Íme a nyomós ok, amiért megéri lefagyasztani a tészta főzővizét

A fagyasztás az egyik kedvenc trükkünk, Napi Tippünkben pedig azt is eláruljuk, miért fagyaszd le a tészta főzővizét!

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy egy egyszerű módszerrel mindig kéznél lehet egy titkos összetevő, amely új magasságokba emelheti kulináris alkotásaidat. A tészta főzővizének lefagyasztása ugyanis nemcsak fenntartható gyakorlat, hanem egy praktikus trükk is, amellyel időt takaríthatsz meg, és ízgazdag remekművekké varázsolhatod az ételeidet. Tényleg pofonegyszerű az egész, annyi a lényeg, hogy miután megfőzted a tésztát, ne a lefolyóba öntsd a maradék vizet, hanem a fagyasztóba (pontosabban előtte egy tárolóedénybe, majd így mehet a fagyóba).

Íme a nyomós ok, amiért megéri lefagyasztani a tésztafőző vizet

De miért kell egyáltalán lefagyasztani a tésztavizet?

Nos, ez a kulináris gyöngyszem nem akármilyen víz. A tésztából a főzés során felszabaduló keményítővel van átitatva, ami természetes sűrítőanyaggá teszi.

Amikor hozzáadod a szószokhoz vagy levesekhez, selymes textúrát és finom ízt kölcsönöz, éttermi minőségűvé téve az ételeket.

A folyékony arany fagyasztásához tehát főzés után ne öntsd ki, hanem mondjuk jégkockatartóba gyűjtsd össze, esetleg egy hőálló edénybe öntsd. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt átraknád a fagyasztóba. A csak néhány evőkanálnyi mennyiséget igénylő receptekhez jó választás a jégkockatartó, mert így könnyebb adagolni. Nagyobb mennyiséget igénylő receptekhez fagyaszd le csészényi adagokban. A maximális frissesség érdekében fagyasztás után tedd át egy cipzáras zacskóba, ahelyett, hogy a jégkockatartóban hagynád.

Amikor eljött a felhasználás ideje, ne feledd, a türelem ínycsiklandó ételeket terem.

Tedd át a fagyasztóból a hűtőbe, és hagyd, hogy egy-két nap alatt lassan felolvadjon. Ez a fokozatosság biztosítja, hogy a keményítő sértetlen marad, így készen áll majd, hogy ellássa sűrítő feladatait.

A tésztavizet ráadásul sokoldalúan használhatod a receptekben. Sűríthetsz vele olyan mártásokat, mint az Alfredo, a carbonara vagy akár a paradicsomszósz, és ezzel a mártás ízletes, krémes textúrát kaphat, anélkül, hogy túlzott mennyiségű tejszínre vagy vajra lenne szükség. Emellett kiválóan helyettesíti az alaplevet, húslevest a különböző ételekben, mélységet és ízt garantálva. Sőt, a kenyér- és pizzatészta receptjeit is feljavíthatod vele, de még növényeket is lehet öntözni vele!

Forrásunk volt.


Még több okos konyhai tipp és trükk vár itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...