Mindennapi kenyerünk

Az otthoni kenyérsütés reneszánszát éli, te se maradj ki! Ha nincs kenyérsütő géped, ne búslakodj, kapd elő a dagasztótálad, és tarts velünk! S hogy mi a jutalmad? Azt mindjárt eláruljuk!

Miért vágj bele?

 • Mert a bolti kenyerek egyre silányabb minőségűek.
 • Mert a házilag készített kenyér egészségesebb, és tudod, mi van benne. (Tartósítószer és adalékanyagok biztos nincsenek.)
 • Mert kedvedre variálhatod a kenyér ízét.
 • Mert lenyűgözheted vele a családot, a barátaidat.
 • Mert kenyeret sütni jó, és a házi pékek jutalma sem marad el: a ropogós héjú, pihepuha, lyukacsos belsejű kenyér.

Kenyérreceptek itt >>

Kezdj a legegyszerűebbel!

Első kenyerünknek ne különlegeset válasszunk! A sima házi, fehér kenyér készítésével szerezhetünk némi gyakorlatot, belekóstolhatunk a kenyérsütés ízébe, és nagy valószínűséggel a várva várt sikerélmény sem marad el.

Ha már belejöttünk, bátran kísérletezzünk a különféle lisztekkel, fűszerezéssel, ízesítésekkel, magvak hozzáadásával, és játsszunk a kenyérformákkal.

Kenyérreceptek itt >>

A hozzávalókról

Alapesetben ezekre lesz szükségünk: liszt, víz, élesztő, só.

 1. A BL80-as jelzésű, kimondottan kenyérsütéshez kapható liszten kívül, használhatunk még az egészségesebb kenyerekhez (bizonyos arányban) teljes kiőrlésű lisztet, tönkölybúzalisztet, graham-lisztet, rozslisztet stb. Az alacsonyabb sikértartalmú lisztek esetén érdemes pluszsikér hozzáadásával biztosítani, hogy a kenyerünk magas és levegős legyen.
 2. A folyadék lehet víz vagy különféle tejtermékek (kefír, joghurt, aludttej), szükséges mennyiségük a liszt minőségétől függ.
 3. Egyszerűbb esetben élesztővel dolgozunk, lehetőleg frissel, ha nosztalgikus ízekre vágyunk, készítsünk kovászos kenyeret!
 4. A sóval óvatosan bánjunk (ha túl sokat adagolunk, akadályozza a kelést), általános szabályként elmodható, hogy a liszt mennyiségének 2%-a legyen, azaz 1 kg liszthez kb. 2 dkg sót adjunk.

Kenyértárolási tippek itt >>

Minden kenyér álma: ropogós héj...

és persze minden kenyérsütőé. Amitől ropogósabb lesz a kenyerünk héja:

 • Gőzös sütőtér, ehhez tegyünk a sütő aljára hőálló tálkában vizet.
 • Magas hőfokon (200 fok) kezdjük a sütést, az erős lángtól kérget kap a kenyér, majd 20 perc elteltével mérsékeljük a hőt.
 • A kovászos kenyereknek eleve vastagabb és ropogósabb a héjuk, ahogy a vízzel készült kenyereknek is.

Ha mégis veszed, itt tedd >>

A rovat további cikkei >>

Gréta, gyors tészta az apartmanban >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek