Vadas-csirke zsemlegombóccal recept

Vadas-csirke zsemlegombóccal
Vadas-csirke zsemlegombóccal
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kölyökkorom óta imádom, valamiért midig makaróni (s nem spagetti) tésztával ettük rengeteget. Maga a mártás (hús nélkül) kifejezetten könnyű, pocakbarát meleg étel, lágyan fűszerezve bátran ajánlom IBS- és IBD-betegek számára. Most egy könnyebb, nyári variációt készítettem csirke-színhússal, télen a "klasszikus" marhahúsos változatát is gyakran fogyasztom, amely kifejezetten emésztést lassító hatással bír, de ez hús nélkül is igaz.

hozzávalók / 6 adag

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

ajánlat

Nyáron csirke- vagy pulykahússal, télen sertés- vagy marhahússal kiválóan párosítható a mártás. A zsemlegombóc tésztára cserélhető, és a hús akár el is hagyható. Ezekben a variációkban is igen ízletes, ugyanakkor könnyű fogásokat alkothatunk.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadasmártás zsemlegombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

A mártás

  1. A répákat és a hagymát megpucoljuk, és közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Só, kevés bors, 4-5 babérlevél, kevés kurkuma és a leveskocka is belekerül. Forraljuk, majd lassú tűzön legalább 1/2 órán át teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, 1 alkalommal 2 dl-t főzőlevet félreteszünk a húshoz.
  2. Amint a zöldségek puhára főttek, tűzről elvéve kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel nem teljesen krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a mártás kész.

A hús

  1. ~40 dkg vagy két közepes mellfilénkből az egyiket óvatosan két nagy, vékony szeletre vágjuk a másikat apróra felkockázzuk, mivel kétféle módon készítjük el:
  2. I. Az apróra vágott húst egy lefedhető serpenyőben 1 ek vajon megpirítjuk, majd - ízlés szerint paprikával, borssal, fűszerezve, vagy natúrként hagyva – közepes lángon készre pirítjuk. Pár perc után levét engedi, majd amikor ez is elforr alóla, kész.
  3. II. A két egész mellfilé mindkét oldalát sózzuk, és szolidan borsozzuk. Az imént használt serpenyőt elmossuk, majd 1 ek vajat olvasztunk benne, s a két szelet mindkét felét 1+1 perc alatt megpirítjuk. A mártás főzőlevéből kiporciózott lével felöntjük, és 25-30 perc alatt lefedve, alacsony lángon puhára pároljuk.

A zsemlegombóc

  1. 2 zsemlét minél apróbbra vágunk, 2 dl tejbe áztatjuk, 1tojást ütünk rá, sóval és petrezselyemmel gazdagon ízesítjük.
  2. 1 kisebb fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát nagyon finomra aprítunk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát, ne égjen le, mert megkeseredik!
  3. Hozzáadjuk a a zsemlékhez, és kb. 10-15 dkg liszttel (amennyit felvesz) kézzel jól átgyúrva (a zsemlét közben teljesen összetörve), formázható állagú masszát készítünk.
  4. Kisebb-nagyobb kb. barack méretű gombócokat formázunk két kanál, vagy a vizes kezeink segítségével, és enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és ezzel kész. Többféle módon is kifejezetten ízlésesen tálalható fogás!
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 92
össznézettség: 71 666
elküldve: 25
receptkönyvben: 525
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: 3

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eleniel79
Eleniel79 Wed, 2016-12-14 16:53

Szia!
Sajnos nem ehetek tojást. Lehet valamivel helyettesíteni a gombócban (pl. tört krumplival)?

pozsonyikifli83
pozsonyikifli / pozsonyikifli83 Thu, 2016-12-15 11:22

Szia!
A tojás nem feltétlen kell bele, próbáld meg kevés tejföllel és több liszttel, tört krumplival, búzadarával. A lényeg, hogy megfelelő legyen az állaga, ne essen szét főzés közben. Sok sikert!

kágika78
kágika78 Thu, 2016-08-18 19:54

Ez egy kiváló recept, ma kipróbáltam - tökéletes lett!
Köszönet érte! :-)

462