r
Nosalty Logó

Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 653 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 2618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 76 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    710.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1547 micro
  • β-karotin
    3694 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 653 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.8 g

Zsír

  • Összesen
    127.6 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4794.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    518 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    2735 mg
  • Nátrium
    900 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.4 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2842.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1612 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    72 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    14774 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    473 micro
Összesen 2618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    179 micro
  • β-karotin
    428 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Elkészítés

Páclé elkészítése:

  1. Előző nap a megtisztított, karikára vágott zöldséget, a hagymát fél deciliter ecettel és vízzel öntjük fel, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, borókabogyóval, kakukkfűvel ízesítjük.
  2. A páclevet lassú tűzön felforrásig főzzük.
  3. Amennyiben fagyasztott (mélyhűtött) a nyúlhús kb. 8 óra, amíg kienged.
  4. A nyúlcombokat kicsontozzuk a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk. (A lapockát nem csontozzuk)
  5. Majd Provence-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Kb. 2 órát állni hagyjuk, majd a kihűlt páclébe tesszük és 1 napig állni hagyjuk. Felhasználás előtt a nyúlhúst a pácból kivesszük, lecsöpögtetjük. A páclét leszűrjük, a zöldségeket és a levet félretesszük.

Étel elkészítése:

  1. Egy lábasban, házi zsírban vagy a füstölt szalonna zsírjában, a nyúlhúst elősütjük.
  2. Rárakjuk a zöldséget, és a leszűrt páclé felét aláöntve az egészet lassú tűzön puhára pároljuk. (Kb. 2 óra)
  3. Ha a páclé elpárologna, a maradék lével pótoljuk.
  4. Egy kisebb tálkában a cukrot kevergetve megpirítjuk (karamellizáljuk), egy kevés páclével felengedjük, és amikor a hús már megpuhult, ezt is hozzáöntjük. A puha húst a lábasból kivesszük, visszamaradt levét összetörjük. Az összetört zöldséges léhez keverjük a liszttel simára kevert tejfölt, és egy kiskanál mustárt. Jól összeforraljuk, hogy sűrű mártást kapjunk. Citromlével savanyítjuk.
  5. A nyúlhúsokat visszatesszük a vadas mártásba, és felforraljuk.
  6. Nokedlivel, főtt tésztával, zsemlegombóccal vagy knédlivel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 13575
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 11.

Ajánló

Borajánlat: A vadas nyúlhoz, a mártás savanykás ízvilága miatt Frittmann Ezerjó 2006-os (határozott savú, enyhén gyümölcsös) fehérbort ajánlom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával
Mártika és Feri 107 recept

Vadászemberként egyik kedvenc ételem. A megnevezést középkori éttermekhez hasonlóan készítettem: mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával. Az Tiszalök-i vadászmezőn meglőtt fürge nyúl szép futkosóit, lapockáit egy éjszakára fűszerezett páclébe tettem, megpároltam, hozzá kertem zöldjeiből készült ízletes vadas mártásiba adva, kis főzött tésztával körítve tálra vetettem. Elejbed vitetem. S meglásd fogyasztván egészségedre leszen. A vadas mártás helyes elkészítési módja utoljára az 1964-ben kiadott Rákóczi János receptkönyvben jelent meg.  

Hozzávalók

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Címlapról ajánljuk

További cikkek