r
Nosalty Logó

Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
dorottyi
Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 403 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1613 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    646 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 403 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    97.7 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2916 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    2583 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.3 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 1613 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 307 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézet és a mézeskalács fűszerkeveréket összeforraljuk (mellette állva, mert gyorsan forr). A tűzről levéve beletesszük a vajat, és addig kevergetjük, amíg teljesen elolvad.
  2. Közben egy tálban a tojást az édesítővel és a sóval habosra keverjük, kézi habverővel vagy fakanállal. Majd beleteszünk annyi mandulalisztet, amennyit felvesz.
  3. Ezután belekeverjük a langyosra hűlt mézes-vajas keveréket és a maradék mandulaliszttel elkevert szódabikarbónát is.
  4. Innentől már kézzel gyúrjuk a tésztát, és addig teszünk hozzá lisztet, amíg összeáll és már nem ragad a tészta. (Ehhez kb. 100 g zöldbanán liszt szükséges.)
  5. Ha elkészült a tésztánk, akkor fóliába csomagolva minimum 1-2 órára tegyük hűtőbe. (Elkészíthetjük előző nap is.)
  6. A hűtőből kivéve a tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  7. A kész mézeskalácsainkat sütőpapírra tesszük, és tojással megkenve, alacsony hőfokon megsütjük. Sütőtől függően kb. 150°C-on 10-12 perc alatt megsül.
  8. Melegen nagyon puha a mézes, ezért óvatosan kezeljük! Ebből a mennyiségből kb. 50 db mézeskalácsunk lesz. :)
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2158
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 15.

Ajánló

A díszítéshez eritrittel felvert tojásfehérjét használtam. Ennek a változatnak sajnos enyhén mentolos mellékíze lett, talán más édesítővel jobban hasonlítana az eredetire. Ez még további kísérletezésre szorul. Persze, ha valaki tud egy tuti tippet, azt szívesen fogadom! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel
dorottyi 2 recept

Több reform mézeskalács recept elkészítésével próbálkoztam már, de egyik sem sikerült igazán jól. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy megpróbálom az eredeti, jól bevált receptemet picit megreformálni, hogy a szénhidrát mennyiségét csökkenteni tudjam a finomliszt és cukor kiiktatásával. Az eredmény az eredetire megszólalásig hasonlító, nagyon finom, rögtön puha mézeskalács lett. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!