Csőben sült spárga Zoli konyhájából recept

Csőben sült spárga Zoli konyhájából
Csőben sült spárga Zoli konyhájából
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családom nagyon szereti a spárgát, és a piacon már elérhető áron lehet nagyon szépet kapni. Rendszeresen csőben szoktam sütni. Most kaptunk egy kedves ismerősünktől jelentős mennyiségű (5 kg-os láda) kaprot, amit konyhakész állapotra dolgoztam fel. A leveleket nagyon apróra felvágom. Egy részét szárítva tartósítjuk, a másik része kis zacskókban a fagyasztóba kerül. Ez egy nagyon monoton és unalmas munka, de a gondolataim közben szabadon szárnyalhattak. Így jutott eszembe, a kapor és fokhagyma pikáns házasítása. A megszületett eredmény magáért beszél. Mindenkinek ajánlom, nemcsak spárga mellé.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a spárgát. Aki nem, annak itt az ideje, hogy megpróbálja!

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csőben sült spárga, gouda sajtos spárga csőben sütve, fokhagymás-kapros besamell alatt sült spárga
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábosba vizet teszünk fel forrni
  2. A spárga végét levágjuk, és kb. 4 cm. hosszan megtisztítjuk. A forró vízbe belefacsarjuk a citrom levét, megcukrozzuk, és beletesszük a spárgát. Kb. 4-6 percig főzzük. Kivesszük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és félretesszük. A főzővízre a későbbiekben még szükség lesz.
  3. Tejet teszünk fel forrni. Lereszeljük a sajtot és félretesszük.
  4. Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, és a sajtreszelőn lereszeljük.
  5. A margarint egy lábasba tesszük, és lassú tűzön felolvasztjuk. Beletesszük a lisztet, és egy kissé megpirítjuk. Levesszük a tűzről, felöntjük a felforralt tejjel, és csomómentesen elkeverjük. Beletesszük a kaprot, a lereszelt fokhagymát, belereszelünk egy kevés szerecsendiót, és visszatesszük a tűzre sűríteni. A spárga főzőlevéből kb. 2 dl-t beleöntünk, beletesszük a sajtot, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a besamelt. Szükség szerint sózzuk.
  6. A spárgasípokból négyet összefogva betekerjük egy-egy szelet baconba, és a kikent tepsibe egymás mellé fektetjük.
  7. Nyakon öntjük a besamellel, betesszük az előmelegített sütőbe, és közepes lángon addig sütjük, amíg a bacon szépen megpirul.
  8. Tálaljuk. Laktató étel, nem kell mellé köret.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 48 083
elküldve: 17
receptkönyvben: 486
elkészítve: 32/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept
hirdetés

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz h, 2017-04-24 22:08

Köszönöm szépen!
Mindig nagy örömmel tölt el, ha újra megjelenik egy produkcióm.
Üdvözlettel: Zoli

pataygyz
Zoli / pataygyz sze, 2017-04-12 21:20

Köszönöm szépen.
Viszont a spárgának van egy kevésbé elterjedt magyar neve, amit a német spargel - ből jött szó helyett helyett próbáltak bevezetni a köztudatba. Sajnos kevés sikerrel.
Ez pedig a " csirág "
Köszönöm: Zoli

valijudit
valijudit szo, 2015-05-23 12:58

Szia! Köszönöm ezt a szupi receptet, végre mindenkinek ízlik a spárga!

pataygyz
Zoli / pataygyz szo, 2015-05-23 21:26

Kedves Judit!
Nagyon örülök a sikerednek. Férfi és kényelmes lévén soha nem szoktam túl bonyolítani a főzést. Természetesen ez nem okozhatja a finom ízek elmaradását. Szerintem egy spárgakrém leves is további élményt okozna a családodnak. Bármilyen receptet is használsz majd, a lényeg, hogy alaposan össze kell turmixolni. Hozzá a tökkrém levesem betétjét ajánlom. További sikeres sütés - főzést kívánok:
Zoli

adiskar
adiskar v, 2014-06-01 18:47

Nagyon ízlett mindenkinek, pedig családom nem kimondottan spárga rajongó. Egy ajándékba kapott nagyobb adagot "muszáj" volt elkészítenem. Ezt a receptet választottam, és nagy sikert aratott. Azt mondták, máskor is lehet ez a vacsora, ez pedig nagy elismerés tőlük! Köszönöm a receptet!

pataygyz
Zoli / pataygyz h, 2014-06-09 18:37

A spárga nagyon egészséges, ezért örülök, hogy sikert arattál vele a családod körében.
További sikeres sütés- főzést kívánok!
Zoli

Föfi Kata
Föfi Kata p, 2012-06-01 17:08

Izgalmas recept, spárgarajongó lévén már el is mentettem! :-)
Csak egy ötlet: nagyobb mennyiségű fűszernek valót (petrezselymet, zellerlevelet, medvehagymát vagy akár a kaprot) az elektromos húsdarálón kis lyukú tárcsán darálok át, utána jégkockatartóba tömködöm, majd lefagyasztom. Ha megfagyott, tárolódobozba ütögetem, így adagonként tudom felhasználni.

fxtina
fxtina p, 2012-06-01 13:28

Még sosem ettem spárgát, de június 9-én spárgafesztivál lesz Kelebián, oda menni fogunk a férjemmel és akkor végre jöhet a spárgakóstoló :) Majd ott veszek is, ha lehet és ez a recept esélyes arra, hogy az első spárgakötegemet feláldozzam bele :D

pataygyz
Zoli / pataygyz szo, 2012-06-02 08:01

Kedves Tina!
A spárga íze igazán az elkészítési módtól függ, Sokféle fűszerezést lehet alkalmazni és harmonizál hozzájuk. Remélem, hogy a kóstolás során sikerül spárgarajongóvá válnotok.
Zoli

628