Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Formatartó mézeskalács 19. recept

hozzászólások (9)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Mangán
Foszfor
Nátrium

TOP Vitaminok

Folát B5 E A

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
17.3 g

zsír

Összesen:
17.2 g
Telített zsírsav:
6 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
6 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
3 g
Koleszterin:
72 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.9 g
Kalcium:
48 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
45 mg
Foszfor:
195 mg
Kálium:
242 mg
Nátrium:
317 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
50 µg

szénhidrát

Összesen:
238.3 g
Összes cukor:
138 g
Élelmi rost :
3 g

víz

Összesen:
46.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
43 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
1 µg
C vitamin:
0 mg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
105 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
69.1 g

zsír

Összesen:
68.8 g
Telített zsírsav:
31 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
24 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
10 g
Koleszterin:
288 mg

ásványi anyagok

Összesen:
3.4 g
Kalcium:
185 mg
Vas:
9 mg
Magnézium:
183 mg
Foszfor:
776 mg
Kálium:
964 mg
Nátrium:
1263 mg
Cink:
7 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
3 mg
Szelén:
204 µg

szénhidrát

Összesen:
953.3 g
Összes cukor:
557 g
Élelmi rost :
17 g

víz

Összesen:
186 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
3 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
176 µg
E vitamin:
10 mg
K vitamin:
6 µg
C vitamin:
1 mg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
419 µg
D vitamin:
2 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
5.3 g

zsír

Összesen:
5.3 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
22 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.3 g
Kalcium:
14 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
13 mg
Foszfor:
59 mg
Kálium:
73 mg
Nátrium:
97 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
15 µg

szénhidrát

Összesen:
73.8 g
Összes cukor:
43 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
14.4 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
13 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg
C vitamin:
0 mg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
32 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gulyasandi
gulyasandi Sat, 2019-12-21 17:57

Ez a legfinomabb mézeskalács, amit valaha ettem! Az elmúlt 3 év karácsonyán mindig ezt a receptet használtam

oosaki
oosaki Thu, 2012-12-27 21:53

Karácsonyra sütöttem, nagyon finom lett, csak azt nem értem, nekem miért kellett a sütéshez 200 fok és tizenöt perc... Sajnos a 150 fokot nagyon kevésnek találtam, nyers maradt az egész, az első tepsit kétszer kellett visszategyem további sütésre. Mindenesetre nagyon finom lett, köszönöm, hogy kipróbálhattam.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Fri, 2012-12-07 18:11

Remélem ezzel a recepttel sikerülni fog, mert a tegnapi kísérletem szétfolyt a sütőben egy másik recepttel..... :(

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Sun, 2011-12-18 10:11

Kedves Nóra, én a következő tippeket tudom javasolni ahhoz, hogy megmaradjon a kisült mézeskalács keménysége. Az egyik, hogy a szódabikarbóna tényleg csak 2 csapott mokkáskanálnyi legyen fél kg liszthez, ezzel nem fogja túlzottan "felfújni" a kalácsot sütés közben. Másik fontos dolog, hogy igazából a bekevert tésztát nem kell hűtőbe tenni, még akkor sem ha csak másnap van időd a felhasználására, inkább tedd a lakásnak egy hűvősebb részére, ott pihentesed. A tészta ez idő alatt nem fog megromlani, mert a cukor és méz tartalma konzerválja a tojást és a vajat. Viszont nem fog megvizesedni, ami sajnos a hűtőbe tétel miatt bekövetkezik. Harmadik javaslatom: átgyúrásnál használj bátran több lisztet a tészta alá, dolgozd bele, hagyd pihenni 20 percet, majd ez után szaggasd ki a formákat. A sütésnél inkább picit barnább színre törekedj, ezzel nem égeted meg, csak jobban átsütöd. Végezetül a kisült mézest hamar zárd el fém-, vagy műanyag dobozba.

A tészta visszakeményítése nagyon egyszerű, tedd be a sütőbe a kalácsot kb. 1,5-2 percre, majd a fentiekhez leírt módon tárold felhasználásig. Igazából a liszttel és a sütési idő hosszabbításával, valamint a helyes tárolással lehet a mézeskalácsok keménységét elérni, megőrizni.

Remélem, tudtam segíteni!
Üdv: Erna

lyttleangel
lyttleangel Sat, 2011-12-17 21:18

Kedves Erna!

Először is megköszönném, hogy életem legjobb mézeskalács receptjét megosztottad velem.
Kérdésem az lenne, hogyha megpuhul, visszakeményíteni hogyan lehetne, vagy megelőzni, hogy megpuhuljon. Előre is köszi a választ!
Üdv: Nóra

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Mon, 2011-01-31 12:06

Köszönöm szépen! :-)

Voltaképpen ezek a mézeskalácsok ugyanúgy megpuhulnak, ha párás környezetben tartjuk. Pl. ha pléh dobozban tárolod, akkor egy kis mokkás pohárba tegyél vizes papírtörlöt, majd így zárd le a dobozt. A mézes megpuhul, fogyasztható lesz, igaz a dekoráció le fog potyogni.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2011-01-27 12:39

Eredetileg azt akartam megkérdezni, hogy megpuhulnak-e ehetők-e a mézeskalácsok, de miután megnéztem az oldaladat rájöttem, hogy ezeket a műalkotásokat nem is szabad megenni. Gyönyörüek.Piroska

Veroniq
Veroniq Thu, 2011-01-27 10:30

Egyszerűen elképesztő, milyen gyönyörűeket alkottál! Le a kalappal! Gratulálok! Ez már művészet.
(Elkukkantottam az oldaladra is... Meseszépeket láttam... azóta nem is találom a szavakat. :))
Köszönet a receptért! :)

1158
finomliszt 50 dkg
virágméz 25 dkg
porcukor 15 dkg
vaj 5 dkg
tojás 1 db
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
szódabikarbóna 2 kk
mézeskalács fűszerkeverék 1 késhegynyi
mandula 2 dkg
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 1 db
citromlé 1 tk
ételfesték 2 csepp