Babgulyás bográcsban Károly konyhájából recept

Babgulyás bográcsban Károly konyhájából
Babgulyás bográcsban Károly konyhájából
160 perc / előkészület: 20 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Babgulyás bográcsban egy idő- és munkaigényes étel, de ha kellő mennyiségű hideg fröccs vagy sör társaságában készítjük, úgy nem olyan veszélyes. Ha mindent előkészítünk, akkor a tűzrakás után már csak rakosgatni kell a bográcsba az alkatrészeket, persze mindent a megfelelő időben, és ha ügyesek vagyunk, a jutalom sem marad el. Elkészül a babgulyás! :)

hozzávalók / 8 adag

Gulyáshoz

Csipetkéhez

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

babgulyás csipetkével, bográcsos babgulyás, marhahúsos babgulyás bográcsban
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. A szalonnát felkockázzuk, és bográcsban kisütjük a zsírját, majd ezen megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.
  3. Ha kész, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát és borsot, elkeverjük, majd rátesszük a kockára vágott húst, beleaprítjuk a paradicsomot, sózzuk, aláöntjük a vörösbort, és 1 órán át főzzük. Néha megkeverjük, az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
  4. 1 óra múlva felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a babot (előtte az áztatóvizet leöntjük), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózzuk, és még 1 órát főzzük.
  5. Közben megtisztítjuk a répákat, zellert, kockára vágjuk, és a második óra eltelte után a leveshez adjuk.
  6. A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrunk. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedjük.
  7. 10 perc forralás után tálaljuk. Friss kenyeret kínáljunk mellé.
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 107
össznézettség: 147 383
elküldve: 28
receptkönyvben: 439
elkészítve: 38/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Ligeti Károly

Mióta szakács: 2014.03.04.
129 recept

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kobra
Kobra / kobra p, 2017-01-20 14:19

Elkészítettem és nagyon-nagyon finom lett! Lábszár nem volt itthon, helyette marhapofából és lóbabbal.

csicsikem
csicsikem v, 2016-12-11 11:46

A kedvesem majdnem megkérte a kezem annyira ízlett neki! :D Isteni finom lett! Köszönöm a receptet!

sarcsister
sarcsister v, 2016-03-13 16:43

Elkészítettem....mennyei :-) Sok elismerést kaptam a családtól, köszönöm :-)

ttsanyi
ttsanyi h, 2015-09-07 12:44

Kedves Karcsi Bácsi!
Köszönjük szépen a finom babgulyás receptet. Hétvégén készítettem el. Mindenki nagyon elégedett volt. Egyébként nem régóta szakácskodom. Kicsit izgultam is, de bevállaltam. Mindent a leírtak szerint készítettem el, habár a főzés közben sokan próbáltak 'jó tanácsaikkal' ellátni olyanok is, akik szinte soha nem főznek. Ennek ellenére kitartottam a recept leírása mellett és nagyon jól sikerült. Igaz mi vegyesen sertéstarjából és füstölt sertéscomb diójából készítettük el. Volt aki tejföllel turbózta fel, úgy is nagyon finom volt. Végül is mindenkinek nagyon ízlett, én pedig bezsebeltem a dicséreteket. Köszönöm a még egyszer!

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly h, 2015-09-07 13:42

Kedves ttsanyi!
Örülök, hogy rátaláltál a receptemre, ez kezdetnek nem rossz! :) Finom sertéshúsból is, én már pulykahúsból is főztem babgulyást, az is finom volt. Szívből örülök a sikerednek, további jó sütés-főzést kívánok!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic v, 2015-04-26 14:00

Kedves Károly!
A férjem ma elkészítette, pont úgy, ahogyan le van írva. Egy egy kis víz kellett még a végén bele, ill. a csipetkét idő hiányában galuskával helyettesítettük. Soha nem ettem még ilyen finom bográcsos babgulyást! Köszönjük a receptet. Máskor is pont így fogja készíteni! Tökéletes lett.
Üdvözlettel,
WhiteMagic

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly v, 2015-04-26 22:16

Kedves WhiteMagic!
Köszönöm az elismerő szavakat! Nagyon örülök, hogy ízlett a babgulyás, bevallom én is ezt a receptet használom! Csak ajánlani tudom, amire a fent leírtak alapján nincs is szükség! :) Kedves egészségetekre!

szilvus67
szilvus67 cs, 2015-03-05 19:41

Kissé figyelmetlen voltam, most látom, hogy 8 személyre szól a recept, tehát nagyjából a dupláját kell venni mindennek, ha jól gondolom?

szilvus67
szilvus67 cs, 2015-03-05 19:37

Kedves Károly! Nagyon tetszik a receptje, hasonlóan gondoltam én is elkészíteni. Segítene nekem abban, hogy kb 15 emberre mennyi húst és babot vegyek hozzá?
Hétvégén készíteném.

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly cs, 2015-03-05 22:37

Kedves szilvus67! Köszönöm és örülök, hogy tetszik a recept. Látom, a kérdésre sikerült választ kapnia a "legilletékesebbtől" Sok sikert a hétvégi bográcsozáshoz!

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor k, 2015-02-03 20:25

Tarackos elismerése felér 10 másikkal. Én egyébként régóta keresem ezt a receptet. Nyáron a kedvenc kempingemben az étlapon lesz.

Mydgard
Mydgard cs, 2014-10-09 17:27

Recept jo, en viszont hasznalok mas fuszereket is - nem csak ebbe a bogracs etelbe - az orolt borson es paprikan kivul, szerintem kifejezetten jo lehet izlestol fuggoen a kakukkfu, az orolt komeny, a majoranna es a szaritott petrezselyem. Nem tudom masoknak mi a velemenye errol?

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly cs, 2014-10-09 21:37

Kedves Mydgard! Köszönöm, hogy jónak tartod a receptet, annak ellenére, hogy a paprikán, borson és babérlevélen kívül más fűszert nem tartalmaz. Én is szeretem a fűszereket, alkalmazom is őket. Más ételekbe. Ebbe a babgulyásba az általad említettek közül max. a petrezselyem zöldet raknám, de az lehet volt is benne, csak a receptbe nem írtam bele. További jó sütés-főzést kívánok!

magdinka
magdinka sze, 2014-09-17 16:05

Valóban a legjobb babgulyás! Gratulálok Károly és köszönöm!

558