Szamócadzsem

Szamócadzsem

Leírás

A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes és illatos és egészséges gyümölcs, amely kiváló alapanyag dzsem készítésére. A lekvárkészítés célja, hogy hosszabb távon, hűtés nélkül tárolhassuk a gyümölcsöt, amit úgy érhetünk el, hogy cukorral vagy mézzel főzzük fel a gyümölcsöt. A cukor ugyanis segít a tartósításban, a hő pedig a felesleges vizet távolítja el, aminek eredményeként a gyümölcs besűrűsödik. Mivel a szamóca nem utóérő gyümölcs, ezért csak teljesen érett gyümölcsből szabad dzsemet készíteni. Az sem baj, ha a gyümölcs kicsit túlérett, ugyanis ekkor a legnagyobb a gyümölcscukor tartalma. A szamóca pektintartalma alacsony, ezért sűrű lekvárt csak hosszabb főzési idő után kapunk, de sűríthetjük a szamócadzsemet más, magasabb pektin tartalmú gyümölccsel, vagy természetes zselésítő anyagokkal. A szamóca előkészítésekor ügyeljünk arra, hogy csumáját csak mosás után távolítsuk el, különben az üregükbe jutó víz eláztatja, ízetlenné teszi a gyümölcsöt.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Szamócadzsem

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.048 g

szénhidráttartalom

68.86 g

víztartalom

30.47 g

gramm szamócadzsem?

Top ásványi anyagok

Nátrium

32 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

19 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.02 g

Kolin

10.2 mg

C vitamin

8.8 mg

E vitamin

0.12 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.038 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.49 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

32 mg

Cink

0.06 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

48.5 g

víz

30.47 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.036 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.02 mg

Folát

11 µg

Kolin

10.2 mg

E vitamin

0.12 mg

C vitamin

8.8 mg

B6 vitamin

0.02 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!