Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete mole

Fekete mole
Fekete mole
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mexikó híres szósza. Négy fő típusa van, a sárga, zöld, pueblai és a fekete, ami Oaxaca államból van. Minden háznál máshogy készítik, én igyekeztem egy olyan receptet találni, ami a legkevesebb extra hozzávalót kívánja, előre is elnézést kérek a sokfajta chili miatt. Bővebb sztori a blogon.

hozzávalók / 6 adag

A moléhoz

A sáfrányos rizshez

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

mexikói csirkecomb, mázas csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

A moléhoz

  1. Egy nagyobb fazékban melegítsük az olajat közepes lángon 2-3 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, elmorzsolt kenyeret és elmorzsolt tortillát, a karikára vágott banánt, a felaprított fokhagymát és a felkockázott paradicsomot.
  2. Időnként egyet keverve rajta főzzük kb. 10 percig.
  3. Adjuk hozzá a jól összevágott szárított chiliket (én az egész társulatot betettem a késes aprítóba, és nyomtam rajta kettőt hármat).
  4. Főzzük újabb 10 percig. Közben daráljuk le a diót, mandulát és földimogyorót. Keverjük össze a tahinivel, majd adjuk az egészet a fazék tartalmához. Főzzük kb. 5 percig, amíg kicsit meg nem barnul a massza.
  5. Vegyük le a lángot kicsit, adjuk hozzá a csokit, a sót, az ánizst, a cukrot és a mazsolát. Kevergessük, míg a csoki el nem olvad. Adjunk hozzá 2,5 deci alaplevet, és kis lángon, lefedve főzzük jó fél órán át, amíg sűrű és mahagóni színű nem lesz.
  6. Amíg fő, készítsük el a csirkét, a combokat mossuk le. Melegítsünk fel 3 ek zsírt, majd helyezzük rá a csirkecombokat, és közepes lángon, lefedve, időnként megforgatva kb. 20 perc alatt süssük át teljesen. A bőrt nyugodtan hagyjuk rajta, és süssük ropogósra. Ha kész, tegyük félre.
  7. A mole szósz alatt zárjuk el a gázt, és hagyjuk hűlni 10-15 percig. A felét tegyük át turmixgépbe, és adjuk hozzá a maradék alaplevet. Krémesítsük össze.
  8. Öntsük vissza a többihez, jól keverjük össze. Akkor jó, ha kb olyan sűrű, mint a ketchup. Melegítsük újra. A csirkecombokat a szósszal vastagon leöntve a rizzsel együtt melegen tálaljuk.

A sáfrányos rizshez

  1. A rizst átmossuk, és egy kanál olajon kicsit megfuttatjuk. Hozzáadjuk az alaplevet, sózzuk, majd hozzáadjuk a sáfrányt is. Kis lángon, a szokásos módon főzzük készre.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 040
elküldve: 1
receptkönyvben: 179
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
491 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Mon, 2016-09-19 09:59

Kedves Dakota!

Bocsánat, hogy a receptedet használom most üzenőfalnak. Tetszik ez a recept, nagy boldogan rákattintottam, azt gondolván, hogy 9 hozzászólást el tudok csípni és bátorságot kapok egy ilyen különleges étek elkészítéséhez. De nem így volt.

Kedves Nosalty!
Olyan jó lenne, ha a kiemeléseket és a felhasználók, olvasók, szakácsok hozzászólásait külön lehetne látni. Nekem már nagyon sokszor rosszul esett, hogy azt hittem valami tényeleges véleményt tudok olvasni a receptről. Ennek ellenére "csak" a kiemeléseket találtam. Ami persze szükséges és jó, de mégis félrevezető. Nem lehetne valahogy ezt másképp megoldani?! Üdv.egy lelkes felhasználó

dadimami
dadimami Sun, 2016-09-25 21:53

Csatlakozom az előttem szólóhoz, egy véleményen vagyunk!!!

656
zöldség alaplé 7 dl
kenyér 0.5 szelet
tostada lap 1 db
fehér hagyma 1 közepes db
chili 8 db
chili 4 db
chili 4 db
banán 0.5 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
mazsola 6 dkg
csokoládé 50 g
földimogyoró 1 dkg
mandula 5 dkg
dió 1 dkg
tahini 6 dkg
1 ek
csirke alsócomb 8 db
melaszos nádcukor 4 ek
fahéj 2 késhegynyi
ánizs 1 késhegynyi
barnarizs 1.5 bögre
alaplé 7 dl
olívaolaj 1 ek
sáfrány 1 teáskanál
0 ízlés szerint