Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomleves rizzsel

Paradicsomleves rizzsel
Paradicsomleves rizzsel
15 perc / főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jellemzően hasonló ízvilággal készítették az ételeket anyukáink, mégis a paradicsomleves teljesen eltérő volt a két családnál, így közös nevezőre kellett hoznunk a saját háztartásunk kialakításának kezdetén. Férjecske sósan, borsosan, én pedig édesen szerettem. Sok-sok finomhangolást követően kialakult a "harmadik család" változata, melyet mindketten igazi kedvencnek tekintünk, picit kevesebb édesség, picit kevesebb borsosság, egy pici rizs és máris kész...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A  zeller zöldjét is bele lehet tenni.
Tálalás előtt vegyük ki a vöröshagyma, -illetve, aki nem kedveli- a zeller darabjait.
A víz mennyiségével szabályozható a leves sűrűsége ízlés szerint.
Friss paradicsomból is készíthető, igény szerint turmixolva (turmixolás előtt vegyük ki az ízesítő zöldségeket, ha nem szeretnénk túl intenzív ízt), vagy darabosan.
A képen látható leves sztívia cseppel készült, ezért kissé sötétebb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát vízszintesen félbevágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a zellert negyedeljük.
  2. Kevés olajat hevítünk, majd a hagymákat megfuttatjuk kevés sóval és borssal.
  3. A passzírozott paradicsomot ráöntjük a hagymára, felöntjük vízzel, ízesítjük a cukorral, sóval, borssal.
  4. Beleszórjuk a rizst.
  5. Fedő alatt főzzük, amíg a rizs megfő.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 171
össznézettség: 288 497
elküldve: 19
receptkönyvben: 1 113
elkészítve: 94/110
Facebookon megjelent: 3

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
babakonyha: baba-mama

egyéb elnevezések

zelleres paradicsomleves rizzsel, rizses paradicsomleves

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Simona01
Simona01 Thu, 2018-01-18 13:04

Szeretném kipróbálni ezt a receptet, ugyanis nálunk ugyanez a probléma. Én édesen, párom sósan szereti :D
Az lenne a kérdésem hogy mennyire sűrű ez a leves? Illetve ha rizs nélkül főzöm akkor kevesebb vízre van szükségem hogy kellően sűrű legyen?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2018-01-18 13:30

Kedves Simona,
a sűrűsége függ a paradicsom sűrítmény alaptól és attól is, hogy mennyi vízzel öntöd fel. Ha rizs nélkül főzöd, kevesebb vízzel öntsd fel, utólag még tudod hígítani, ha sűrűnek érzed.

dorifromhungary
dorifromhungary Sun, 2015-11-08 21:22

Ket kerdesem lenne: A zellert mikor teszem bele? A vegen osszeturmixolom vagy kiveszem belole a zellert es a hagymat? Koszonom :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2015-11-08 23:09

Nem kell beleturmixolni (bár lehet ilyen variáció is), nálunk benne marad, szeretjük megenni, de tálaláskor ki lehet venni. Ahogy tetszik :-)

gubas
gubas / gubas Thu, 2015-10-29 22:16

Elkészült. Virágcukorral, és a rizst zabpehellyel helyettesítettem. Remek leves lett. Köszi a megosztást! :)

lmariann
lmariann Sun, 2012-11-25 21:42

Nem tudok rántást csinálni, így esett a választásom a te paradicsomlevesedre:) Isteni lett! :) Azt hiszem többször is el fogom még készíteni!

Köszönöm!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-03-06 12:21

Köszönet-köszönet a receptért! Mióta lisztérzékeny lettem folyton macera a paradicsomleves... nehezebb sűríteni és az íze se olyan, kétféle tésztát kellett főznöm hozzá... Ez a recept azonban megoldotta minden bánatom! Se sűrítés, se tészta! Ízlett mindenkinek, ezek után csak így készül nálunk ez a leves :)

166
passzírozott paradicsom 10 dl
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 2 gerezd
cukor 1 ek
víz 5 dl
zeller 1 db
rizs 5 dkg
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint