Fejtettbab-leves gazdagon csülökkel recept

Fejtettbab-leves gazdagon csülökkel
Fejtettbab-leves gazdagon csülökkel
145 perc / előkészület: 30 perc főzés: 110 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a féle bableves is imádott nagymamám által elkészített egyik kedvenc levesünk volt. Akkor szeretem a bablevest, ha érezni rajta a zeller ízét, ezért teszek bele egy csokor zellerzöldet összekötözve, amit persze tálalás előtt eltávolítok a levesből. Mindenki imádta. Én csak a piacon áruló parasztoktól szoktam házi füstölt húst venni. A füstaromás, gyorsérlelésű húsokat felejtsük el.

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Természetesen friss, csakis fehér, ropogós héjú kenyér illik hozzá. Mi nagyon csipősen szeretjük. A párom tejfölt is tesz bele magának.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülkös bableves, fejtett bableves, füstölt csülkös bableves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt csülköt és a füstölt tarját érdemes kuktában elkészíteni, tehát együtt feltesszük főni 3 liter hidegvízbe, kb 60-70 perc alatt elkészül a kuktában.
  2. Ezalatt megtisztítjuk, feldaraboljuk a zöldségeket.
  3. Elkészítjük a csipetkét is.
  4. Ha megfőtt a hús, kivesszük (én a levét át szoktam szűrni egy másik fazékba), ebbe tesszük bele a répákat, a zellert, babot, a zeller zöldjét egyben összekötve, a borsot és a babérlevelet.
  5. Elkészítjük a rántást: A füstölt szalonna zsírjára rádobjuk a reszelt vagy nagyon apróra vágott hagymát, majd a reszelt fokhagymát és a lisztet, félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával (ha kevés lenne a szalonna zsírja, pótolhatjuk egy pici olajjal).
  6. A leves főzővizéből egy pár merőkanálnyit kiveszünk, ezzel keverjük el a rántást, csak utána tesszük a levesbe.
  7. Hozzáadjuk a csipetkét, készre főzzük. A zöldség beletételétől számítva kb 40 perc alatt elkészül a leves. (Nekem sózni nem kellett egyáltalán.)
  8. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
  • költség: 2200 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 300
össznézettség: 148 092
elküldve: 21
receptkönyvben: 508
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vaksi
vaksi cs, 2014-04-24 14:24

A hozzávalók felsorolásában szereplő "1 fej hagyma" (feltételezem: vöröshagyma) milyen formában kerül bele a levesbe? Kimaradt a leírásból - vagy csak én nem találom? Előre is köszi a választ!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes cs, 2014-05-08 18:44

Kedves vaksi!
A leírásban az 5. pontban van a válasz a kérdésedre.
Hagymás rántáshoz kell :)
Üdv:Mercedes

Tarackos
Tarackos / Tarackos h, 2013-03-18 13:13

Ez egy kiváló fejtett bableves,valóban "gazdagon"!Csak gratulálni tudok,én is hasonló módon készítem a család nagy örömére.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes cs, 2013-04-04 23:05

Köszönöm szépen.Nekem a Mamám készítette így,tőle tanultam.Az egyik kedvenc levesem volt Tőle.Üdv:Mercedes

927