Lasagne 2. recept

Lasagne 2.
Lasagne 2.
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazi megnyugtató, kényeztető fogás ez a buján fűszeres raguval rétegezett tésztaétel. Jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A raguhoz

A besamelmártáshoz

ajánlat

Egy nagy adag salátával (pl. mentás paradicsomsalátával) igazán bőséges fogás.

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet beletesszük egy tálba és belekeverjük a sót.
  2. A közepébe beleütjük a tojásokat és kevés vízzel (úgy 1 dl, de ez függ a liszttől) rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Jó alaposan kidolgozzuk, és letakarva kb. 10 percet pihentetjük.
  3. Lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra sodorjuk, és kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk. Félretesszük, és majd csak akkor főzzük ki lobogva forró, enyhén sós, bő vízben, amikor már elkészültünk a raguval és a mártással.

Ragu

  1. A hagymát apró kockára vágjuk és olajon megpirítjuk. Sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott aszalt paradicsomot.
  2. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszereket (a babérlevelet a végén természetesen kivesszük belőle), majd visszatesszük a tűzre és kevergetve kb. még 1 percig melegítjük a fűszereket, hogy jobban felszabaduljanak az íz- és illatanyagok.
  3. Beletesszük a marhahúst és jól átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és zellert, és együtt sütjük tovább.
  4. Ráöntjük a konzerv paradicsomot, és még egy konzervdoboznyi vizet. Jól összekeverjük, és lefedve kb. 30 perc alatt megfőzzük.

Mártás

  1. A tejet felforraljuk és félretesszük.
  2. Az olajat és a  vajat összemelegítjük, és ha a vaj felolvadt, belekeverjük a lisztet.
  3. Folyamatosan kevergetjük, amíg "kifehéredik" a liszt, de nem kell megpirítani, mint a rántást.
  4. Habverővel hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen és hagyjuk kiforrni a mártást.
  5. A tűzről levéve sózzuk, szerecsendióval ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajtot.

Összeállítás

  1. A tepsit vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a kifőtt tésztából.
  2. Egyenletesen rásimítunk egy adagot a marharaguból, majd pedig a besamel mártásból.
  3. A következő tésztaréteget az előzőkre merőlegesen helyezzük, mert szeleteléskor így jobban egyben marad az étel. Ragut és mártás teszünk rá és addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére mindenképp tészta kerüljün. (Egy közepes méretű tepsiben ez kb. 5 tésztaréteget jelent.)
  4. Kevés olívaolajat locsolunk rá, és alufóliával letakarjuk. Kb. 200 C-os sütőben 15-20 percig sütjük, majd az alufóliát levesszük és hagyjuk, hogy megpiruljon a teteje.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 65 568
elküldve: 5
receptkönyvben: 586
elkészítve: 17/21
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept
hirdetés

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sziszy
Sziszy sze, 2013-08-07 08:28

Szia!
Eddig még nem csináltam ilyet,és csak most bátorkodom kipróbálni,mekkora tepsit használjak?
És hány réteget érdemes csinálni a tésztából?
Előre is köszi

Zizmax21
Zizmax / Zizmax21 h, 2011-09-05 17:52

Nagyon nagy hülyeség ha én ma este ezt összeállítom ,de csak holnap délben sütöm meg?????

zederta
ze(n)derta / zederta h, 2011-09-05 22:51

kedves Zizmax!
egyáltalán nem hülyeségre utal, inkább alapos előrelátásra ;-) csak nyugodtan, de mielőtt a hűtőbe tennéd (gondolom holnap délig oda tervezted tenni), azért várd meg, hogy a besamel kihűljön.
üdv,
toma

