Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Kéttányéros" palócleves

"Kéttányéros" palócleves
"Kéttányéros" palócleves
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legenda szerint, amikor Mikszáth Kálmán először kóstolta a palóclevest, annyira ízlett neki, hogy azonnal két tányérral is szedett belőle.

A történet több mint 100 éves, ahogy ez a recept is:

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

Mikszáth leves, bárányleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket és a húst előkészítjük, feldaraboljuk.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk a zsírt, majd megpároljuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Hozzáadjuk a báránycombot, a fokhagymát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, és a húst fehéredésig pirítjuk.
  3. Megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, ügyelve arra, nehogy leégjen, és felhúzzuk kb. 2 dl vízzel. Beledobjuk a babérlevelet, és lefedjük, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Miután "összeállt" az alap, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, fedőt visszahelyezzük, és tovább főzzük.
  5. Jöhet a felkockázott krumpli, sárgarépa, fehérrépa, zöldbab. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a habarást.
  6. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverünk, egy merőkanálnyi levest is hozzáadunk óvatosan, gyors kavarás mellett, majd az egészet csurgatva visszaöntjük a levesbe. (Az utolsó lépésnél fontosak a finom, de határozott mozdulatok.)
  7. Ha a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a felaprított kaprot, még egy pár percet főzzük, majd tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 134
össznézettség: 78 481
elküldve: 4
receptkönyvben: 109
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
685 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viqus
viqus / viqus Mon, 2017-09-04 14:50

Nagyon finom! Én sertéshússal készítettem. És a videó is szuper.

sanko.xxl
sanko.xxl Sat, 2018-03-10 08:28

Biztosan, de az nem palócleves. Ahogy látom, mindenféle hús szerepel a receptekben, talán csak a hal nem..És készül "gulyás" malacból, csirkéből, pulykából, de azok sem gulyások. De hát mi tegyünk, vannak egyéb fából-vaskarika ételnevek is, a kedvencem talán a pulykamell(!)sonka...

673
sárgarépa 2 közepes db
burgonya 15 dkg
fehérrépa 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
kapor 1 csokor
paradicsom 1 közepes db
paprika 1 közepes db
zöldbab 25 dkg
bárányhús 50 dkg
sertészsír 50 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
víz 1.7 l