r
Nosalty Logó

Töltike rebarbara szósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zoli
Töltike rebarbara szósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 642 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 3865 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 81 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2194.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    282 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    1269 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    311.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    5226 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 642 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.5 g

Zsír

  • Összesen
    157 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1232 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13164.5 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    299 mg
  • Kálcium
    1693 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    600 mg
  • Foszfor
    2895 mg
  • Nátrium
    7616 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.6 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1870.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3435 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    255 micro
  • K vitamin:
    445 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    788 micro
  • Kolin:
    1048 mg
  • Retinol - A vitamin:
    773 micro
  • α-karotin
    1195 micro
  • β-karotin
    31353 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5103 micro
Összesen 3865 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    640 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Elkészítés

A töltikéhez

  1. A rebarbaraszárakat megtisztítjuk (hasonlóan, mint a spárgát) és feldaraboljuk 1- 2 centis darabokra.
  2. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket kevés vízben megfőzzük.
  3. Kevés olívaolajon a vöröshagymát és a rizst megpirítjuk, majd vízzel felöntve megfőzzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A szőlőleveleket lobogó, forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakva lehűtjük. A kocsányukat és a fonákjukon lévő vastag eret kivágjuk.
  5. Mire ezzel végeztünk, a rizsünk kihűlt. Összekeverjük a darált húsokkal és a főtt, szétnyomkodott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat, majd összegyúrjuk. A masszát készre ízesítjük.
  6. A szőlőleveleket a káposztalevelekhez hasonlóan a masszával megtöltjük. Ezt a műveletet óvatosan végezzük, mert a szőlőlevél könnyen elszakad. Az esetleg megsérült leveleket nem kell eldobni, mert a töltike főzésénél felhasználjuk.
  7. Hőálló tál alját lefedjük a megmaradt, vagy sérült levelekkel. Szorosan rárakjuk a megtöltött szőlőleveleket. Felöntjük húslevessel, vagy ételízesítős lével úgy, hogy félig fedje a töltikéket. A hőálló tálat a tetejével lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra hosszat főzzük.
  8. Az előkészített rebarbarát fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. Ízesítéshez kevés sót, a vaníliás és kristálycukrot, szegfűszeget használunk. A rebarbara savanyúbb, mint a piszke, ezért az ízesítésnél erre figyelni kell. Ahogy megfőtt, a tejszínt kevés vízzel higítjuk, belekeverjük a lisztet és behabarjuk a megfőtt rebarbarát. A habarás előtt le lehet turmixolni is. (Nálunk az unokák úgy szeretik.)
  9. A kész töltikét tálba rakjuk, nyakonöntjük a szósszal,és tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4016
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 26.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a finomat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tőtike gyerekkoromban nálunk, a piszkeérés idején nagyon népszerű volt. Valószínűleg a török időktől lett ismert. Bár Nagykőrös khász város volt, tehát csak a szultánnak adózótt, mégis kapcsolatban volt a törökökkel. (Lásd Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös.) A rebarbara  tavasztól a fagy beálltáig hajt, ezért a piszkénél jóval többször lehet belőle ételt készíteni. Nagyon igénytelen növény. Félárnyékban és kellő öntözés mellett csodálatosan szaporán hozza a leveleit. A most közölt receptet a feleségem alakította át rebarbarárasra, mert az unokáink imádják ezt a növényt. Nyáron nagyon finom a belőle készített, lehűtött leves. A szőlőleveleket az első permetezés előtt szoktuk leszedni. Egyszerre négy-öt adagnak megfelelőt. Blansírozás után a leveleket megszárítjuk, és fagyálló műanyag dobozokba rakva lefagyasztjuk. Teljesen kiolvasztva a frisshez hasonlóan lehet felhasználni.

Hozzávalók

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek