Pásztortarhonya 1. recept

Pásztortarhonya 1.
Pásztortarhonya 1.
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jellegzetes alföldi étel. Régen a pusztában élő pásztorok gyakori eledele volt, mivel a hozzávalókat nomád körülmények
között is tudták tárolni és bográcsban, szabad tűzőn megfőzhették. Innen ered a " pásztortarhonya " elnevezés is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Savanyúságot kínálunk mellé. Leginkább a kovászos uborka illik hozzá, de télen az ecetes uborka is megteszi.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

krumplistarhonya, tarhonya krumplival és kolbásszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, karikára szeljük, a zöldpaprikát és a paradicsomot felszeleteljük.
  2. A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk.
  3. A kolbász bőrét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk.
  4. A tarhonyát az olajon világos barnára pirítjuk kb. 5-6 perc alatt.
  5. A pirított tarhonyára rászórjuk az őrölt paprikát, a víz felével (1/2 liter) felöntjük és hozzáadjuk a krumplit.
  6. Beletesszük sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot.
  7. A kiolvasztott szalonnát leszűrjük és 3-4 evőkanál szalonnazsírral meglocsoljuk a tarhonyát.
  8. Kb. 20-25 perc alatt megfőzzük, a vizet apránként pótoljuk úgy, hogy mire elkészül, ne főjje el a levét, jó szaftos maradjon.
  9. Mikor már majdnem megfőtt hozzáadjuk a kolbászkarikákat. A kolbásszal együtt kb. 5 percig főzzük.

  • költség: 770 Ft
  • elkészítettem: 230 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 162
össznézettség: 192 199
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 578
elkészítve: 105/127
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
174 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timcsi_22
Timcsi_22 Thu, 2013-08-08 18:15

Hétvégén családi vendégvárás, és ez lesz a menü!Már többször elkészítettem és amilyen egyszerű még finom is!Ezt mindenkinek meg kell kóstolni....így a család sem maradhat ki belőle:)Köszönjük a receptet!!!

cindycat
Szintike / cindycat Fri, 2012-08-31 18:48

elkeszitettem. Nalunk Ukrajnaban "nem divat" a tarhonya mert nem ismerik hogy mi ez,de en imadom es ezt valami fantasztikus. Igaz sokkal tobbet keszitettem mint ahogy le volt irva (0,5 kg tarhonya es rengeteg krumpli) az eros pistat kihagytam helyette tettem bele paprikas szlovak szalamit. Koszi a receptet mennyei lett es meg a baratnoim is megnyaltak az ujjukat miutan megkostoltak ugyhogy mindenkinek ajanlom!

Smici83
Smici83 Wed, 2011-10-19 17:32

Elkészültem vele :-), finom lett, bár nekem kb. 1 óra volt csak a főzési rész.
Kicsit közrejátszott ebben a gyakorlatlanságom is, miszerint állítólag 1 tarhonya részhez 3-szor annyi vízre van szükség a főzés során.
így nem csoda, hogy nem győztem pótolni a vizet, és súrolni az edényt, mert persze lekapta. :-(
Összességében jól sikerült, ajánlom hasonló "kezdőknek" is!
Üdv: Smici

Muci
Muci / Muci Sun, 2011-10-23 14:06

Szia Smici !
Lényeg , hogy a végeredmény elfogadható lett. Arra azért vigyázz, hogy a tarhonya ne főjjön szét, inkább a krumplit vágd nagyon vékony karikákra, hogy hamarább megfőjjön.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Fri, 2010-10-08 12:20

Szia "Szeva50 "
Egyetértek, én is alföldi vagyok, de még ezeken kívül nagyon sok kedvencem van.
Üdv.: Muci

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2010-10-04 20:17

Alföldi létemre a pásztortarhonya, a lebbencsleves, és a gulyásleves az életmentő kategóriába tartozik.

Anci
Anci Sat, 2010-01-30 08:28

Kipróbáltam, nagyon finom.Egyszerű, és nagyszerű, gyors egytálétel.Köszi.

732