r
Nosalty Logó

Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
dorottyi
Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 403 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1613 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 307 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    646 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 403 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    97.7 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2916 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    2583 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.3 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 1613 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézet és a mézeskalács fűszerkeveréket összeforraljuk (mellette állva, mert gyorsan forr). A tűzről levéve beletesszük a vajat, és addig kevergetjük, amíg teljesen elolvad.
  2. Közben egy tálban a tojást az édesítővel és a sóval habosra keverjük, kézi habverővel vagy fakanállal. Majd beleteszünk annyi mandulalisztet, amennyit felvesz.
  3. Ezután belekeverjük a langyosra hűlt mézes-vajas keveréket és a maradék mandulaliszttel elkevert szódabikarbónát is.
  4. Innentől már kézzel gyúrjuk a tésztát, és addig teszünk hozzá lisztet, amíg összeáll és már nem ragad a tészta. (Ehhez kb. 100 g zöldbanán liszt szükséges.)
  5. Ha elkészült a tésztánk, akkor fóliába csomagolva minimum 1-2 órára tegyük hűtőbe. (Elkészíthetjük előző nap is.)
  6. A hűtőből kivéve a tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  7. A kész mézeskalácsainkat sütőpapírra tesszük, és tojással megkenve, alacsony hőfokon megsütjük. Sütőtől függően kb. 150°C-on 10-12 perc alatt megsül.
  8. Melegen nagyon puha a mézes, ezért óvatosan kezeljük! Ebből a mennyiségből kb. 50 db mézeskalácsunk lesz. :)
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2156
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 15.

Ajánló

A díszítéshez eritrittel felvert tojásfehérjét használtam. Ennek a változatnak sajnos enyhén mentolos mellékíze lett, talán más édesítővel jobban hasonlítana az eredetire. Ez még további kísérletezésre szorul. Persze, ha valaki tud egy tuti tippet, azt szívesen fogadom! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mézeskalács mandula- és zöldbanán liszttel
dorottyi 2 recept

Több reform mézeskalács recept elkészítésével próbálkoztam már, de egyik sem sikerült igazán jól. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy megpróbálom az eredeti, jól bevált receptemet picit megreformálni, hogy a szénhidrát mennyiségét csökkenteni tudjam a finomliszt és cukor kiiktatásával. Az eredmény az eredetire megszólalásig hasonlító, nagyon finom, rögtön puha mézeskalács lett. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek