Somlói galuska recept

1 adag
983
kcal
Somlói galuska
Somlói galuska
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

somlói, házi somlói galuska, sajátkészítésű somlói galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 327 094
elküldve: 139
receptkönyben: 3 523
elkészítve: 56/109
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (36)

sütike74
sütike74szo, 2013-12-07 16:28

Nagyon finom, mindenki imádta, én tettem egy kevés reszelt narancshéjat a cukorszirupba.

Baba89
Baba89szo, 2013-10-05 21:48

Szia Petra! Tegnap megcsináltam, és annyi változtatás kellett, hogy kihagytam a cukorszirupot, és vanília híján vaníliapuding lett, de nagyon ízlett a páromnak, és anyuméknak is :) Életem első somlóija volt, és nagyon izgultam, mivel én soha életemben még csak nem is ettem, de végül jól sikerült nagyon, és sok-sok recept közül választottam ki (mivel több recepted is már szuperül sikerült) Köszönöm szépen!!! :)

flava
flavasze, 2013-06-05 18:11

Gondolon ezt a hutobol kiveve ossze lehet kockara is vagni poharba tenni es ugy leonteni csokival? (igy kiszaggatva meg poharban kockazva is szeretnem csinalni)Meg sosem csinaltam somloit enni is csak egyszer ettem gyerek koromban! A ferjem nagyon orulne neki O sem evett mar ezer eve.Ahol mi lakunk nem lehet ilyet kapni szoval sutnom kell egyet a heten . :-)

Kat117
Kat117sze, 2013-05-29 20:06

Petra
Szeretnem megcsinalni a receptet, de itt Londonban nem talalok etkezesi kemenyitot a vaniliakremhez. Hasznalhatok kukorica lisztet vagy valami mast helyette?
Kat

petra
petrasze, 2013-05-29 20:52

Kedves Kat,
Persze, kukoricaliszt teljesen jó hozzá.
Üdv
Petra

Dafkeee
Dafkeeeszo, 2013-01-26 18:47

Elkészítettem, a mi ízlésünkhöz igazítva. Teljesen jó volt szirup nélkül, a diót és a mazsolát is kihagytam, mert a srácok nem szeretik. Hát... az én párom - aki saját bevallása szerint nem ugrál a somlóiért - kétszer szedett.

NoSalty.hu
NoSalty.husze, 2013-01-09 10:31

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.01.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

vorsi0128
vorsi0128v, 2012-08-19 21:26

Kedves Petra!
Nagyon bejön a somlóid! Valamikor biztos nekiállok én is. Köszönöm, hogy megosztottad velem (is):)) További jó sütögetést!:) Orsi

Dudás Lászlóné
Dudás Lászlónép, 2012-08-10 14:57

nagyon gusztusos a cukorszirupot én is kihagyom,viszont tetszik és ötletes a kerek kis formák készítése

csokisas
csokisascs, 2012-02-02 13:00

Most készítem , szülinapi torta lesz belőle :) Remélem jól siekrül, házi tejszínhabbal. A cukorszirupos mazsola helyett ezt fogom használni http://www.deslijter.com/assets/img/products/www.deslijter.com_jenever_v...
nem tudom otthon kapható-e, de itt Hollandiában elég népszerű és pont jó, mert mazsolás is alkoholos is édes is és nincs benne dió- amit nem szeretünk.

Köszi a receptet! :)

Turn Back
Turn Backsze, 2011-10-12 19:33

Hm jól nézki ez a kicsit újra értelmezett somlói
jó ízlésed van kifinomult!

szakacsszilvi
szakacsszilviv, 2011-09-11 08:08

Tegnap délelőtt a recept szerint készítettem el és este az utolsó falatig eltüntettük, sőt a párom és a fiam új adagot kért mára, annyira ízlett Nekik. Gratulálok a recepthez, fantasztikus ízvilágot teremtettél.