Manolya
Manolya / Manolya sze, 2011-04-06 17:56

finom, lett bár sztem a tésztája kicsit vastagra sikeredett 4-5mm, de nagyon finom

zederta
ze(n)derta / zederta k, 2011-04-05 20:41

kedves Manolya!
pár perc alatt kész az egész! akkor jó, amikor a tészta feljön a víz tetejére.
egyébként az sem baj, ha néhol nyers marad, majd a tepsiben készre sül-fő ;-)
majd számolj be az eredményről ;-)
üdv,
toma

ecus78
ecus78 k, 2011-03-08 18:47

EZ NAGYON FINOM MINDENKINEK AJÁNLOM KÖSZÖNJÜK SZÉPEN

kiskifli78
kiskifli78 p, 2011-02-18 00:19

Sose ettem vagy csináltam eddig Lasagne-t, viszont ez nagyon jó füszerezésnek ígérkezett, a párommal megcsináltuk ( a lapokat vettem, nyersen és úgy tettem a tepsibe, nem gyúrtam) és valami isteni finom kaja! sose gondoltam volna, és igy fel is került a repertoárba, köszönet érte! :) én a chilit és a fahéjat kihagytam és zellerszárat tettem a raguba, jó apróra vágva. nekünk igy jött be.

zederta
ze(n)derta / zederta szo, 2011-02-19 17:11

kedves Kiskifli!
nagyon örülök, hogy újabb taggal bővülhetett a repertoárotok!
a zellerszár is tuti! ki-ki az ízlése és az élestára szerint ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Gyermely2009
Gyermely2009 h, 2010-11-08 13:17

Finom lehet a ragu, több fűszert használsz mint én , recepted alapján fogom elkészíteni.holnap a lasagnet. .A besamellbe nálam is sajt kerül, így megspórolom a rétegenkénti sajt szórást.Tudom ez itt nem a reklám helye , , de én kész ,"itthon" gyártott lapokat használok mindig, ezért a ragut lágyabbra , kicsit lédúsabbra főzőm.

maxcot
maxcot k, 2010-09-21 19:12

Kedves Zederta!

Elkészítettem csodafinom volt a férjem és a fiam imádták! El fogom készíteni máskor is!
Köszönöm szépen! További jó főzőcskézést!
Üdv: Maxcot

Dömi
Dömi / Dömi szo, 2010-08-21 16:44

Szia!
Ma megcsináltam ezt a receptet! Nagyon fincsi lett, azt hiszem ez máskor is rákerül az étlapra! :)
Annyi különbséggel csináltam, hogy csak sima lisztből gyúrtam tésztát!
Köszi a receptet!

zederta
ze(n)derta / zederta v, 2010-08-22 16:45

kedves Dömi!
örülök, hogy ízlett a receptem. azt hiszem én is újfent elkészítem ;-)
üdv,
toma

hsz82
hsz82 p, 2010-08-13 12:14

Szeretném megkérdezni, hogy ha bolti tésztából csinálom, akkor növelni kell a mártás adagját, hogy megpuhuljon a tészta?

zederta
ze(n)derta / zederta szo, 2010-08-14 10:51

kedves Érdeklődő!
sajnos nem tudom Neked megmondani, mert én mindig saját magam gyúrom a tésztát.
átadom a válaszadás lehetőségét a többieknek ;-)
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta h, 2010-04-26 08:29

kedves Erika!
örülök, hogy nagy sikert aratott a recept. olcsóbb, finomabb, mint a dobozos, ráadásul tudod, hogy mi van benne...
üdv,
toma

látogató
Bloemcake / látogató k, 2008-07-29 07:06

A ragu igazán izletes, különlegessé teszi a répa és a zeller hozzáadása, én is már egy ideje így készítem. Az összeállítás 3. pontját viszont nem teljesen értem, hogy gondolod, hogy a tésztát merőlegesen helyezed az alapként lerakottakhoz képest, talán a raguval támasztod meg?

zederta
ze(n)derta / zederta k, 2008-07-29 21:36

szia Kedves Látogató! nem függőleges irányban értettem a merőlegest, hanem a tészta rétegek egymáshoz képesti helyzetére. én hosszú tésztacsíkokat szoktam csinálni, és az első réteget a tepsi hosszanti oldalával párhuzamosan teszem le. ezután jön a ragu és a besamel mártás. a következő tésztaréteget pedig a tepsi rövidebbik oldalával párhuzamosan teszem rá - így felülnézetben egymásra merőlegesek a tésztacsíkok. jó főzőcskézést! xxx toma

743