r
Nosalty Logó

Coca - Szent Iván napi katalán sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 341 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.9 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    125.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3351.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    1826 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.5 g
  • Cukor
    210 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    166 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    475 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 341 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a sóval.
  2. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Bár először úgy tűnik, nem veszi fel a tojások sárgája a porcukrot, de sikerülni fog és alapos keveréssel szépen ki is habosodik, megnő a térfogata.
  3. Hozzáadjuk a tejet, olajat, citromhéjat és egyneművé keverjük. Beletesszük a likőrt. Nagyon különleges aromát ad a süteménynek, de el is hagyható, ill. tejjel helyettesíthető.
  4. A keverékhez öntjük a lisztes sütőport, szintén összekeverjük.
  5. A tojásfehérjehabbal lazítjuk a tésztát. Óvatosan, mint a piskótánál, ne törjük a habot!
  6. Kisméretű, sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét ízlés szerint megszórjuk fenyőmaggal, mogyoróval vagy aszalt gyümölccsel.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőből kivéve 7 percig pihentetjük a tésztát.
  9. Papírral együtt kiemeljük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, szeljük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28x21
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4506
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 10.

Ajánló

Kombináljuk, variáljuk bátran, hisz rengeteg változata létezik. Hidegen, melegen, desszertnek, reggeliként - vagy csak úgy :-D - tejjel, kávéval... I hope you like it!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem az idegen országok konyháit. Válogatós vagyok, de mindenhol meglelem a nekem tetsző ízvilágot és örömmel kísérletezem. Otthon jártunkkor került a kezembe egy régi, képmentes szakácskönyv, amiben 10 nemzet étkeit mutatta be a szerző. Itt találtam rá erre a sütire (tképpen egy joghurtos, poharas süteményrecept volt), megragadt bennem a neve (igen asszociatív...). Itthon - angoltanulásnak álcázva - nekiálltam a netet bújni, hogy kiféle miféle ez a katalán süti! A Coca de Sant Joan tradicionális katalán sütemény, amit Sant Joan (Szent Iván) napján, ünnepén sütnek. Nagyon sok változata létezik: élesztős, laposabb kalácsféle, kekszesebb jellegű, illetve az általam választott kevert tészta típusú; abban azonban egyeznek, hogy a tetejüket fenyőmaggal, diófélékkel, aszalt gyümölccsel szórják meg, kisülve pedig porcukorral is meghintik. Erre a receptre azért esett a választásom, mert a blog írója egy barátnője anyukájától kérte el telefonon, aki katalán származású. Autentikusnak tűnt :) Könnyű és finom sütemény, nagyon jól variálható az ízvilága! Abszint és ánizsos likőr vagy aroma híján a házi zölddió likőrt löttyintettem a tésztába, emiatt ilyen sötét a színe! Enélkül szép, világos piskótaszínű. Ki is hagyható a likőr, de a folyadékot tejjel, tejszínnel szerintem pótolni kell. Fenyőmagom se volt itthon, így mogyorót használtam. Aszalt és kandírozott gyümölcs pedig szóba se jöhet, mert akkor a fiúk nem esznek belőle :) Hagyományosan St. Joan "tortáját" jégbe hűtött pezsgővel fogyasztják. Tejjel, kávéval is megállja a helyét, langyosan és hidegen is nagyon finom. A 15 perces sütési idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. A használt hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!