Icegirl009
Icegirl009h, 2011-08-01 11:41

Sziasztok!
Én kicsit másként készítem a Somlóit, megosztom veletek, hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez.
1, Sütök egy sima piskótát: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 1 sütőpor, 1 vaniliás cukor. Szokásos módszer, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm.
2, Ha kész, papír lehúz, kockákra vágom fel.
3, Előkészítem a többi hozzávalót: baracklekvárt, őrölt diót, mazsolát, rumaromát/ meggylikőr, ami épen fellelhető a konyhámban.
4, 1 cs. vaníliás pudingporból, 3 ek. cukorból és kb. 7 dl tejből sodót készítek. Igen, sodót, mert nem sűrűsödik be annyira, mint a puding.
5, Kimosom a tálkákat és elkezdtem az összeállítást. Kibélelem a tálkák alját 5-6 kocka piskótával, majd meglocsolom kevés rummal/meggylikőrrel. Erre kanalazok a sodóból, majd lekvár, dió, mazsola és újra kicsi sodó. Aztán kezdtem előlről, piskóta, rum, sodó... Általában 3 réteg fér bele a tálkákba, a harmadik réteg csak piskótából, rumból és sodóból áll.
6, Majd itt jön az a rész, hogy előveszem a puskámat (receptfüzetemet), mert a kocsimáz receptjét sosem tudom megjegyezni, és főzök csokimázt, amit szintén rákanalazgatok a már majdnem kész desszertre.
7, Megvárom, míg kicsit hűl és hűtőbe teszem. (No meg egyet megkóstolok még melegen.)
8, Hűtés utáni fogyasztáskor tejszínhabot is lehet rá nyomni, én azt elhagyom.
Ui.: Egyik távoli cukrász ismerősöm egyszer olyat mondott, ami megbökte a fülemet. Kifakadt, mikor elmondtam neki, hogy én vaníliás pudinggal csinálom. Azt mondta az eredeti Somlói galuskát a jó cukrész csokipudingból csinálja. Na ennek majd utánanézek:)

petra
petracs, 2011-04-21 21:00

Kedves Mucujka,
Nem kell bele sütőpor, 8-10 cm átmérőjű pohárral lehet szaggatni, ha nincs desszertes gyűrű, kiszaggatva nem emlékszem már a darabszámra, de a hozzávalóknál 5 főre adtam meg a mennyiséget, így valószínűleg érdemes 10 főnek dupla adaggal számolni.
jó ünneplést!
Petra

Mucujka
Mucujkacs, 2011-04-21 09:48

Kedves Petra!

Most akarom kipróbálni a somlóit. Ezzel kapcsolatban az egyik kérdésem, nem kell bele sütőpor? Mivel szaggattad ki? (pl. közepes méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral megoldható?
Ebből a mennyiségből kb. hány darab lett? (Szülinapi sütinek szánom, és kb. 10-en leszünk rá.)

petra
petracs, 2011-01-27 09:24

háát? ízlések és pofonok, de nem tudok nyilatkozni, hisz amarettoval még nem készítettem somlóit:-)

banfizs
banfizsh, 2011-01-24 22:20

Szia kedves Petra! Tudom, hogy a somlóihoz a rum illik, de ha szerinted Disaronno-t használok helyette, akkor nagyon más lesz? Vagy maradjak mindenképp a rumnál? Válaszod előre is köszönöm! Szép napot! Zsuzsi

petra
petrah, 2011-01-10 22:06

Csokipancsi,
Való igaz, a tepsiméret kimaradt, azt hiszem kb. fél gáztepsinyi méretű tepsiben sültek a piskótáim.

csokipancsi
csokipancsip, 2011-01-07 15:49

Tudnátok segíteni abban, hogy mekkora tepsiben süssem meg a piskótákat ???
üdv csokipancsi

fagyongy
fagyongyh, 2011-01-03 01:27

Tortasütő formában készítem a különböző ízű ( csokis, vaniliás, diós ) tésztákat és fazékban rakom össze, aminek jól záró fedele van. Nem szárad ki és könnyen kezelhető.

csikipi
csikipih, 2010-09-27 16:20

Nekem is van egy Somlói galuska receptem,de ez sokkal egyszerübbnek tünik.Ki fogom próbálni.Piroska

cicaful
cicafulp, 2010-08-27 01:15

Szia Petra!

