r
Nosalty Logó

Lecsós csirkemáj gerslivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Zoli
Lecsós csirkemáj gerslivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 417 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 47 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    431 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    953.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    716.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4266 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    227 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    809 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4113 micro
  • α-karotin
    309 micro
  • β-karotin
    1644 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    6483 micro
  • Lut-zea
    1049 micro
Összesen 417 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    113.2 g

Zsír

  • Összesen
    61.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3814.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    2182 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.4 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    2865.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    17066 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    83 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    908 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    162 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3235 micro
  • Kolin:
    1134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16450 micro
  • α-karotin
    1237 micro
  • β-karotin
    6576 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    25930 micro
  • Lut-zea
    4194 micro
Összesen 1668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    479 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    755 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt legalább két órával a gerslit beáztatjuk.
  2. Egy fazékba vizet teszünk fel forrni.
  3. A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk és tésztaszedőn lecsöpögtetjük.
  4. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymákat apróra felkockázzuk, a fokhagymákat szétzúzzuk.
  5. A paradicsomokat megmossuk és a zubogó forró vízben kb. 2 percig főzzük. Kivesszük és jeges vízben lehűtjük. A lehűlt paradicsomokat meghámozzuk. A hősokk hatására sokkal könnyebben tudjuk a héját lehúzni.
  6. A paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  7. Olívaolajon a csirkemájakat fehéredésig pirítjuk, majd kivesszük a forró olajból és félretesszük.
  8. A forró olajban a hagymát üvegesre pirítjuk és kb. egyharmadát kivesszük. Ez kell majd a gerslihez. A többi hagymához hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Egy kicsit pirítunk rajtuk és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot. Amikor a paradicsom már kezd levet ereszteni, belekeverjük a pirospaprikát.
  9. Addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő, de a paprika még roppanós marad. Ekkor beleöntünk 1 dlvizet, amire azért van szükség, mert a máj erősen be fogja sűríteni. Beletesszük a májat, megborsozzuk és egy pár percig főzzük. Megszúrunk egy májat, ha nem jön belőle véres lé, akkor elkészült. Ízlés szerint sózzuk. Előbb nem tanácsos, mert a máj megkeményedik.
  10. A félretett pirított hagymát egy lábasba tesszük, beleöntjük a beáztatott gerslit és a fűszereket, egy csipet sót. Felöntjük 5 dl vízzel és fedő alatt főzni kezdjük. Amikor a gersli megpuhul, addigra már a vizet is elnyeli, ízlés szerint sózzuk, a tüzet elzárjuk alatta és tíz percig lefedve állni hagyjuk, mint a rizst szokás.
  11. A lecsós csirkemájat a gerslivel együtt tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5606
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 07.

Ajánló

Mindenkinek, aki a könnyű és egyszerűen elkészíthető ételeket szereti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Közeleg a lecsó szezon és nagyon meleg van. Ilyenkor az ember valami könnyű ételt kíván. A gersli már nagyon sokszor keresztezte az utamat, ezért nagyon jóban vagyunk. A szegény gersli a sógorok "Gerstel", magyarul árpa szavából kapta a magyar nevét. A magyar nyelv nem szereti egymás után a sok mássalhangzót, ezért magyarosította éppúgy, mint a nokedlit. (Ez is az osztrák " Nokkel"-ből kapta a nevét.) Van azonban sokkal szebb neve is a gerslinek. Ez pedig az árpagyöngy, de hívják még hántolt árpának is. Na ennyit a nyelvészkedésből és vissza a konyhába. A főtt árpagyöngy kiváló és nagyon laktató kísérője a különféle húsos ételeknek. Szívesen használom, de csak így. Eleink sokféle módon tudták elkészíteni, de a rizs miatt kiment a divatból éppúgy, mint a köleskása.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!