Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye recept

hozzászólások (3)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Cink
Vas
Réz
Mangán

TOP Vitaminok

B2 B1 Folát C

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
21.5 g

zsír

Összesen:
26.6 g
Telített zsírsav:
13 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
7 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
80 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.3 g
Kalcium:
118 mg
Vas:
126 mg
Magnézium:
42 mg
Foszfor:
299 mg
Kálium:
457 mg
Nátrium:
106 mg
Cink:
164 mg
Réz:
6 mg
Mangán:
6 mg
Szelén:
30 µg

szénhidrát

Összesen:
74.1 g
Összes cukor:
6 g
Élelmi rost :
4 g

víz

Összesen:
203.6 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
16 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
75 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
47 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
97 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
14 mg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
86.2 g

zsír

Összesen:
106.4 g
Telített zsírsav:
54 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
32 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
9 g
Koleszterin:
318 mg

ásványi anyagok

Összesen:
5.3 g
Kalcium:
469 mg
Vas:
506 mg
Magnézium:
164 mg
Foszfor:
1196 mg
Kálium:
1832 mg
Nátrium:
421 mg
Cink:
654 mg
Réz:
25 mg
Mangán:
22 mg
Szelén:
122 µg

szénhidrát

Összesen:
296.3 g
Összes cukor:
24 g
Élelmi rost :
16 g

víz

Összesen:
814.4 g

vitaminok

Összesen:
0.4 g
Tiamin - B1 vitamin:
63 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
300 mg
Niacin - B3 vitamin:
6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
3 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
184 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
9 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
390 µg
D vitamin:
2 µg
C vitamin:
55 mg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
6.1 g

zsír

Összesen:
7.6 g
Telített zsírsav:
4 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
23 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.4 g
Kalcium:
33 mg
Vas:
36 mg
Magnézium:
12 mg
Foszfor:
85 mg
Kálium:
131 mg
Nátrium:
29 mg
Cink:
46 mg
Réz:
2 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
8 µg

szénhidrát

Összesen:
21.1 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
57.9 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
4 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
21 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
13 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
29 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
4 mg

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2017-02-02 23:49

Kedves Eszter!
Elmulasztottam kérdezni, hogy a töltelék mennyiségénél nem történt-e elírás a receptben, nekem soknak tűnik a túró és a krumpli együtt már 1 kg, a tészta pedig legfeljebb 50 dkg.
üdv: Margó

dadimami
dadimami Mon, 2017-01-30 22:40

Kedves Eszter! Nagyon megörültem a receptednek. Mivel még édesapám régen Zakopánéban üdült és ott evett "liptói"túrós bryndzás derelyét, amit ő "Pirogli" néven említett, miután ízlett neki az elmondása alapján rekonstruáltuk és hasonlóképpen készítettük el a tölteléket. A tészta pedig a nálunk szokásos módon készült, azaz vaj nélkül és hideg vízzel. most az általad megismert módon csináltam, és jó módszernek találom, ezután is így készítem majd, nem csak ehhez, hanem a lekváros derelyéhez is a tésztát.

Most már hála neked ismerem az eredeti változatot, el is készítettem, most a tésztát is az általad megismert módon csináltam, és jó módszernek találom, ezután is így készítem majd, nem csak ehhez, hanem a lekváros derelyéhez is. A töltelék mennyiségét én túl soknak találom a tésztához, nekem a harmada elégnek bizonyult. A töltelékbe egy kis kaprot is szoktam tenni, télidőben a fagyasztóból a szezonban összevágva eltettből.
Miután a derelye elég időigényes emiatt a pierogi tölteléket - palacsinta sütéskor cukor nélkül sütött pár darab e célra félretett - palacsintába töltöm, amit batyuknak hajtogatok és egy sütőtálba téve tejföllel meglocsolok és sült szalonna zsírjával és pörccel átsütök. Vagy ami még gyorsított eljárásként szokásos, amikor maradék főtt metélt tészta van, a töltelék - az gyorsan elkészül - rétegezve kerül a tészta közé, a további ugyanaz mint a palacsintabatyu esetén.
Köszönet a receptért, nagy örömet szereztél vele.
üdvözlettel: Margó

kartoffel
Csiperkeszter / kartoffel Wed, 2017-02-01 19:52

Kedves Margó, köszönöm a kedves szavakat. Bennem is szép emlékeket ébresztenek ezek az ízek! Más tésztával még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik :)

627
finomliszt 30 dkg
vaj 20 g
víz 125 ml
tojás 1 db
burgonya 25 dkg
tehéntúró 25 dkg
sertészsír 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 nagy db
1 csipet
sertészsír 2 ek
tejföl 1 dl