Surimi

Surimi

Leírás

A Surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal; Európában Surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik. 1959 óta játszik szerepet a Surimi az élelmiszer iparban. A kifogott friss halakat már nem közvetlenül a tengeren dolgozzák fel, hanem azokat nedvesen tartva nyersen lefagyasztják és később dolgozzák fel. Napjainkban alapanyagként a nem közvetlenül értékesíthető halféléket használják fel. A lenyúzott, szálkamentes, felaprított és többször megmosott és ezáltal csaknem semleges ízűvé vált masszát pl. tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal sűrítik melegítés közben, majd a felhasználás céljától függően ízesítik, ill. színezik. Ha "Surimi"-ként kínálják, akkor rákaromával gazdagítják és kívül paprika kivonattal vagy ételszínezékkel, sötét narancs vagy rózsaszín színt kölcsönöznek az ujjvastagságú és egyenes rudacskáknak. Ez a sushi egyik alkotóeleme. A Surimi egyik hagyományos japán formája a Kamaboko. A megtévesztés elkerülése végett nem elegendő hozzávalóként megemlíteni a Surimi-t, hanem szerepelnie kell az étel megnevezésében is: pl. "tenger gyümölcsei Surimi-vel". Elsősorban sushi készítéséhez használják fel, de a tenger gyümölcseit is imitálják vele. A Surimi hasznos, hiszen a feldolgozóknak lehetőséget nyújt egy olcsóbb magas fehérjetartalmú halból, egy magasabb minőségű előállításához, imitálva annak állagát és ízét.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Fagyasztóban, a megadott időpontig.

100g Surimi

fehérjetartalom

15.18 g

zsírtartalom

30000.783 g

szénhidráttartalom

6.85 g

víztartalom

76.34 g

gramm surimi?

Top ásványi anyagok

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Magnézium

43 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.03 g

E vitamin

0.63 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.18 g

Zsír

telített zsírsav

0.191 g

egyszeresen telített zsírsav

0.149 g

többszörösen telített zsírsav

0.443 g

koleszterin

30 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.26 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

28.1 µg

szénhidrát

víz

76.34 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.021 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg

Folát

2 µg

Retinol

20 µg

E vitamin

0.63 mg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

1.6 µg

A vitamin

20 µg

B6 vitamin

0.03 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!