r
Nosalty Logó

Vasárnapi zsemlék

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
nyultanti
Vasárnapi zsemlék
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír

zsemle

tetejére

Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír

zsemle

tetejére

Összesen 2784 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír

zsemle

tetejére

Összesen 275 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.7 g

Zsír

  • Összesen
    97.3 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3564.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    646 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    349 mg
  • Foszfor
    1129 mg
  • Nátrium
    1220 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    410.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    404.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    547 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    515 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    537 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 2784 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 275 kcal

Hozzávalók

zsemle

tetejére

Elkészítés

zsemle

  1. Először kovászt készítünk: a lisztet átszitáljuk egy tálba, a közepébe mélyedést nyomunk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, valamint a vajjal és a langyos víz kb. felével keverjük kovásszá. 15 percig letakarva kelesztjük.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a maradék langyos vizet, és dagasztógépben, vagy kézzel jól összedolgozzuk a tésztát. Újra letakarva kelesztjük, ezúttal 30 percig - langyos helyen.
  3. Lisztezett munkalapon megdögönyözzük, és kb. 18 db 50 g-os darabra osztjuk.
  4. A kis zsömléket egyenként még egyszer átgyúrjuk úgy, hogy a tészta szélét hajtjuk mindig alá, így a teteje szép sima felületű lesz.
  5. Zsemléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Tetejüket vízzel megkenjük, és ízlésünk szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal, napraforgó- vagy tökmaggal. Letakarva újabb 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 220 C fokra előmelegítjük.
  6. A sütő aljába egy kis tálban vizet helyezünk, ettől igazán ropogós lesz a héja a zsemléknek, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2423
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 11.

Ajánló

Jó kis meglepetés lehet a családnak egy vasárnapi reggelihez elkészített, még melegen illatozó zsemlehalom, de ehhez elég korán kell felkelnünk a többiekhez képest. De szerintem vacsorára, uzsonnára ugyanakkora sikert arathatunk velük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vasárnapi zsemlék
nyultanti 100 recept

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért hívják vasárnapi zsemléknek a receptet. Őszintén szólva fogalmam sincs, de valami biztos van benne, mert valahogy én is pont vasárnap éreztem szükségét, hogy megsüssem.

Hozzávalók

zsemle

tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!