Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pásztorpite ahogy Gréti készíti

Pásztorpite ahogy Gréti készíti
Pásztorpite ahogy Gréti készíti
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós tetejű ételkülönlegességet. A Sheperd’s pie elnevezés 1885-ben látott napvilágot. Egy korabeli szakácskönyv író, a Wiltshire-i születésű Jane Grigson tollából származik. Ezt a tényt meghazudtolva az írek úgy vélik, ők már a XV. században feltalálták, pedig akkor még az európaiak fel sem fedezték Amerikát, a burgonya őshazáját. Az írek különben zellerrel sütik és nem tesznek a tetejére parmezánt, mint Gordon Ramsey. Én az ő iskoláját viszem, ezért sütöttem meg a sajtos receptjét. Édes mindegy, hogy ki készítette először, a fő, hogy isteni finom és érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A hűtőből kivéve várjunk, ameddig kissé kihűl. Ekkor szeleteljük, tálaljuk. Egy jó pohár vörösbor dukál hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk.
  2. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük.
  3. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a darált bárányhúst és kifehéredésig pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a reszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és pirítjuk tovább.
  5. Jöhet a worchestershire-szósz, majd félrehúzzuk a húst, megpirítjuk mellette a sűrített paradicsomot és összekeverjük vele.
  6. Hozzáadjuk a jó minőségű vörösbort, a zöldfűszereket és addig forraljuk, míg a bor el nem fő.
  7. Aláöntjük az alaplevet, és azt is elfőzzük róla.
  8. Akkora tűzálló tálba töltjük a bárányragut, hogy félig megtöltse azt.
  9. A főtt burgonyát még forrón összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk két tojássárgát, hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét, majd simára keverjük.
  10. A pürét egyenletesen eloszlatva a ragu tetejére halmozzuk. A tetejét megszórjuk a maradék frissen reszelt parmezánnal, majd villával díszítésképpen szép hullámokat képezünk rá.
  11. 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 145
össznézettség: 56 105
elküldve: 12
receptkönyvben: 791
elkészítve: 50/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
270 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Sheperd’s pie, húsos egytálétel, bárányhús krumplipüré alatt sütve, darált húsos burgonyapüré sütőben készítve, darált húsos-burgonyás egytálétel

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitsune
Kitsune Mon, 2015-09-14 18:24

Kedves Gréti,

nagyszerű recept, de persze nem volt itthon bárány, úgyhogy pörköltem hozzá kis szalonnát, azon pirítottam a paradicsompürét, és adtam neki egy kis füstölt paprikát (ami a kedvenc fűszerem a VILÁGON :) ). Alig várom, hogy hazaérjen az ember, mert kóstolgatás közben igencsak csorgott a nyálam :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2015-09-15 10:48

Szia! Általában én sem bárányból készítem, hanem marhából. Nem csak olcsóbb, de biztosabban megeszi a család is (a báránynak azért van egy különleges íze, amit nem mindenki szeret). Azért egyszer, ha olyan alkalom van, akkor érdemes báránnyal is kipróbálni. A füstölt paprika nekem is az egyik kedvencem...Remélem, learattad tegnap a babérokat!!! Üdv, Gréti

cserti jutka
cserti jutka Fri, 2015-09-11 01:31

Kedves Gréti . Ezt a változatát a pásztor pitének még nem ismertem, feltétlenül ki kell probáljam, csak nem értem a leirásban az 5. pontot. Hogyan piritjuk meg a süritett paradicsomot ? Egy külön edényben felforrositjuk ? Meddig kell heviteni, mikor lesz pirult ? Ezt a müveletet még soha nem végeztem. Nagy érdeklödéssel olvastam a hozzászólásokat , hatha ezekbol kiderül a kérdésemre a válasz de ugylátszik csak én nem értem. Üdvözlettel Jutka

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2015-09-11 10:59

Kedves Jutka! A bárányos ragut egy nagyobb (nehéz, vastag talpú) serpenyőben érdemes készíteni. Amikor a hús már kifehéredett, (ebben a serpenyőben, amiben pirítjuk) félre kell húzni, az edény egyik felébe (ezt a részt kicsit le is lehet húzni a tűzről). Az így felszabadított területre lehet kanalazni a paradicsompürét, amit egy fakanállal kevergetve, pár percig pirítunk. Ekkor az edényben lévő hús szaftjával kicsit keveredik, ízét átveszi, a pirítás során veszít nedvességtartalmából és egy kicsi színt is kap. A mozzanat lényege, hogy a paradicsompüré ne főni kezdjen el rögtön, hanem piruljon, így az ízei jobban érvényesülnek majd a raguban. Ugyanakkor nem szolgálunk plusz nedvességgel a húsnak sem, amikor összekeverjük vele, csak egy ízbombát dobunk hozzá! Remélem, segítettem. Üdv, Gréti

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2015-03-05 23:30

Nagyon vonzó recept, biztos meg fogom csinálni. Gondolom a habtejszín nem 0.5 mi, hanem 0.5 dl. Biztos elírás.Majd beszámolok róla, milyen lett. Bár nem hiszem, hogy bárányhúsból fog készülni, mert az sajnos nekem nagyon drága. Zsuzsa

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-11-24 13:15

Szia Csokipancsi! Igazad van, a tavalyi cikkemben, ahová készült a recept és a fotó természetesen megemlítettem a mestert, most betettem a storyba is. Egy ilyen régi hagyományokkal rendelkező pitét biztosan nem találnék ki én, ezt gondolom, mindenki tudja. Az nem lenne az igazi. Ha végignézed azt a sok receptet, amit én, valószínűleg ezt választod ki Te is, nagyszerű és fantasztikus!!! köszi, G

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2014-11-19 13:03

Szia Carola! Persze a krumplihoz kell keverni, attól lesz krémes állagú. Köszi, hogy jelezted a hiányosságot, beírtam a receptleírásba is. Gréti

KCarola
KCarola Wed, 2014-11-19 21:27

Köszönöm a gyors választ! Ma elkészült a recept alapján a pite. Nagyon finom! Ez a harmadik recept, amit pásztor pitére próbálok, de itt abba is hagyom a kutakodást. Köszönöm a jó receptet is!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2014-11-20 12:16

Nagyon jó hír, hogy megtaláltad a számodra legjobbat. Nekem az egyik személyes kedvencem! Üdv, Gréti

KCarola
KCarola Tue, 2014-11-18 22:22

Kedves Gréti! Hova kell a tejszín? Sajnos nem találom, de gondolom, hogy a krumplihoz.

682
bárányhús 60 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
sűrített paradicsom 10 g
worcestershire-szósz 2 teáskanál
kakukkfű 1 teáskanál
rozmaring 2 teáskanál
vörösbor 1.5 dl
alaplé 2 dl
burgonya 60 dkg
tojássárgája 2 db
habtejszín 0.5 ml
parmezán sajt 7 dkg
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint