavaszi levelek zsengébbek, puhábbak, de nyáron is beszerezhető.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Szőlőlevél

fehérjetartalom

5.6 g

zsírtartalom

1.482 g

szénhidráttartalom

17.31 g

víztartalom

73.32 g

gramm szőlőlevél?

Top ásványi anyagok

Kalcium

363 mg

Magnézium

95 mg

Foszfor

91 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.4 g

Béta-karotin

16194 µg

Kolin

12.8 mg

C vitamin

11.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.6 g

Zsír

telített zsírsav

0.336 g

egyszeresen telített zsírsav

0.081 g

többszörösen telített zsírsav

1.065 g

ásványi anyagok

Kalcium

363 mg

Vas

2.63 mg

Magnézium

95 mg

Foszfor

91 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.67 mg

Réz

0.415 mg

Mangán

2.855 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

11 g

cukor

6.3 g

víz

73.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.354 mg

Niacin - B3 vitamin

2.362 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.231 mg

Folát

83 µg

Kolin

12.8 mg

Alfa-karotin

629 µg

Béta-karotin

16194 µg

Béta-kriptoxantin

9 µg

Lutein+zeaxantin

1747 µg

E vitamin

2 mg

K vitamin

108.6 µg

A vitamin

1376 µg

C vitamin

11.1 mg

B6 vitamin

0.4 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!