r
Nosalty Logó

Rácponty Iofiel konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Iofiel
Rácponty Iofiel konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 1232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 4930 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 104 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    57.8 g

Zsír

  • Összesen
    82 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2162.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    355 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1334 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    705.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    143 mg
  • D vitamin:
    2226 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    655 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    434 micro
Összesen 1232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    231 g

Zsír

  • Összesen
    328.2 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8649.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    1419 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    679 mg
  • Foszfor
    5335 mg
  • Nátrium
    1015 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    2822.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1031 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    573 mg
  • D vitamin:
    8903 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    466 micro
  • Kolin:
    872 mg
  • Retinol - A vitamin:
    790 micro
  • α-karotin
    473 micro
  • β-karotin
    2619 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1738 micro
Összesen 4930 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    217 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

A halhoz

A tetejére

Elkészítés

A halhoz

  1. A krumplit héjában „félkeményre” főzzük, megtisztítjuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. Felkarikázzuk a hagymát, paprikát és a paradicsomot. A fokhagymát hosszában felszeleteljük, a kisebb gerezdeket 4, a nagyobbakat 6 darabra.
  2. Amíg a krumpli fő, előkészítjük a halat: a megtisztított, egészben hagyott pontyot beirdaljuk kb. 2-3 cm távolságra egymástól.
  3. Kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal a halat, a beirdalt résekbe is nyomkodunk egy kevés fűszert.
  4. A szalonnát felszeleteljük: 2 szeletet vastagabbra hagyunk, ezeket fel is kockázzuk akkorára, hogy a halon vágott résekre beférjenek. A többi szeletet vékonyra szeljük, kb. 10-12 szelet maradjon.
  5. A halat megtűzdeljük a fokhagymával és a szalonnával.
  6. Egy akkora tepsibe, amibe belefér a hal, lefektetünk 6 szelet szalonnát, nem baj, ha nem fedi be teljesen az alját.
  7. A tepsibe lerakunk egy réteg krumplit, enyhén sózzuk.
  8. A halat hasára fordítva, beállítjuk a tepsibe, mintha még úszna, és körberakjuk hagyma szeletekkel.
  9. Néhány szelet kivételével a többi hagymát elrendezzük a krumplit tetején, majd jön a maradék krumpli, erre a hagyma, paprika és legfelülre paradicsom kerül, ízlés szerint sózzuk.
  10. A halat beborítjuk a megmaradt szalonna szeletekkel.
  11. Fóliával letakarjuk, és forró sütőbe tesszük fél órára.
  12. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és tovább sütjük újabb fél órát. Nem kell locsolgatni, a szalonna megakadályozza, hogy kiszáradjon.
  13. A második fél órás sütés után leszedjük a hal tetejéről a szalonnát (én a tepsi egyik sarkában szoktam halmozni, mert a ropogós darabkáknak nagy sikere van). A sóval és csipetnyi paprikával kikevert tejfölt egyenletesen elosztjuk a hal és a köret tetején. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
  14. Újabb fél óra alatt pirosra sütjük, és forrón tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16587
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 25.

Ajánló

"Átkozott a hal a harmadik vízben." - ahogy a régi mondás tartja, ezért száraz, könnyű fehérbort javasolnék a fogáshoz, pl. Cserszegi fűszerest vagy Furmintot.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Visszaemlékezve ez volt az első „kreatív” receptem, amit valaha készítettem. Még középiskolás voltam, amikor a szomszédban lakó nagy horgász, Pista bácsitól egy szép pontyot kaptunk ajándékba. Az otthon fellelhető szakácskönyveket átböngészve választásom végül a rácpontyra esett, de sajnáltam a potykát felszeletelni, így egyben sütöttem. Persze, Pista bácsiékat is meghívtuk vacsorára, nekik is ízlett, amit abból is sejtettem, hogy megszaporodtak az ajándékba hozott pontyok. Így alkalmam nyílt a recept tökéletesítésére.:-) Az iskolás évek múltával sokáig nem készítettem rácpontyot, de aki a Tisza mentén él, nagy valószínűséggel találkozik horgászokkal. Nem történt ez másként, egy kollégám, Zsolti szenvedélyes horgász, és ponty is gyakran akad a horgára. Egy kávézás közben éppen hétvégi zsákmányával büszkélkedett, amikor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne megint rácpontyot készíteni. Szerencsére Zsolti kapható volt a projektre, így egy szép kis pontyocska landolt a hűtőmben pár nap múlva, amit egy vacsorán el is fogyasztottunk kollégákkal. A képen látható darab szintén Zsolti zsákmánya, kicsit nagyobbacska volt a maga három kilójával. Szerencsére volt elég nagy tepsi.:-) A sütési időt ilyenkor hosszabbra kell hagyni egy 3 kilós halnál 2,5-3 órát lehet számolni. Ez a recept csak „vad” pontyból sikerül igazán jól, a zsíros „halastavi” egyedekből nem. A hal ugyanis nem lesz ropogós, inkább párolódik, mint sül. A halas tavakban tenyésztett pontyok hasi részen zsír halmozódik fel, amit - én legalábbis - nagyon nem szeretek. A horgászvizekből fogott pontyok sokkal ízesebbek és soványabbak, megéri a fáradtságot, hogy ilyet szerezzünk be.

Hozzávalók

A halhoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!