Ma elkeszult a somloi! Nagyon finom lett de en is kihagytam a cukros-vizes oldatot, helyette barack lekivel (vekonyan) kentem meg a lapokat es ugy jott ra a sok finomsag! Nem szaraz sot nagyon jo allaga van! Koszi a finom es gyors receptet!

ui:a ferjem egybol neki is rontott ahogy meglatta :)

domokosmargit
domokosmargitsze, 2010-07-07 18:06

én is nagyon sok receptet kiprobáltam és nagyon jól sikerültek , nagyon meg vagyok elégedve,és hálás vagyok azoknak akik hozzá segitetettek e receptek megtekintéséhez. Én nagyon szeretek főzni és sütni és minden újdonságot ki is probálok, például kiprobáltam a kinai savanyo, csípős levest ami nagyon jól sikerült , már kétszer is elkészitettem., vagy a meggyes pitét ami szintén nagyon jól sikerült amit ajánlok az ismerösöknek is kipbobálni.

brekancs
brekancssze, 2010-06-09 23:55

Gratulalok a recepthez. Rendelni nem lehetne kulonbet. En is kulfoldon elek, es nyugodt szivvel kijelenthetem hogy az otthontol tavol eloknek, igazi kincs ez a honlap, a receptbekuldok valamint a receptek is. Koszonjuk!

Kürti Éva
Kürti Évav, 2010-03-28 00:40

Sziasztok! A szirupot a legelső somlóimnál én is túlzásba vittem, sok lett, és ettől lucskos.Viszont kihagyhatatlan,mert különben száraz lesz az egész.
( Zárójelben jegyzem meg, hogy nem e recept alapján készítettem.)
Legközelebb kevesebbet tettem bele, és reszeltem bele narancs, és citrom héjat is,majd rum aromával
bolondítottam meg. Amikor rálöttyintgetem a piskótára, ezt kenem be savanykás lekvárral, erre a puding, mazsola, darált dió, majd újra a piskóta, és a rávalók.
Hihetetlen jó dolog, hogy nem kell egy vagyont fizetni érte, nem ördöngős dolog elkészíteni,inkább
időigényesebb,pláne aha a diót is magunk pucoljuk. :-)

Mónimama
Mónimamav, 2010-03-07 10:59

Szia Petra! Én a somlói tésztarétegeit meglocsolom reszelt citrom-és narancshéj+cukor+víz sziruppal is.Mónimama

gyümölcs
gyümölcsszo, 2009-08-29 11:51

Kedves Petra! Nálunk a somlói 3 féle piskótából készül: 1 sima, 1 kakaós , 1diós. A tésztákat felkockázzuk és minden rétegbe kerül mind a háromból. A tésztát szinte teljesen eláztatjuk(bár ez izlés kérdése :-) Aztán a többi az olyan mint a Te receptedben, de lekvárt mi is használunk, de nem a krémbe, hanem közben a rétegekre kanalazzuk. Nálunk ez inkább ,,poharas" desszert.
Remélem nem baj, hogy leirtam, hogy mi hogyan készitjük

petra
petrav, 2009-03-29 17:39

kedves Zs,
köszi, hogy megosztottad velünk, klassz ötlet a lekvár:-)

zs
zsv, 2009-03-29 15:27

Nagyon klassz....... én a cukorszirup helyett rummal kevert tejjel locsolom a piskótatésztát (gyerekek és autósok esetén jó az aroma is) ettől kimondottaan szaftos lesz a somlói. A vanilia krém tetejére szoktam tenni egy-egy nagy evőkanálnyi savanykásabb fajta sárgabarack lekvárt, ez kimondottan megbolondítja.

Juditka
Juditkaszo, 2008-12-13 19:11

Petra, ez gyönyörűűűűűű!!!!! A somlóik királynője.

Pero
Perok, 2010-04-06 09:39

En a cukorszirupot higabbra keszitem es narancslevet es reszeltnarancshejat is teszek bele - egeszen pikans lesz tole (angol ekezet nelkuli geprol irok)

Legfrissebb cikkek

Csiperkegombával az egészségért
Csiperkegombával az egészségért
Magyarországon a gombafogyasztás sajnos igen alacsony, mindösszesen 1-1,5 kg évente fejenként, pedig a gombák élettani hatása igen kedvező. (x)
Egy falatnyi Thaiföld Budapest szívében
Egy falatnyi Thaiföld Budapest szívében
Gyönyörű belvárosi környezetben megnyitott a harmadik padthai wokbar. Az új, eddig legnagyobb és legimpozánsabb étterembe nem csak a thai finomságok miatt érdemes betérni.
983