Gulyásleves 6. - csipetkével recept

Gulyásleves 6. - csipetkével
Gulyásleves 6. - csipetkével
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó.
Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés- és csirkehús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsompürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek).
A krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd"-formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő, és szebben is mutat a tányérban.
Ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe, és tálalás előtt vegyük ki.
A képen látható leves teljes kiőrlésű tönkölycsipetkével készült.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhahúsos gulyásleves, gulyásleves tönkölyös csipetkével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra.
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket. A vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük).
  3. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét).
  4. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, és összekeverjük
  5. Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel, és fedő alatt kis lángon pároljuk.
  6. Amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük (só, bors, köménymag).
  7. Tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét.
  8. A tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog).
  9. Amikor a zöldségek majdnem készre puhultak, és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze).
  10. Főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 36 649
elküldve: 6
receptkönyvben: 267
elkészítve: 18/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gasztronagyi
gasztronagyi Sat, 2012-03-10 12:48

Kedves Receptműves! Biztos finom a levesed, de a hagymát nagyon keveslem. Egy igazi magyar gulyás és pörkölt alapja a sok-sok hagyma, attól lesz tartalmas, sűrű a lé, vagy a szaft. A képen is látszik, hogy nagyon tiszta, átlátszó a lé, én ennek a leveskének más nevet adnék.

Skriszti
Skriszti Thu, 2012-01-05 15:37

Elkészítettem!!! És valami Isteni!!!!! Idáig nem kedveltem a gulyáslevest... most ez a kedvenc levesem! Köszönöm a receptet!

boglarvan
boglarvan Sat, 2011-09-17 22:41

OLIVAOLAJJAL SEMMIKEPP!!! En Spanyolorszagban elek, sokmindenhez az olivaolajat hasznalom, de a MAGYAR ETELEKHEZ SOHASEM!!! Ahogy a mediterran salatakra nem ontunk napraforgoolajat (brrr... meg a gondolata is remisztooo) ugy a gulyashoz sem illik semmifelekepp az olivaolaj!!!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2011-09-10 15:32

Gulyásleves oliva olajjal......szentségtörés!Vagy füstöltszalonna zsírján,vagy libazsirral,meg a tisztított víz...

Csici
Csici Sun, 2011-08-21 13:58

Nagyon keveset modositottam, a köménymagot hagytam ki és a csipetkét, mert amugy is sűrű volt. A férjem azt mondta, hogy MENNYEI volt:) Köszönöm!

ics21
ics21 Fri, 2011-05-27 12:17

Szia Kedves,
Én is elkészítettem tegnap a gulyáslevest a te recepted alapján. Nagyon fincsi lett.

Köszi a receptet
Üdv. ICs

viragd
viragd Sat, 2011-02-19 09:48

Kedves Károly,
a tisztított vizet víztisztító készülékkel vagy víztisztító kancsóval nyerheted, ezek elvileg kiszedik belőle a klórt meg még számos nem túl egészséges anyagot. Bővebb információt találsz, ha a keresőbe (pl.google.com) beírod a "tisztított víz" vagy a "víztisztító" kifejezést.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-09 18:41

Idézet a receptből

"5. Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel, és fedő alatt kis lángon pároljuk."
Nem tudom mi a tisztított víz? Hogyan kell kimosni, kézzel, géppel, vízzel, mosóbenzinnel?

luveges
luveges / luveges Thu, 2011-03-24 12:59

Kedves Istvánfi Károly ez olyan mind ha te is leírnád a receptedhez hogy vegyünk 2kg balos marha lábszárat miért, balost mert az puhább .Akkor ez is olyan lesz mint a tisztított víz.

471