r
Nosalty Logó

Hétzöldséges kuszkusz - marokkói tajine

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gréti
Hétzöldséges kuszkusz - marokkói tajine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A zöldségekhez

A pároló léhez

A karamellizált hagymához

A kuszkuszhoz

A tálaláshoz

Összesen 671 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A zöldségekhez

A pároló léhez

A karamellizált hagymához

A kuszkuszhoz

A tálaláshoz

Összesen 4037 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A zöldségekhez

A pároló léhez

A karamellizált hagymához

A kuszkuszhoz

A tálaláshoz

Összesen 101 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    705.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    481.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    448 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1327 micro
  • β-karotin
    4226 micro
  • β-crypt
    976 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    1081 micro
Összesen 671 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.8 g

Zsír

  • Összesen
    129.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4231 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    655 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    662 mg
  • Foszfor
    1728 mg
  • Nátrium
    1136 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    650.1 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    2890.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2687 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    500 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    399 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    674 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7962 micro
  • β-karotin
    25353 micro
  • β-crypt
    5854 micro
  • Likopin
    7721 micro
  • Lut-zea
    6487 micro
Összesen 4037 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    197 micro
  • β-karotin
    628 micro
  • β-crypt
    145 micro
  • Likopin
    191 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 101 kcal

Hozzávalók

A zöldségekhez

A pároló léhez

A karamellizált hagymához

A kuszkuszhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A zöldségekhez

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és egyforma darabokra vágjuk. A tajine-fűszerkeveréket olívaolajon megpirítjuk, ehhez dobjuk a répákat, majd a tetejükön keresztben bevágott paradicsomot és a datolyát, aztán rövid pirítás után vízzel felöntjük az egészet, hogy ellepje. Közepes tűzön lassan pároljuk a zöldségeket, a paradicsomot aztán kivehetjük, és húzzuk le a héját, tegyük félre. Ha kész a répa páros, utána jöhet a cukkini, sütőtök és a padlizsán, végül a káposzta és a paprika. Minden egyes párolásnál ellenőrizzük az ízeket és folyadék mennyiségét.
  2. A tajin fűszerkeverék könnyen otthon is összeállítható, az alap verzióban só, bors, paprika, római kömény, kurkuma, gyömbér, és fahéj mindenképpen szerepel, de mehet még bele többek között sáfrány és szárított rózsaszirom is.

A pároló léhez

  1. A kuszkuszt öntsük egy tálba, locsoljuk meg 2-3 ek magas minőségű olívaolajjal, és kézzel morzsoljuk át úgy, hogy mindenhová jusson belőle, majd öntsünk rá 250 ml langyos vizet, ezzel is dörgöljük át, így mehet a párolóedénybe, a zöldségek fölé úgy 5-8 percre. Miután levettük tegyük félre letakarva pihenni.
  2. Aztán újabb széles tálba öntés, olívaolajos dörzsölés következik, majd kb. 200-250 ml víz, és mehet vissza a párolóba megint 5-8 percre, és utána pihenni. Én az utolsó körben már nem a zöldségek fölé, hanem a sütőbe tettem, benedvesített sütőpapírral, aztán egy nagy sütőtálcával leborítva párolódni. Így még másnap is pergős maradt a kuszkuszom!
  3. Egy serpenyőben fenyőmagot pirítunk és félretesszük.

A karamellizált hagymához

  1. Aztán ugyan ebben az edényben a karamellizált hagymát is elkészítjük. A pucolt, felezett, szeletelt hagymát kevés olívaolajon, barna cukorral, mézzel sóval, borssal, lassú tűzön karamellizáljuk, közben az arany- vagy szultána mazsolát is hozzá adjuk.

A kuszkuszhoz

  1. Ha a lábasban az egyes zöldségpárosításokat mind elkészítettük, szedjük először egy tálra őket. Aztán dobjuk a lábasba a paradicsomot, öntsük fel vízzel, ha kell, fűszerezzük utána, esetleg turmixoljuk össze, aztán lassú tűzön sűrítsük be, végül töltsük egy tálalóedénybe, ez lesz a locsoló szósz.

A tálaláshoz

  1. A kuszkuszt egy nagy, magasabb szélű kínálótálba púpozzuk, középen egy pohár aljával képezzünk mélyedést bele. Körbe, felváltva fektessük rá a párolt zöldségeket, a mélyedésbe halmozzuk bele a karamellizált hagymát, ennek a tetejére az erős paprikát. Szórjuk meg az egészet pirított fenyőmaggal és frissen aprított petrezselyem-koriander keverékkel. Tálaljunk mellé a locsoló szószból. Jó étvágyat hozzá!
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2356
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 19.

Ajánló

Ez az ételkülönlegesség birka- és marhahússal is elkészíthető, akkor természetesen a fűszerek után a hússal kell a pirítást-főzést kezdeni, a zöldségeket csak a legvégén, főzési idejüknek megfelelően kell az edénybe tenni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha meg szeretnéd ismerni az egyik legfontosabb észak-afrikai fogást, akkor készítsd el ezt a zöldséges kuszkuszt, amit minden pénteken fogyasztanak Marokkóban.

Hozzávalók

A zöldségekhez

A pároló léhez

A karamellizált hagymához

A kuszkuszhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek